home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az ökör is megteszi
Talpai Lóránt
2019.09.29.
LXXIV. évf. 39. szám
Az ökör is megteszi

Üzemanyaghiány Kubában — Csökkent a kínai népesség — Az internet jövőjéről tárgyalt Trump és Zuckerberg

Üzemanyaghiány Kubában

Kuba 8000 további ökröt vet be mezőgazdasági munkákhoz, mert a súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel — adta hírül a Kubai Kommunista Párt lapja, a Granma. Az ökröket főleg cukornádültetvények szántásához használják majd, szállításhoz pedig lovakkal próbálják helyettesíteni a gépi lóerőt. Kubában a mezőgazdaság nagymértékben gépesített, de több helyütt a parasztok máris visszatértek az „ökörerőhöz”. A venezuelai válság súlyos gondokat okozott a szigetországban, mivel Kuba onnan elégítette ki kőolajszükségletének java részét. A két ország ideológiai rokonsági alapon szövetségesi viszonyra lépett még 2002-ben Fidel Castro néhai kubai vezető és Hugo Chávez ugyancsak néhai venezuelai elnök uralma idején. Venezuela főként olajjal támogatta az amerikai embargó sújtotta Kubát, míg Havanna egészségügyi és kormányzati dolgozók ezreit küldte Venezuelába.

 

Csökkent a kínai népesség

Az év első felében végzett regionális felmérések adatai szerint továbbra is csökken a születések száma Kínában. A városokban és vidéken egyaránt megfigyelhető csökkenő tendencia megfelel a népességkutatók előrejelzéseinek, akik szerint az újszülöttek száma az elkövetkező években tovább esik majd a távol-keleti országban. Az idei év első felére vonatkozóan országos adatot egyelőre nem közöltek, a regionális felmérések eredményei alapján azonban — területenként eltérő mértékben — jelentős csökkenés volt megfigyelhető a születések számában. A Kína délnyugati részén fekvő, csaknem 31 millió lakosú Csungking városában például a január—májusi időszakban mintegy 68 400 újszülöttet regisztráltak, ami kiugróan nagy, csaknem 30 százalékos visszaesés a tavalyi év azonos időszakához képest. A kelet-kínai Santung tartományban levő, 9 milliós Vejfang városában az idei év első felében mintegy 55 800 gyermek született, itt éves összevetésben 13,4 százalékos csökkenést mértek. Az ország egyéb részein — az északnyugati Senhszi, a keleti Anhuj, a délnyugati Szecsuan, valamint az északi Hopej tartományokban — 3 és 10 százalék közötti visszaesés volt tapasztalható az év első hat hónapjában.

 

Az internet jövőjéről tárgyalt Trump és Zuckerberg

A világháló szabályozása volt Donald Trump amerikai elnök és Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója közötti megbeszélés egyik fő témája, amikor az elnök a Fehér Házban fogadta a vállalat első emberét — közölte Daniel Roberts, a közösségi médium szóvivője. A hírt Roberts közleményben jelentette be, hozzátéve, hogy Zuckerberg egyebek között azért látogatott Washingtonba, hogy „meghallgassa a politika alakítóinak aggodalmait, és megbeszéléseket folytasson az internet várható szabályozásáról”. A szóvivő szerint Zuckerbergnek „jó és konstruktív találkozója volt Donald Trump elnökkel a Fehér Házban”, ám nem bocsátkozott részletekbe. Hasonlóan szűkszavú volt a találkozóval kapcsolatban Trump is, aki Twitteren mindössze annyit írt, hogy a megbeszélés kellemes volt.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..