home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az olvasástól az írásig
Bíró Tímea
2020.09.28.
LXXV. évf. 39. szám
Az olvasástól az írásig

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a 2020 a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében Magyarország Kormányának támogatásával jelentette meg a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság Trianon 100 című tematikus különszámait. Az említett két melléklet és a Mézeskalács a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével egy vajdasági körút során jutott el a diákokhoz.

A Mézeskalácsot minden magyar elsős megkapta, mivel az MNT beiskolázási csomagjának a része volt. A második és a harmadik osztályosok ezen a körúton kapták el az ajándék különszámot, míg a negyedikesek és a felsősök (7660 magyar diák) Jó Pajtást, a középiskolások (5520 magyar diák) pedig Képes Ifjúságot kaptak. A Jó Pajtás Vajdaság 75 általános iskolájában került a fiatalokhoz, a Képes Ifjúság pedig 11 gimnáziumba, 24 szakközépiskolába és 2 művészeti középiskolába jutott el, ezenkívül pedig 6 speciális oktatással működő intézmény is megkapta a kiadványokat.

Adai, zentai, magyarkanizsai, gunarasi, muzslyai, bácskertesi, temerini és szabadkai iskolákba látogatott el Varjú Márta, a lap főszerkesztője, Török Erna, a gyermeklapok szerkesztője, Benedek Miklós, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője, valamint az MNT egy-egy képviselője.

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja a Széchenyi István Általános Iskolába, valamint a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolába vitte el a mellékleteket a Magyar Szó munkatársaival. Mint mondta, a szülők mellett a pedagógus feladata is, hogy olvasóvá nevelje a diákot, és ezt szeretné elősegíteni a magyar kormány is.

— Ezzel a gesztussal szeretnénk buzdítani a diákokat arra, hogy minél többször vegyenek a kezükbe nyomtatott újságot, könyvet, folyóiratot, hiszen ezáltal bővítik a tudásukat, kikapcsolódnak és szórakoznak is.

Varjú Márta és a kiadványok szerkesztői azon dolgoznak, hogy mindhárom mellékletnek legyen állandó olvasótábora.

— Amikor az elődeink a Magyar Szó lapeladását szervezték, akkor arra is gondoltak, hogy utánpótlást kellene nevelni, így fogant meg a gondolat, hogy a legkisebbekhez, az általános és a középiskolásokhoz is szólni kell. Így jött létre a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság, mely abban az időben minden óvodába/iskolába eljutott. Valahogy az idők során elkopott a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság olvasótábora, talán kijelenthető, hogy a Mézeskalács a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében. Szeretnénk ezen változtatni, hiszen fontos, hogy olvasókat vagy újságírókat, írókat neveljünk. Az a célunk, hogy megszerettessük a diákokkal a kiadványainkat, hogy előfizetőinkké váljanak. Keressük az együttműködést a pedagógusokkal a Magyar Nemzeti Tanács hathatós segítségével. A Jó Pajtás és a Képes Ifjúság esetében is el kell mondanom, hogy mindkét tematikus szám kordokumentum jellegű, nem lehet egyszerre végigolvasni, hanem félre kell tenni egy kicsit, majd újra elővenni. A pedagógusok taneszközpótlót látnak a kiadványainkban, melyeket be tudnak emelni az órákba — mondta el a napilap főszerkesztője.

Hiánypótló tematikus számokról van szó, hiszen a diákok a saját generációjuk megközelítéséből ismerhetik meg a történelmet.

Gergely Árpád felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..