home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az olvadásnak indult jégfal
Tóth Lívia
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Az olvadásnak indult jégfal

A zentai Városházán ünnepélyesen aláírták azokat a szerződéseket, amelyekkel a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ alapítói jogait részlegesen átruházták a Magyar Nemzeti Tanácsra.

A ceremónián jelen volt dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere, Širková Anikó, a községi képviselő-testület elnöke, Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tanácsosa, Pásztor Mária, a községi közigazgatási hivatal vezetője, Kovács Nándor, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ és Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.
Ceglédi Rudolf elmondta: az elmúlt fél évben a zentai önkormányzat és az MNT között gyümölcsöző együttműködés folyt, minek eredményeként a községi képviselő-testület a legutóbbi ülésén jóváhagyta a két helyi intézmény alapítói jogai ötven százalékának az átruházását. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ezzel a döntéssel jobb munkafeltételeket és hatékonyabb fejlődési lehetőséget teremtsenek számunkra.
— Meg vagyok győződve, hogy ezeknek a dokumentumoknak az aláírásával elolvasztunk egy jégfalat, amelyet egyesek hamis szándékkal emeltek a zentaiak és az MNT közé. Ennek az volt a legfőbb célja, hogy azzal riogassa a zentaiakat: a nemzeti tanács rátenyerel, kisajátítja az intézményeiket, mert Szabadkáról szeretné őket irányítani. Örülök annak, hogy ez a hamis retorika már a múlté — hangsúlyozta dr. Korhecz Tamás, aki szerint a társalapítási státus új minőséget, nagyobb biztonságot és támogatást hozhat a két kiváló zentai intézménynek.  
Babalátogatóban
Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere meglátogatta az idei év első zentai újszülöttjét, aki január 3-án látta meg a napvilágot. A kisbabát Kalmár Ádámnak hívják, édesanyja Gracza Tímea, édesapja Kalmár Attila. Az apuka sofőrként dolgozik, Tímea pedig jelenleg háztartásbeli. A fiatalasszony a vendégeknek elmondta, szerencsére van kitől tanácsot kérnie, de lassan jómaga is belejön az anyaszerepbe. Csodálatos érzés — jelentette ki mosolyogva, miközben a kis Ádám, a nagy felhajtás ellenére, édesdeden aludt a karjában.
A kisbaba és az ifjú szülők az év első újszülöttjének járó 20 ezer dináros pénzutalványon kívül díszes anyakönyvi kivonatot, virágcsokrot és szerény ajándékcsomagot kaptak. Ezenkívül, miként a többi zentai babának, neki is jár a város tízezer dináros támogatása. 
— Az anyagi helyzetünk jelenleg ennyit enged meg, de bízunk abban, hogy jövőre már többet tudunk erre a célra elkülöníteni a község költségvetéséből — jegyezte meg a polgármester. 
Újdonságok az egészségügyből
Hosszabb szünet után ismét visszaállt a régi, korábban már megszokott rendszer Zentán, a Tisza-parti nőgyógyászati rendelőben. A páciensek örömmel fogadták a hírt, hogy újra öt orvos közül választhatnak, napi beosztásban ugyanis egy-egy szakember fogadja a betegeket. Dr. Surján Gusztáv, az egészségház vezetője elmondta, a kórház igazgatójával kötött példaértékű megállapodással sikerült áthidalni azt a téves minisztériumi rent, amely csupán egyetlen nőgyógyászt irányoz elő Zenta község területére. Ennek betartásával csorbulnának a betegek szabad orvosválasztásra való jogai. 
Egyébként a két egészségügyi intézmény közötti együttműködés nemcsak a nőgyógyászati rendelő újraindításáról szól, hanem a mentőszolgálati ellátásra, a betegszállításra, a gyermekgyógyászatra is kiterjed.
Dr. Surján megemlítette azt a rákszűrési programot is, amelyet folyamatosan, két éven keresztül végez majd a nőgyógyászati rendelő az egészségház általános szolgálatával együtt.
A káderhiány orvoslására szerződést kötöttek a zentai munkaközvetítővel, és ígéretet kaptak, hogy februártól négy nővér az egészségházban töltheti gyakornoki időszakát. A rossz hír viszont az, hogy Zenta község településein kénytelenek beszüntetni a fogászati ellátást. A továbbiakban a falusi fogorvosok Zentán dolgoznak majd, a kezelésre beutazó betegeket pedig soron kívül fogadják. Az egészségügyi minisztérium a fogászat 18 dolgozója közül csupán kilencnek szavatolja a fizetését, a többiek esetében az egészségháznak kell azt biztosítania.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..