home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az iskolapad hiánya
Talpai Lóránt
2021.02.04.
LXXVI. évf. 5. szám
Az iskolapad hiánya

850 000 polgárnak nincs általános iskolai végzettsége — Szerbia elfogy, 2021-re 53 000-rel csökkent a lakosok száma — 150 000 üres falusi házat osztanak szét a fiatalok között

850 000 polgárnak nincs általános iskolai végzettsége

Lesújtó számadat került a nyilvánosság elé. Szerbiában a lakosság mintegy 14 százalékának, pontosabban 850 000 felnőtt személynek nincs általános iskolai végzettsége, pedig az a törvény szerint kötelező. Továbbá az is elgondolkodtató, hogy az ország minden ötödik polgárának középiskolai végzettsége sincs. A szerbiai lakosság 2,68 százalékának nincs iskolai végzettsége, 11 százalékának nem teljes az iskolai végzettsége, 20,76 százalékának van általános iskolai végzettsége, míg csaknem 2 százaléka (1,96) írástudatlan. Katarina Popović, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar professzora, andragógus az adatokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ezt támasztja alá az a tény is, hogy a lakosság egyharmada csupán általános iskolai végzettségű, és meg sem próbált beiratkozni a középiskolába. „Ez a statisztika valamivel javult a legutóbbi népszámlálás alkalmával. Csökkent az írástudatlanok száma, de ez nem nyújt vigaszt” — közölte Popović. (Blic)

 

Szerbia elfogy, 2021-re 53 000-rel csökkent a lakosok száma

2020 folyamán 14 százalékkal tovább nőtt az elhunytak száma 2019-hez viszonyítva. Ennek kapcsán nem meglepő, hogy jóval kevesebb az újszülöttek száma is, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal adataiból. A legtöbb haláleset decemberben történt, mintegy 17 000 fő hunyt el, ami kétszer több, mint az előző év decemberében. A legújabb adatok szerint Szerbiában 2021-re 53 000-rel csökkent a lakosok száma. Vladimir Nikitović demográfus szerint nem meglepőek az adatok, mivel világtendenciáról van szó. Például Amerikában a közeljövőt illetően a születések száma akár az egyharmadára is csökkenhet. „Amikor természeti katasztrófák történnek, vagy háborúk vannak, azaz olyan időszakok, amikor nehezebb megvalósítani a tervezett reprodukciót, az emberiség úgy próbál túlélni, hogy az ilyenkor elhalasztott reprodukciót később pótolja, így majd a számok sokkal kedvezőbbek lesznek a vártnál” — jelentette ki Nikitović. (Szerbiai RTV)

 

150 000 üres falusi házat osztanak szét a fiatalok között

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel megbízott miniszter bejelentése szerint egy nyilvános felhívás által mintegy 150 000 üres falusi házat osztanak szét fiatal házaspárok között. „Szeretnénk lehetővé tenni, hogy a fiatal házaspárok megkaphassák ezeket az ingatlanokat” — nyilatkozta. Továbbá kiemelte, hogy hamarosan az ingyenes földek kiosztására vonatkozó kezdeményezéssel is előállnak. „Kulcsfontosságúnak tartom, ezért hamarosan meghatározzuk a garanciaalapot egy sor stratégiai mezőgazdasági termék esetében. Ezáltal a földművesek tudni fogják, hogy miért dolgoznak” — jelezte. Azt is elmondta, hogy a falvak élete nem csak a földművelést érintő kérdésektől függ, hiszen idetartoznak az infrastrukturális, a kulturális és a szociális jellegű kérdések is. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..