home 2024. július 22., Magdolna napja
Online előfizetés
Az iskolaépítő
MTVA
2016.05.12.
LXXI. évf. 19. szám
Az iskolaépítő

Berszán atya aranymiséjéről a magyar közmédiában — Április utolsó napján tartotta aranymiséjét Berszán Lajos atya, aki Gyimesfelsőloki iskolájában sok száz csángó gyereket nevelt hitre, tudásra. Az ünnepről az Isten kezében adása pünkösdvasárnap számol be.

A Kárpát-medence keleti peremén, a kőből rakott gyimesi hegyek egyik völgyében ünnepre gyűltek április utolsó napján: Berszán Lajos atya, az iskolaépítő tartotta aranymiséjét. Isten szolgája, Márton Áron püspök Gyulafehérváron ötven évvel ezelőtt szentelte pappá, és azóta, bárhol is teljesített szolgálatot, mindig a hívekért, a rábízottakért élt. Jó pásztorként, 25 évvel ezelőtt teremtette a semmiből a Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumot, lehetőséget nyújtva a gyimesi és moldvai csángó gyerekeknek a középiskola elvégzésére. A magyarság megőrzéséért tette; bizton állíthatjuk, ha lesz még ötven év múlva magyarul beszélő ember Moldvában, az jórészt az ünnepeltnek, illetve az általa alapított iskolának köszönhető. A líceum összefogással épült fel: 1992-94 között a debreceni Keresztény Értelmiségiek Szövetsége gyűjtötte össze az anyagi eszközöket egy lelkigyakorlatos házra, ami aztán a tanév folyamán iskolaként „kezdett működni”.

Az ötvenéves papi jubileum nagy esemény egy katolikus lelkipásztor életében, örömében sokan osztoztak. Vendégek érkeztek, egykori tanítványok, tanárok, püspök, helynök, politikusok, tudósok, sokan messzi földről, hogy együtt ünnepeljenek Berszán Lajos atyával, akit mindenki csak így szólít: Papbácsi. Isten igazi szolgája ő, aki – Ferenc pápa szellemiségének előfutáraként – a legrászorultabbak felé fordult, olyan pásztor, aki együtt él a rábízottakkal, olyan ember, aki egész életében arra törekedett, hogy méltó eszköz legyen Isten kezében.

Adás: Isten kezében, 2016. május 15., vasárnap (Duna 9.00)

Ismétlés: 2016.05.20., péntek, (Duna World 10.50)

Szerkesztő-rendező: Barlay Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..