home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az itt maradásban a jövő
Kőművesné Nyáry Márta
2006.02.15.
LXI. évf. 7. szám
Az itt maradásban a jövő

Kabók Imre (balról) köszönőlevelet ad át a makói vendégnekAzt mondja a falu egyszerű embere, hogy amióta a bátor szervezőképességgel megáldott Kabók Imre lett a helyi közösség elnöke, Kisorosz közélete elmozdult a holtpontról. Kabók úr folyvást szorgoskodik, és a szülőfalujáért tűzbe menne....

Kabók Imre (balról) köszönőlevelet ad át a makói vendégnek

Azt mondja a falu egyszerű embere, hogy amióta a bátor szervezőképességgel megáldott Kabók Imre lett a helyi közösség elnöke, Kisorosz közélete elmozdult a holtpontról. Kabók úr folyvást szorgoskodik, és a szülőfalujáért tűzbe menne. Hogyan érzi magát a falubíróként? - kérdeztem tőle.
- Sokkal több kihívással jár a munkám, mint eddig - válaszolta. - Egy falu életének a vezetését vállaltam. De a kihívás arra ösztönöz, hogy nap mint nap több energiám legyen. Remek emberekből áll a tanácsadó testületem, amelynek tagjai: Talpai Sándor, Lőrik Gizella, Nenad Martinoviæ, Marinko Petroviæ, Rade Radoèaj és Ördög Tibor.
* Milyen gondokkal küszködik Kisorosz?
- A legnagyobb gondunk a pénzhiány, a munkanélküliség és a gyermekáldás csökkenése. A faluban 419 a munkanélküliek száma, a nyugdíjasok 450-en vannak, a munkahellyel rendelkezők pedig mintegy 400-an. A településen a múlt évben 66 temetés volt, és csak 22 születés. A gyermekek létszáma folyamatosan csökken, főleg a magyar lakosság körében, hiszen mindössze 219 diákunk van. Pár év múlva lesz olyan iskolai tagozatunk, amelyben 2-3 diákot tartunk majd számon.
* A nagykikindai önkormányzat mennyire támogatja Kisorosz életét?
- A nagykikindai radikális hatalom kevés anyagi eszközt juttat nekünk. A községhez 9 falu tartozik, ami azt jelenti, hogy a lakosság 40 százaléka él ezekben, de a költségvetés két és fél százalékát kapjuk.
* Miben látja a megoldást?
- Megoldást nehéz találni, amikor általános a szegénység, kevés a gyermekáldás és a fiatal házaspárok vándorolnak el a faluból. A megoldás, a jövő az itt maradásban van, és a munkahelyek létrehozásában. De állandóan szem előtt lebeg az a tény, hogy Kisoroszon 200 üres ház van, és ez nagyon lesújtó.
* Milyen munkát fejtett ki a falusi önkormányzat?
- Amióta a nyugdíjasok nem kötelesek a helyi járulék fizetésére, a falu bevétele majdnem a felére csökkent. Megmozdulást szerveztünk a körükben a helyi járulék fizetésére, így már 274-en támogatták az elképzelésünket. Lehetőség nyílik majd az előrelépésre a kultúra, a sport terén, valamint a nyugdíjasok klubjának és a női szövetségnek a bővítésére. A falu önkormányzatának köszönhetően hamarosan elkészül a főutcán, a központ és az orvosi rendelő között az esővízcsatorna, a temetők kerítésfalát befejeztük, valamint kiépítettük az átjáró hidat. Tavaly nagy gond volt a belvizekkel, hat ház majdnem teljesen megsemmisült, és harminc szenvedett jelentős kárt. Segítséget adtunk építőanyag formájában félmillió dinár értékben.
* Melyek az idei év tervei?
A legelső helyen szerepel a kápolnák megépítése a katolikus és pravoszláv temetőben egyaránt, majd a Tűzoltóotthon tetőzetének a javítása, valamint a Opsenica fivérek utca aszfaltozása.
* A falu hangulatáról mi a véleménye?
- Ébred a remény, hogy érdemes Kisoroszon élni. Új hozzáállás szükségeltetik az élet minőségének a javítására, például önkéntes akciókkal lehetne tevékenykedni a falu érdekében. Legyen úrrá az a folyamat, hogy érdemes itt tovább élni, nem kell új ,,szülőföld” után nézni. Sokan látnak kecsegtető jövőt bennünk. Például a norvégok 250 ezer eurót fektetnek be a Barázda Mezőgazdasági Szövetkezetünkbe, vagy testvértelepüléseinkkel széleskörű kapcsolat alakult ki. Nem is olyan régen a makóiak leptek meg bennünket pénzadománnyal, melyet Gilicze János makói alpolgármester adott át. Köszönőlevelet kaptunk Nikanov bánáti pravoszláv püspöktől, a helyi közösség épületénél pedig felállítottuk Csarnojevics Pál, hajdani kisoroszi földesúr ragyogó ötvösmunkával készült, 1832-ből származó bejárati kapuját.
* Az esti harangszókor hagyom el a falut. Mindkét templom: a katolikus és a pravoszláv is gyönyörű esti megvilágítást kapott, akárcsak a falu központjában levő, az elesett harcosoknak emelt emlékmű. A nagykikindai autóbusz éppen akkor fordul meg a Művelődési Otthon melletti állomáson. Két utas egyenesen az otthonba tart. Tőlük tudom meg, hogy a műkedvelők, Lőrik Gizella irányításával olvasópróbát tartanak. Ez így van rendjén, kell a mozgás, hogy Kisorosz szíve, az a jóságos szív sokáig dobogjon még.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..