Az oktatásra fókuszáltak az MNT mai ülésén

Az oktatásra fókuszáltak az MNT mai ülésén

11 magyar nyelvű tankönyv, 6 munkalap és egy egyéb taneszköz használatának jóváhagyásáról is döntöttek a Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott 9. rendes ülésén, amelyen összesen 93 napirend szerepelt.


Szalai Attila felvételei

Többek között jóváhagyták három, a Magyar Nemzeti Tanács által társalapított intézmény, a Zentai Történelmi Levéltár, Topolya Község Múzeuma és a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény jövő évi működési terveit is.

Mindhárom intézmény úgy tud tervezni, hogy látja a jövőjét és perspektíváját, ezek a tervek pedig nem csupán a következő egy évre, hanem a következő 4 évre is vonatkoztak – emelte ki nyilatkozatában Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

— Topolya Község Múzeuma szempontjából, amely a közelmúltban jött létre, fontos lenne az emberállományt növelni. A múzeumnak helyet adó Kray-kastély felújítására komoly pénzeket kell fordítani, de olyan kiváló kiállításoknak ad teret az intézmény, hogy minden támogatást megérdemel a most elfogadott pénzügyi terv. A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben folyó munka pedig az oktatást emelte olyan szintre, amely példaértékű és olyan kiállítások és rendezvények jönnek ott létre, amely nem csak Magyarkanizsára, hanem szélesebb körben is kisugároznak. A Zentai Történelmi Levéltár kapcsán pedig ki kell emelni, hogy az egyik legnagyobb beruházásunk, tartományi finanszírozásból. Bízunk benne, hogy a kaszárnyába át tud költözködni a teljes levéltár. Ez egy példaértékű dolog, hogy hogyan tudjuk hasznosítani a községi tulajdonba került épületeket — tette hozzá az elnök.

A magyar tannyelvű tankönyvek jóváhagyása kapcsán Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke kiemelte, hogy a tankönyvek öt kiadóháztól érkeztek az MNT hivatalába, amelyeket előzetesen a végrehajtó bizottság is jóváhagyott.

— A belgrádi Tankönyvkiadó Intézet egy tankönyvet, egy munkafüzetet és egy taneszközt küldött a hivatalba. A betűkirakót, ami egy taneszköz az általános iskolák első osztályai számára, továbbá az ötödik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyvet, valamint olvasási munkafüzetet, szintén az ötödikesek számára. A belgrádi Bigz Kiadó négy tankönyvet és négy munkalapot, illetve feladatgyűjteményt küldött el a Magyar Nemzeti Tanács hivatalába. Ezek a környezetünk tankönyv és a munkalap, a képzőművészet tankönyv, valamint a matematika tankönyv és munkalapok az általános iskolák második osztálya számára. Továbbá matematika tankönyv, illetve az ehhez tartozó feladatgyűjtemény a hatodikosoknak. A belgrádi Klett Kiadótól három tankönyv és egy feladatgyűjtemény érkezett a hivatalba, mindegyik az általános iskolák hatodik osztályai számára, ez a fizika tankönyv, valamint a feladatgyűjtemény laboratóriumi gyakorlatokkal, továbbá számítástechnika és informatika tankönyv és történelemtankönyv. A Gerundium Kiadótól két könyv érkezett, mégpedig a hatodikosok biológia és a képzőművészet tankönyve. A Novi Logos Kiadótól egy tankönyv érkezett jóváhagyásra, a műszaki és technológiai ismeretek tankönyv, szintén a hatodikosoknak.

Ezek a tankönyvek júliusban és augusztusban érkeztek, így 12 tankönyv volt egyidejűleg az MNT hivatalában — mondta Jerasz Anikó, hozzátéve, hogy igyekeztek eleget tenni az előirányozott 30 napos határidőnek, hogy véleményezzék és jóváhagyják a tankönyveket. Hangsúlyozta, hogy az MNT részéről minden meg lett téve annak érdekében, hogy a gyerekek mielőbb megkapják ezeket a tankönyveket, mind az első, második és az ötödik és hatodik osztályok vonatkozásában.

Ennek ellenére néhány tankönyv nem jutott el időben a diákokhoz, amit az MNT ellenzéki képviselői fel is róttak az ülésen. Hajnal Jenő, az MNT elnöke erre vonatkozóan kiemelte, hogy amikor egy tankönyv elkészül szerb nyelven, azt katalogizálják és csak azt követően kerülhet az MNT-hez fordításra, lektorálásra és szakvéleményezésre. Mint mondta, bármelyik kisebbség lépéshátrányban van, amikor fordításról van szó, viszont az MNT-nek eddig soha ilyen gyorsan nem sikerült megvalósítani ezt a feladatot, mint most. Az elnök hozzátette, hogy a vajdasági magyaroknak ebből az igazi kivezető utat a szerzői tankönyvek jelentenék, amelyeket kiváló szakemberek készítenének, akár az anyaországi tapasztalatokat, módszereket is bevonva, az itteni tanterveknek megfelelve, ugyanakkor ezek nem fordított, hanem az anyanyelv szellemében megírt tankönyvek lennének. Hangsúlyozta, hogy biztatják az egyetemi tanárokat és a gyakorló pedagógusokat, hogy ebben mind nagyobb szerepet vállaljanak. Mint mondta, az előző évekhez képest sokkal jobban állnak és sokkal több eredményt tudtak elérni, de ennek ellenére elégedettségre nincs ok és nem is lehet, hiszen ez a versenyfutás soha nem teszi lehetővé azt, hogy egy lefordított könyv jóváhagyása és katalogizálása után induló fordítás az előbb, vagy egyszerre jelenjen meg, mint egy szerb nyelvű könyv.

Az MNT ülésén közel negyven iskola esetében hagyták jóvá a végrehajtó bizottság döntését a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán. Ezzel kapcsolatban Hajnal Jenő elmondta, hogy ez a nyilvántartás egy szomorú statisztika, de a szerbiai törvényeknek hála, mód és lehetőség van arra, hogy ezek az osztályok megnyíljanak. Hozzátette: olyan döntéseket is jóváhagyott a miniszter, ahol erre nem igazán lett volna lehetőség, az osztályok összevonása esetében, de minden egyes az MNT által támogatott kezdeményezést jóváhagyott a minisztérium.

— Erre soha eddig nem volt példa, de hála Vicsek Annamária államtitkárasszonynak, továbbá a minisztérium hozzáállásának és a tartományi oktatási titkárságnak, az együttműködés olyan eredményeket hozott, hogy most már rajtunk múlik, hogy hogyan tudjuk a jövőben az osztályainkat feltölteni, a szülőket meggyőzve arról, hogy itthon maradjanak, és a szülőföldön írassák be a gyerekeiket, hogy itt tanuljanak tovább, hiszen minden feltétel adott az óvodától az egyetemig. Éppen csak a döntés kell, valamint az a felismerés, hogy mit jelent a gyermek számára, hogy anyanyelven tanuljon, mit jelent számára az, hogy itt a szülőföldön marad a gyermeke, és a körülmények változásával itthon tud majd jövőt is építeni magának.

Az ülésen továbbá jóváhagyásra került a végrehajtó bizottság döntése a nagykikindai Nikola Vojvodić Középiskolai Diákotthon, a Szabadkai Egyetemista Központ, a Veršeci Középiskolai Diákotthon és az Újvidéki Egyetemista Központ előzetes kollégiumi ranglistájának véleményezése kapcsán is.

A Magyar Nemzeti Tanács ülését követően az elnök bejelentette, hogy az 1944/45-ös ártatlan délvidéki magyar áldozatok csúrogi emlékhelyénél, a Megtépázott Krisztus szoborcsoport előtt október 27-én, vasárnap 14 órakor kerül sor a 75 évvel ezelőtti véres megtorlásokra való megemlékezésre.


Még több kép!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az oktatásra fókuszáltak az MNT mai ülésén
Szabadkai Napló
Az oktatásra fókuszáltak az MNT mai ülésén
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink