home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az iskolabuszokat az önkormányzat pénzeli
(T. T.)
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere pénteken megbeszélést folytatott a magyar, a horvát és a bunyevác nemzeti tanácsok elnökével. A megbeszélésen szó volt a helyi önkormányzat és a nemzeti tanácsok együttműködéséről az oktatás, valamint a kultúra terén, továbbá a kisebbségi nyelvek és írásmódok használatáról is.

Az összejövetel után megtartott sajtótájékoztatón Maglai Jenő elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat átvállalja a nemzeti tanácsoktól az iskolabuszok finanszírozását.

— Az előző önkormányzatnak törvényes kötelezettsége lett volna ingyenes iskolabuszról gondoskodnia ama diákok részére, akik anyanyelven szándékoznak továbbtanulni, és az iskolától 4 km-nél távolabb laknak. Az önkormányzat előző vezetősége ezt nem tette meg, így ezt a kérdést a nemzeti tanácsok saját költségvetésükből oldották meg. Pontosan 35 horvát és 133 magyar anyanyelvű diák napi utaztatásáról van szó horvát, illetve magyar tannyelvű iskolákba. Ezeket a költségeket március 1-jétől az önkormányzat állja. Az elmúlt időszakban a szemléletváltás okozott gondot. A nemzeti tanácsokra nem úgy kell tekinteni, mintha el szeretnék venni a gyümölcs egy részét az igazgatói vagy az irányítói funkciókat illetően. A nemzeti tanácsok építő jellegű részei lehetnek ennek a közösségnek, valamint azoknak az intézményeknek és rendszereknek, amelyekben a törvény szerint joguk van részt venni, és amelyekben irányítói vagy más szerepkörük van — mondta Maglai.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke örömét fejezte ki a találkozó létrejöttével kapcsolatban.

— Egy hatékony, gyors megbeszélés keretében áttekintettük a legfontosabb gondokat, és mindkét részről nyitottság érezhető a megoldásukra vonatkozóan. Az előző önkormányzat számos törvényes kötelezettségét nem tartotta tiszteletben. Nem pénzügyi jellegű kérdésekről van szó elsősorban. Ebben a nehéz anyagi helyzetben nem kívánjuk, hogy az önkormányzat többet fordítson a nemzeti közösségek igényeinek kielégítésére, de azt, amit tesz, tegye törvényszerűen, érdekeink figyelembevételével — mondta Korhecz.         

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..