home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az öreg akácfán innen és túl
Gyurkovics Virág
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Az öreg akácfán innen és túl

Gyermekkorom földön, porban játszadozó emlékei, jóleső érzései elevenedtek fel, amikor a tanyától elindulva, a frissen fellazított talajban lépdelve végigsétáltunk a szőlőskerten egészen az öreg akácfáig, mely mérföldkőként jelzi, hogy meddig ültették az egyik, és mettől a másik szőlőfajtát.

Mezítláb járok, a puha föld ugyanis nem tűri a köztünk lévő távolságot, befolyik a kiscipőm oldalán, én pedig — hogy meg ne sértsem — gyorsan megszabadulok a lábbelimtől, és élvezem a lábfejemet körülölelő, puha talaj simogatását. Közben Bálint Ákos szőlész-borász mesél a területről, a szőlőfajtákról, arról, hogy jelenleg hol tart a vegetáció és még sok minden másról.

A horgosi Bálint Pincészetben jártunk.

Annak idején a családi vállalkozás egy kis parcellán — egy mindössze nyolcvan méter hosszú területen — hétvégi gyümölcsösnek indult, még az édesapa vezetésével. Ma már csak a két fiú viszi tovább a gazdaságot, mely immár nyolc hektárt foglal magában — ebből öt hektáron szőlőt, a többi területen pedig sárgabarackot és birsalmát termelnek.

A két fiú az évek során — a benne kialakuló borszeretetnek köszönhetően — kezdett elmélyülni a borkészítés tudományában. Eleinte csak saját részre készítették a nedűt, és vásárolták a szőlőt, de nemsokára már a terjeszkedést fontolgatták. Akkoriban a környékbeli kisgazdák éppen árulták a telkeiket, Bálinték pedig lassan felvásárolták a parcellákat. Végül sikerült megvenniük az egész egybefüggő területet, és elkezdték betelepíteni. Így tettek a ház mellett található nyolcsoros szőlőskerttel is, amelyet azóta is tanulódarabnak hívnak, ezzel a területtel bánik ugyanis a legmostohábban az időjárás, ezen tapasztalják meg tehát a legnagyobb károkat. A kinti földekre ez szerencsére nem vonatkozik, mivel azokhoz olyan gépekkel is hozzáférnek, amelyek segítségével sikeresebben tudnak fellépni a szőlőt sújtó megbetegedésekkel szemben.

A telepítésekkor az őshonos fajták kerültek előtérbe. A többi közt az az egyik céljuk, hogy fellendítsék a kövidinka szőlőből készült bor fogyasztását, hiszen a horgosi terület egyik jellegzetes fajtájáról van szó. A legidősebb, harmincöt éves, alacsony művelésű kövidinkatelepítést egy korábbi szőlész-borásztól vásárolták. Ehhez kapcsolódtak a későbbi ültetések, amelyek között már van magas művelésű szőlő, és jöttek a világfajták, a chardonnay, a kékfrankos, a rajnai rizling. Egy kissé nehézkesen indul be a termelés, a horgosi homokvidéken ugyanis a szőlőnek rendkívül nehéz megmaradnia. Tavaly újabb tőkéket, cserszegi fűszerest, kékszőlőből pedig kékfrankost, pinot noirt (kékburgundit), cabernet sauvinont, cabernet franc-t és hamburg muscatot telepítettek.

Noha immár talán a borászaton van a nagyobb hangsúly, Bálinték eleinte főként eladásra szánták a szőlőt. Fontos számukra, hogy minél előbb sikerüljön megforgatniuk a termelésbe befektetett pénzt. Volt azonban olyan év, amikor nem sikerült eladniuk a szőlőt, ezért arra a döntésre jutottak, hogy hordókat vesznek, és borkészítésbe fognak. A kis családi pincében érlelt nedűnek pedig mindjárt sikere volt, úgyhogy a következő évben ismét megtöltötték a hordókat, és végül bejegyzett borászattá alakultak.

A szőlészettel járó munka nagy részét — amit lehet — gépekkel váltják ki, de még így is sok olyan tevékenység marad, amelyet két kézzel kell végezni: a kapálás, a metszés, a kacsolás... A leveleket is egyenként, kézzel kell eltávolítani a fürtzónáról. Ez fontos lépés, ennek köszönhetően ugyanis egyrészt a permetszer jobban hozzáfér a szőlőhöz, másrészt jobban éri a termést a nap, magasabb lesz a cukortartalma, gazdagabb az ízvilága.

A Bálint Pincészet emblémája is a családi vállalkozást, a BJT felirat Bálint József Tóbiás nevét idézi. Bálint Ákos nagyapja ugyanis 1934-től szerepelt a Kanizsa község területén akkoriban hivatalosan tevékenykedő, huszonkét bejegyzett vendéglátós szaknévsorában. A viaszpecsét mondhatni családi örökség, amely a második világháború után félbeszakadó üzlet nélkül funkcióját vesztette ugyan, de most, az ezredfordulón a felújított borászat védjegyévé vált.

A család nemigen számíthat az állam támogatására. A telepítéseket is mind önerőből végezte, de még így sem tudja felvenni a versenyt a Macedóniából származó szőlővel, melyet az állam jóval alacsonyabb áron enged behozni, mint amellyel a hazai termelők versenybe szállhatnának.

A Bálint Pincészetben a horgosi homokvidéknek megfelelően reduktív módon, bár nem százszázalékos oxigénelvonással készítik a bort. Ennek köszönhetően az jóval gyümölcsösebb, frissebb lesz, ráadásul a fajtajelleg is megmarad. A homoki borok sosem vetekedhetnek egy hegyi vagy egy fekete földben nevelkedett szőlővel. De az ökölszabály a valamit valamiért elv, hiszen azok a borok sem vehetik fel a versenyt egy homoki szőlőből készült nedű gyümölcsösségével. Amikor a szőlő gyökere egy bizonyos réteg után eléri a löszös talajt, akkor már szinte bizonyos, hogy rendben fog fejlődni. Addig azonban nagyon nagy gondot kell fordítani a talaj felszínén növő harmatgyökerek megritkítására, hogy ezzel „motiválják” az alsó gyökerek megerősödését.

A szőlőültetvények a Tévedő Dűlőn fekszenek. Ez az a kanyargós út, amely a szőlőskert melletti családi tanyát átszeli, és amely a borok névválasztását is inspirálta. A fermentáció elősegítése érdekében természetes élesztőkkel dolgoznak. Egy előszüret során, három-négy nappal a nagy szüret előtt, szednek egy bizonyos mennyiségű szőlőt, melynek a mustját magas fokon hagyják kierjedni. Az élesztőgombák megszaporodásával beindul a fermentáció, ezzel a habbal oltják be aztán a frissen szüretelt szőlőt. Rozé bor készítésével tavaly próbálkoztak először. A kékburgundi szőlőfajtából maradt ugyanis annyi, hogy kísérletezhettek vele. A bor azonban meglepetést szerzett: még másfél napos héjon áztatás — mely hagyományosan egy-két órán át tart — után sem oldódott ki szín, íz, cserzőanyag a szőlőből. Csaknem két teljes nap után azonban hirtelen olyan erős színt engedett magából, hogy majdnem vörösbor lett belőle. A borkészítés lényegében alig befolyásolható biológiai folyamat, és ennek a kékburgundi szőlőnek a sejtfalbomlása valószínűleg akkor érte el azt a stádiumot, hogy a bor egyik pillanatról a másikra beszínesedett. Egy kicsit színesebb is, mint egy átlagos rozé, már-már átmenet a schiller kategóriába. A visszajelzések azonban rendkívül kedvezőek, hiszen a bor illata, íze nagyon is megállja a helyét. Bálinték az ilyen jó véleményeknek köszönhetően tervezik a pincészet bővítését és egy kóstolóterem kialakítását a közeljövőben. Bíznak benne, hogy lassan visszatér a bor becsülete, még ha most úgy gondolják is, hogy sokáig fog tartani. Önök se maradjanak le róla, ha alkalmuk lesz rá, ismerjék meg a Bálint Pincészet borait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..