home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az olvasás szerelmesei a diófák alatt
Bíró Tímea
2018.07.14.
LXXIII. évf. 28. szám
Az olvasás szerelmesei a diófák alatt

Nem árulok zsákbamacskát.

Ha elolvassák ezt az írást, akkor megtudhatják, hogyan lehet annyira várni egy irodalmi tábort, mint a nyaralást, illetve hogyan lehet onnan olyan gazdagon hazamenni, mint amikor a tengerről jövet tele vagyunk élményekkel, a bőröndünk pedig fehér kövekkel.

Július 5-e és 8-a között intenzív székfoglalósdit kellett játszaniuk az íróknak és az olvasóknak, hiszen a kishegyesi Dombos Wine Club udvara telis-tele volt jobbnál jobb beszélgetésekkel, borokkal és az irodalmi tábor könyvillatával. Ahogyan az minden évben lenni szokott, a Dombos Fest idején az irodalomkedvelők több napra Kishegyesre költöznek, hogy elfoglalják a szállásaikat a kedves néniknél, majd a Dombos Pincébe rohannak, hogy a keblükre öleljék a rég vagy nemrég látott barátjukat, alkotótársukat, egykori évfolyamtársukat. A tapasztalat szól belőlem, amikor azt állítom, ez több mint egy irodalmi tábor. Itt a család minden évben kibővül néhány új taggal, legyen az vajdasági, magyarországi, szerb vagy magyar személy. Kézről kézre járnak a Hidak, az Ex Symposionok, a hadd ne soroljam, milyen nagyszerű és neves kiadók kiadványai, a mikrofonok, cserélődnek a telefonszámok, a vélemények, és mindennap több dedikált könyv talál gazdára. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója minden évben színes programot állít össze a részvevőknek. Megsúgom, hatalmas munka, bennünk pedig hatalmas a hála.


Orcsik Roland, Rajsli Emese és Slobodan Tišma (a szerző felvétele)

Az idén az első estén úgyszólván egy igazi nagyágyúval kezdődött a rendezvény — Orcsik Roland ugyanis Slobodan Tišmával beszélgetett Újvidékről, művészetekről. Utánuk Patócs László és Szilasi László dialógusa következett, melyen az író a legújabb regényéből, A Luther kutyáiból olvasott fel részleteket. Ezután a nők vették át a főszerepet, méghozzá Rajsli Emese kérdezte Vladislava Vojnovićot.

A második napon a focimeccsek ellenére is tele volt az udvar, így sokan hallhatták Bozsik Ferenc, Józsa Márta és Ladányi István beszélgetését az Ex Symposionról. Losoncz Márk, a legújabb lapszám szerkesztője pedig bemutatta a tematikus kiadványt. Barlog Károly a Fiatal Írók Szövetsége két költőjének, Bödecs Lászlónak és Puskás Dánielnek tett fel kérdéseket. Őket Balázs Attila és Svetislav Basara követte — ez szintén fontos állomása volt az idei programsorozatnak. Balázs Attila a moderátori szerepből átlépett a szerzőibe, és Józsa Mártával a legújabb könyvéről folytattak eszmecserét. Az est zárásaként Kocsis Árpád és Tóth Szilárd Losoncz Alpárral beszélgetett, majd ünnepélyes keretek között a részvevők felköszöntötték a 60. életévét betöltő filozófust.

Július 7-én a Műút folyóirat képviseletében Vásári Melinda, Jenei Attila és Seres László ragadta meg a mikrofont. Ezután a Hungarofuturisták, vagyis Fekete I. Alfonz, Nemes Z. Márió, Lenkes László és Komor Zoltán beszélgetése kezdődött. Gondolom, már sokan várták, hogy Orovec Krisztina Jelena Lengoldnak tegyen fel kérdéseket, ez is megtörtént. A festői környezetet még szebbé tették Seres László képzőművészeti alkotásai. A kiállítást Tolnai Ottó nyitotta meg, akit ezután Szajbély Mihály faggatott.

Az utolsó estén is bőven akadt finomság. Dancsó Andrea a József Attila Kör két szerzőjével, Papp-Zakor Ilkával és Urbán Ákossal beszélgetett. Ezután Berényi Emőke a friss kötetes Szarvas Melindát kérdezgette, az est csúcspontjaként pedig Deczki Sarolta moderálásában a Tompa Andreával lebonyolított párbeszédnek lehettek részesei az irodalomkedvelők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..