home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az internet a memória mankója
Bíró Tímea
2018.03.23.
LXXIII. évf. 11. szám
Az internet a memória mankója

Megjelent a Létünk folyóirat 3. lapszáma

A Létünk legújabb, 2017. évi 3. száma a nehéz anyagi körülmények ellenére is az olvasók kezébe kerül, akik meglehetősen széles és gazdag kínálatból válogathatnak. A többi közt Molnár Tibor Számadás: a bácskai Tisza mente nagy háborús hősi halottai a számok tükrében című munkájával, Kovács Ádám Gábor a kritikai gondolkodás fontosságáról írt tanulmányával, Anica Draganić és Szilágyi Mária tollából pedig az apatini sörfőzde történetével ismerkedhetnek meg.

Námesztovszki Zsolt, Kovács Cintia és Balázs P. Dorottya egy érdekes tanulmányát is olvashatjuk, mely a Magyar nyelvű online kurzusok Vajdaságban címet viseli, és az online tanulás előnyeivel foglalkozik. Az utóbbi időben az információ gyors áramlásának köszönhetően számtalan lehetőség nyílt a XXI. századi pedagógus számára. Az adatforgalom használata terén immár nagyobb mértékben a mobil eszközök (mobiltelefonok, tabletek) a népszerűek, felváltva ezzel az asztali számítógépeket. Azzal is számolni kell, hogy a jövőben nemcsak a banki ügyintézés, a vásárlás és a szórakozás, hanem az oktatási tartalmak és folyamatok tervezésénél is a mobil eszközök kerülnek döntő többségbe.

Hogy megfelelően tudjuk használni az internetet, ahhoz fontos, hogy a megfelelő forrásból tájékozódjunk. Napjainkban az online tanítás és tanulás egyik legnépszerűbb megjelenési formája a MOOC (Massive open online course), melynek magyar nyelvű megfelelője: tömeges nyílt online kurzus. Egy MOOC kidolgozásához és az oktatási feladatok elvégzéséhez informatikai alaptudásra van szükség. Az oktató nem a megszokott környezetében adja át a tudását, hanem számítógép segítségével. Az egyik első vajdasági magyar nyelvű MOOC-kurzust A tudatos és biztonságos internethasználat (TÉBIA) címmel hozták létre, és három alkalommal tartották meg. Mielőtt valaki kiválasztana egy kurzust, el kell magyarázni neki, hogy a megszerzendő tudást hol tudja majd a későbbiekben felhasználni. A tananyagfejlesztés első lépése a pontosan kiválasztott és megfogalmazott téma, ezt pedig pontokba szedve tudjuk szemléltetni. Fontos törekedni a változatos és színes elemek bevitelére, hogy ezáltal is növelni tudjuk a motivációt.

A különböző tartalmak (képek, dokumentumok, videók, prezentációk) segítenek a tanuló egyéni fejlődésében. A részvevők oktatóvideók által kommunikáltak egymással és az oktatóval, illetve különféle feladatokért pontokat gyűjthettek össze. A szervezők megfigyelték, hogy A tudatos és biztonságos internethasználat alapjai kurzuson belül a külső motivációk — például az érdemjegy, a pont, a kreditpont — hatására a tanulók sokkal lelkiismeretesebben végezték el a kurzusban szereplő feladatokat, betartották a határidőket, és aktívabban vettek részt a fórumaktivitásokban. Ugyanez mondható el azokról is, akik akkreditált képzésként végezték el a tanfolyamot. A három hétig tartó kurzus sikeres részvevői digitális elismervényben részesültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..