home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az iskolák ajándéka Szabadkának
Hét Nap Online
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
Az iskolák ajándéka Szabadkának

A gyerekeket empátiára, emberségre és nagylelkűségre tanítjuk.

Amióta kihirdették a rendkívüli helyzetet, több polgártársunk csatlakozott a humanitárius és önkéntes megmozdulásokhoz. Nagyszámú önkéntes napi szinten látogat meg városszerte több száz embert, a legszükségesebb élelmiszereket eljuttatva hozzájuk. Egyesek közülük ügyfélközpontokban tevékenykednek, egyes iskolák és óvodák pedig pszichológiai támogatást nyújtanak a gyermekeknek és szüleiknek, hogy könnyebbé tegyék, illetve megerősítsék őket és szüleiket, hogy a legfájdalommentesebben funkcionáljanak az új helyzetben és a rendkívüli helyzet teremtette feltételek között. Mások egy lépéssel továbbléptek, hogy egyéb módon segítsenek. Emberségről tettek tanúbizonyságot azok a szülők, a gyermekek és a tanárok, akik közösen varrtak védőmaszkokat, kéz-fertőtlenítőszert állítottak elő és azt odaajándékozták a Városi Válságkezelő Törzskarnak, a törzskar a szükségletekkel és igényekkel összhangban ezeket az eszközöket szétosztja az egyesületeknek és csoportoknak, akiknek sokat jelent ez a segítség.

— Az önkormányzat és az iskolák jó együttműködését folytatjuk ezek a nehéz feltételek között is, amikor a közös tevékenység és az egymás segítése a legszükségesebb, a Covid-19 vírus elleni védelmi intézkedések betartásával. Állandó a kapcsolattartásunk, mert érdekeltek vagyunk a távoktatás működése kapcsán, hogyan alkalmazkodtak ehhez a modellhez a gyermekek és a tanárok — mondta Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

 — Köszönetet szeretnék mondani az  Ivan Goran Kovačić Általános Iskolának, a Széchényi István Általános Iskolának és a Vegyészeti-Technológiai Iskolának, melyek a Városi Válságkezelő Törzskar rendelkezésére bocsátották mindazt, amit az elmúlt néhány hétben szüleik és tanáraik segítségével közösen elkészítettek. Ez egy szép gesztus, amely az egymás iránti támogatást, a bizalmat és a szolidaritást igazolja, hogy nem feledkeztünk meg egymásról, sem mi az iskolákról, sem az iskolák a városukról, és a segítségre szoruló polgártársaikról — mondta Jasmina Stevanović, majd hozzáfűzte, hogy 700, a gyermekek, a szülők és a tanárok közös összefogása által  elkészített arcmaszkról van szó, és 30 liter folyékony szappanról, amelyet a Vegyészeti-Technológiai Iskolában készítettek.

 — Az említett középiskola oktatóvideót is készített az arcmaszkok készítéséről, ők már több alkalommal elajándékozták az általuk készített arcmaszkokat ügyfeleiknek, a szülőknek, az iskola dolgozóinak. Remélem, hogy ezek a humanitárius akciók segítenek és példaként szolgálnak másoknak, hogy mindannyian gyakorolhassuk a társadalmi felelősségvállalást, hogy mindenki közülünk hozzájárulhat az egymás iránt tanúsított szolidaritáshoz.

Branka Bešlić, az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy az iskola, a szülők és a tanárok klubja kezdeményezésére varrták  az arcmaszkokat, hogy ebben a megmozdulásba a szülők, a tanárok és a gyermekek mellé több szabadkai polgár is bekapcsolódott, valamint a Széchényi István Általános Iskola is.

 — Ivana Papež Bogosavljev tanárnő az említett klub koordinátora, ő Suzana Skenderović anyukával beszervezte a szülőket és polgártársainkat, ami nagy visszhangra talált közöttük. Összegyűjtöttünk és elkészítettünk 500 arcmaszkot, és reméljük, hogy azok jó szsolgálatot tesznek a polgároknak. Ezzel és más humanitárius tevékenységgel példát mutatunk a gyermekeknek, arra tanítjuk őket, hogy segítsenek másoknak, hogy magukévá tegyék az igazi értékeket mint az empátia, a humanitás és a nagylelkűség.

A Vegyészeti-Technológiai Iskola dolgozói rendszeres tevékenységük keretében részt vesznek a távoktatásban, emellett az oktatási minisztérium jóváhagyásával nagyszámú edukációs anyagot készítettek, amelyet az RTS Planeta és az RTS más programjainak platformjának a rendelkezésére bocsátották — mondta Nikola Matković, a Vegyészeti-Technológiai Iskola igazgatója.

— Emellett részt vettek a most külön aktuális és szükséges arcmaszkok, a kézfertőteleítőszerek és a kézmosófolyadékok elkészítésében. Az említett védőfelszerelések elkészítése által a tanulóknak egy különleges módon mutatja be az alapokat arról amit mondani szerettünk volna, hogy a tudás hatalom. Az edukációs anyag  kiváló módja, hogy bemutassuk, hogy amit eddig megtanultak az iskolában, azt most felhasználhatják a gyakorlatban. Remélem, hogy az említett aktivitásokkal szerény hozzájárulásunkkal segítettünk közösségünknek — hangsúlyozta Matković.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..