home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az olasz Atlantisz
Talpai Lóránt
2020.06.19.
LXXV. évf. 25. szám
Az olasz Atlantisz

Középkori szellemfalu bukkant fel egy tó vizéből — Massachusettsben és Virginiában megrongálták Kolumbusz Kristóf szobrát — Folyóban úszó bálna tetemét találták meg Kanadában

Középkori szellemfalu bukkant fel egy tó vizéből

Huszonhat esztendő után ismét előbukkant a Vagli-tó vizéből a világ egyik leghíresebb szellemfaluja. A középkorban alapított, ám folyamatosan fogyatkozó népességű Fabbriche di Careggine, vagyis az olasz Atlantisz 1953-ban tűnt el a hullámsírban, amikor a multinacionális energiavállalat, az Enel gátat épített, és felduzzasztotta a mesterséges tó vizét. Akkor már évek óta senki sem lakott ott, a helyieket 1947-ben kitelepítették. A középkorban alapított Fabbriche di Careggine az elárasztása óta mindössze ötödször bukkant a felszínre.

 

Massachusettsben és Virginiában megrongálták Kolumbusz Kristóf szobrát

A massachusettsi Bostonban és a virginiai Richmondban Kolumbusz Kristóf szobrát is megrongálták. Boston városában a múlt héten levágták a Kolumbusz-szobor fejét, a virginiai fővárosban, Richmondban pedig el is mozdították az alkotást. A portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló, genovai utazót, aki 1492-ben felfedezte Amerikát, az Egyesült Államok egyes vidékein az amerikai őslakos indiánok lemészárlásának jelképeként tartják számon. Ezért többtucatnyi amerikai városban a Kolumbusz-napot — mely 1937 óta szövetségi ünnep — át is keresztelték az őslakos népek emléknapjává, és nem ünneplik Kolumbuszt. Bostonban viszont eddig ez nem így volt, sőt, az egykori felfedezőről parkot is elneveztek a város szívében.

 

Folyóban úszó bálna tetemét találták meg Kanadában

Hosszúszárnyú bálna úszott fel a Szent Lőrinc-folyón, és egészen Montrealig, Kanadáig jutott. A bálnát még május 30-án fedezték fel a város közelében, tetemét pedig Montrealtól 40 kilométerre északkeletre. Az állat valószínűleg a zsákmányát hajszolta, majd egy navigációs gond miatt keveredhetett a folyóba. Körülbelül két-három éves lehetett. A Quebeci Tengeriemlős-mentő Hálózat (RQUMM) munkatársa, Marie-Eve Muller állítása szerint lehetséges, hogy sosem derül ki, pontosan mi okozta a bálna halálát. „Lehet, hogy sosem kapunk teljes választ arra, hogy miért múlt ki. Ha összeütközött egy hajóval, azt a boncolás után azonnal meg tudjuk mondani.” Ha viszont nem balesetben halt meg, akkor annak megállapítása, hogy esetleg betegség vagy szennyezés áldozata lett-e, akár hónapokig is eltarthat, amíg szövet-, vér- és izomvizsgálatokat, valamint genetikai elemzést végeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..