home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Az iskola a csókai gyermekeket is hívogatja
Tóth Lívia
2019.06.07.
LXXIV. évf. 23. szám
Az iskola a csókai gyermekeket is hívogatja

Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában a helybeli Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény Méhecske csoportjához tartozó 7 leány és 11 fiú vette át a magyarországi Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát, egy iskolatáskát. A 18 leendő, magyar tannyelvű osztályba induló elsős nagy örömmel fogadta a csoda szép taneszközt. 

A jelen levő gyermekeket, szülőket, az önkormányzat képviselőit, valamint Hudák Mária tanítónőt, aki szeptemberben fogadja az óvodától elköszönő nebulókat, Kormányos László tartományi képviselő köszöntötte.

A Méhecske csoport, Kormányos Márta óvónő vezetésével, műsorral kedveskedett az egybegyűlteknek. Az összeállításban verssel, énekkel, tánccal idézték fel, milyen volt, amikor óvodába indultak, hogyan teltek el az ott töltött évek, hány barátot szereztek, majd elhangzott a Hívogat az iskola című közismert dalocska is.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, az iskolatáska egy új korszak kezdetét jelképezi nemcsak a gyermek, hanem a család számára is.

— Az MNT 2013 óta szoros kapcsolatot ápol a budapesti Rákóczi Szövetséggel, melynek tagjai a gyermek születésétől a felnőtté válásig követik a magyar családok életének alakulását. Az újszülötteket babanaplóval lepik meg, az óvodásoknak ebben az évben már elhozták a Mátyás királyról szóló könyvet, most pedig iskolatáskát kapnak ajándékba a leendő elsősök. Az MNT szeptember első napjaiban tartalommal, vagyis a szükséges tanszerekkel tölti meg ezeket a táskákat. A beiskolázási csomagba minden belekerül, amire az elsősöknek szükségük van. Az év vége felé ismét eljövünk a Rákóczi Szövetség tagjaival, hiszen október végén, november elején 10 000 forint értékű ösztöndíjat adnak a magyar tannyelvű osztályba járó elsősöknek. Emellett számos közös programmal, kirándulásokkal, táborokkal, versenyekkel készülünk, melyeket itthon, illetve az anyaországban szervezünk meg.

Jerasz Anikó kulcsfontosságúnak nevezte azt a döntést, amelyet a szülők meghoztak, amikor magyar tagozatra íratták a gyermeküket, majd mindenkinek gondtalan iskolás éveket kívánt. 

Csóka községben szeptember 1-jén 39 magyar első osztályos diák kezdi meg a tanulmányait, 24 kisfiú és 15 kislány. Csókán 11 fiú és 7 lány, Padén 4 fiú és 2 lány, Hódegyházán 6 kislegény és 1 leány, Tiszaszentmiklóson 4 leány és 1 fiú, Feketetón 2 fiú és 1 leány ül be az iskolapadba.


A szerző felvételei 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..