home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az olasz Robinson
Talpai Lóránt
2020.08.06.
LXXV. évf. 32. szám
Az olasz Robinson

Harmincegy év után elűznék a hajótöröttet — Egyre kevesbé bíznak az oroszok Putyinban — Trump betiltja a TikTokot

Harmincegy év után elűznék a hajótöröttet

A nyolcvanegy esztendős Mauro Morandi olasz testnevelő tanár 1989-ben hajótörést szenvedett a Korzika és Szardínia között található, lakatlan, 1,6 négyzetkilométernyi területű Budelli-sziget közelében. Ott telepedett le, rendben tartotta a növényzetet, nyaranta körbevezette látogatóit. Négy éve kezdtek gyülekezni a viharfelhők, amikor az olasz kormány természetvédelmi területté, a La Maddelana Nemzeti Park részévé nyilvánította a pici földdarabot. Sokan kiálltak Morandi mellett a közösségi oldalakon, nem engednék, hogy elzavarják. Morandinak fontos szerepe volt és van a sziget életében, de nehéz jogi megoldást találni arra, hogyan maradhatna itt a továbbiakban — figyelmeztetett Giuseppe Bonanno, a nemzeti park elnöke.


 

Egyre kevesbé bíznak az oroszok Putyinban

A Jurij Levada Független Elemzőközpont legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 23 százaléka nevezte meg az államfőt arra a kérdésre válaszolva, melyik politikusban vagy közéleti személyiségben bízik meg. Egy évvel ezelőtt Putyin hasonlóan mért bizalmi indexe még 40, 2017-ben pedig 59 százalékon állt. Mindemellett a válaszadók 60 százaléka továbbra is támogatja, míg 33 ellenzi a tevékenységét. Ez az arány fél évvel ezelőtt még 68:31 volt. Putyint az elmúlt hónapok során számos bírálat érte amiatt, ahogyan a COVID—19-járványra reagált. Emellett sokakban ellenérzést keltett, hogy az alkotmánymódosítás „lenullázta” eddigi mandátumait, vagyis lehetővé tette számára, hogy még további két hatéves ciklus erejéig hivatalban maradhasson. Putyint a bizalmi erősorrendben Mihail Misusztyin miniszterelnök, Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalista és jobboldali Liberális Demokrata Párt vezetője, valamint Szergej Sojgu védelmi miniszter követi egyaránt 10-10 százalékkal az 1617 fős reprezentatív mintán július 24-én és 25-én elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

 

Trump betiltja a TikTokot

Az amerikai elnök közölte, hogy betiltják a kínai tulajdonban levő TikTok videómegosztót az Egyesült Államokban. „Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Hamarosan aláírom [az erről szóló dekrétumot — a szerk. megj.]” — mondta Donald Trump az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén újságíróknak, útban Floridából hazafelé. A TikTok tulajdonosa a kínai ByteDance vállalatcsoport, mely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem 1 milliárd felhasználója van szerte a világon. Az azzal összefüggő nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, a TikTok — melyet Indiában már betiltottak — régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platform segítségével személyes adatok garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..