home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az oktatás jövője és a jövő oktatása
Kovács Laura
2023.08.14.
LXXVIII. évf. 32. szám
Az oktatás jövője és a jövő oktatása

Közel 160 tanár, óvodapedagógus vesz részt a XXVII. Szabadkai Nyári Akadémia előadásain. A négynapos szakmai képzéssorozatot az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a szabadkai városháza dísztermében tartották meg. A Nyári Akadémia helyszíne hagyományosan, immár 18. alkalommal, az Ivan Sarić Műszaki Iskola.

A magyar nyelven oktató vajdasági pedagógusok szakmai továbbképzésén a cél a korszerű, aktuális, oktató-nevelő munkához új ismereteket, ötleteket és szemléletek nyújtani – mondta De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.


–Felgyorsult világunkban a jelen pedagógusainak mindennapjai tele vannak kihívásokkal, mert a globalizáció, a technológiai és a társadalmi változások is folyamatosan alakítják a pedagógiai világot. A 21. század iskolája súlyos terheket rakott oktatóink vállára. Az iskolának olyan képességeket kell fejlesztenie, amelyek a gyorsan változó világban megfelelő kompetenciákkal segítik tartani a lépést a jövő munkavállalóinak, akik jelenleg az iskolapadokban ülnek, vagy ezután fognak beülni. Tanácskozásunk Az oktatás jövője és a jövő oktatása címet viseli, és több szakcsoporton belül próbálja boncolgatni a témát, keresve, illetve megoldást adva ahhoz, hogy minél minőségibb, élet- és gyermekközpontúbb legyen az oktatás. Napjainkban sokszor elhangzik a médiában, közösségi oldalakon, és az életvitel is azt kívánja, hogy azt csináljuk, amiben örömünket leljük, amit szeretünk. Remélem, hogy a nyári akadémia hozzájárul a tanítói elhivatottsághoz, a pozitív pedagógiai attitűdhöz, inspirációt és jókedvet nyújt ahhoz, hogy szeptember elsején kollégáink új lendülettel kezdjék a tanévet, mert emberként, szülőként, pedagógusként vagy intézményvezetőként legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk, egy boldog élet lehetősége.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kifejtette, a Magyarország kormányának célja, hogy az oktatási intézményeket is támogassák.
–Az egyik cél, hogy a kulturális identitás minél inkább egységes maradjon, minél inkább megmaradjon az a magyar kulturális és oktatási tér, ami a nemzet egységét ebben az identitásmezőben fenn tudja tartani. Ehhez kell az, hogy szoros együttműködés legyen pedagógus és pedagógus, intézmény és intézmény között. Ezért üdvözlöm azt, hogy a nyári akadémián részt szoktak venni a más, külföldi régióból érkezett vendégek, mert odafigyelünk egymásra, fogjuk egymás kezét. Azt gondolom, hogy a szerb-magyar kapcsolatok olyan dimenziókban erősek és tudják támogatni az itteni oktatási ügyeket is, amire nagyon régen nem volt példa.

Szülőföldön magyarul – így szól a nemzetpolitikai szlogen. Az egyik akciója a magyar kormánynak az oktatás-nevelési támogatások biztosítása. Ráadásul hosszú évek után változás is történt, hiszen csaknem megnégyszereződött az a támogatási összeg, ami rendelkezésre áll. Bízunk abban, hogy ez is ösztönzően tud majd hatni, hogy amikor választás előtt állnak, akkor a magyar tanítási nyelvű intézményeket válasszák. Zajlik mindenhol a külhoni régióban, itt a Vajdaságban is a beiratkozási, illetve az iskolabusz program, hogy azokat a gyerekeket is, ahol a környéken már nincs magyar iskola, eljuttassuk a legközelebbi intézménybe. Tudomásom szerint az előző tanévben 13 önkormányzat területén 193 gyermek vette igénybe ezt a szolgáltatást. Az óvodafejlesztésre is fókuszált magyar kormányzat az elmúlt 6-7 esztendőben, hiszen az óvodaválasztás nagyon sokszor már kihat az iskolaválasztásra.

Szakállas Zsolt, tartományi titkár kiemelte, a Tartományi OktatásiJogalkotásiKözigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság számára fontos feladat, hogy pedagógusoknak megteremtse a feltételeket a színvonalas és hatékony munkához.
Pontosan ezért ösztönözzük a pedagógusok szakmai továbbképzését, igyekszünk biztosítani az iskolák számára szükséges felszerelést, felújítani az intézményeket, közben pedig arra törekszünk, hogy korszerűsítsük, jobbá tegyük a tanterveket.
Az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete minden évben nagyobb változatos és sokrétű programot szervez. Anyanyelven biztosít képzési lehetőséget a magyar nyelvű pedagógusok számára. A négynapos rendezvényen a Kárpát-medencei pedagógusok tapasztalatot véleményt cserélhetnek, újdonságokkal ismerkedhetnek meg, ötleteket kaphatnak, fejlődhetnek. Az idén is aktuális témákkal készültek a szervezők a Szerbiai Oktatásügyi Minisztérium által elismert akkreditációs továbbképzésre. A gyorsan haladó világunkban nagyon gyorsan kell alkalmazkodni. Az oktató-nevelő munkához új módszerekre, új szemléletekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan folyjon a tevékenység, illetve, hogy tudják a diákokat motiválni és a kompetenciáikat fejleszteni.

A jelenlévőket Matin Hajnalka, Szabadka város oktatási, szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott polgármesteri tanácsosa is köszöntötte.
A mi fő célunk a magyar nyelvű oktatás fejlesztése, és a XXI. század elvárásaihoz való felzárkóztatása. Közösségünkben is egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi oktatás iránt, és egyben a tanulás a leghatékonyabb eszköz a kiemelkedésre és az életminőség növelésére. E célból is szükséges új eszközöket használni a pedagógiai módszertanban van. A továbbképzési program a magyar pedagógusokat érinti. Gyermekeink szülőföldön való maradásának egyik fő tényezője az anyanyelven történő oktatás. Minden évben komoly erőfeszítéseket teszünk annak értékében, hogy fennmaradjanak a kis létszámú osztályok. Ez pedig az alapja a megmaradásunknak, hiszen a szülőföldön való boldogulásunk egyik alappillére a művelődés, nyelvhasználat, tájékoztatás és a vallásosság mellett az oktatás. Ezért különösen értékeljük a pedagógusok munkáját, akik energiát, lelkesedést és kitartást nem kímélve, nap mint nap igyekeznek lépést tartani az oktatási rendszer kihívásaival.

 Az ünnepélyes megnyitón fellépett a palicsi Színjátszó Grund, akik a Valahol Európában című musicalből kiragadott dalokkal tették színesebbé az eseményt.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..