home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az ingatlanunk felkészítése eladásra
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.10.18.
LXXVIII. évf. 41. szám
Az ingatlanunk felkészítése eladásra

Egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi lakásokra. A vásárlók nagyobb százaléka inkább jó, illetve kitűnő lakást keres, melyre nem kell már túl sokat költeni beköltözés előtt. Az ilyen ingatlanok száma azonban igencsak kicsi, és ide nem sorolandó be a vadonatújan vásárolható lakás, hiszen annak eladási értéke jóval magasabb.

Az esetek túlnyomó részében az értékesíteni vágyók nem tudják megmutatni a tulajdonukban álló ingatlanban rejlő lehetőségeket, tudattalanul azt gondolják, hogy elegendő megmutatni a betérőnek, ők hogyan élnek ott. Pedig a leendő vásárló nem szeretné tudni, mások hogyan éltek ott, és látni sem akarja az ott lakók saját, személyes holmiját, mert így nem látja a saját életét a lakásban.

Sok esetben találkozom azzal a gonddal, hogy az eladásra szánt ingatlanokat rosszul értékesítik. Zavaró tud lenni az igénytelen képekkel meghirdetett lakás, ház az internetes portálokon. Minden, eladásra szánt ingatlant valamennyire ki kellene csinosítanunk, mielőtt fotókat készítünk róla, illetve mielőtt beengedjük az érdeklődőket megtekintésre.

Számos példa azt mutatja, hogy az eladásra felkészített lakások magasabb, a piaci ár fölött kelnek el, és ami még nagyon lényeges, hogy mindez jóval rövidebb idő alatt történik meg.

Az ingatlanok felkészítését több részre bontottam a ráfordított energia és pénz tekintetében, mely mindenképp megtérül eladáskor.

  1. Az ingatlanérték 1—2%-ának megfelelő összeg ráfordítása

Ez az a minimum, amelynek ugyan pénzbeli értéke nem mérhető, de minden ingatlantulajdonosnak érdemes elvégeznie, mielőtt eladásra kínálja az ingatlanát. Idetartozik a lakás kitakarítása, a felesleges dolgok kiválogatása és eltávolítása, a csöpögő csap megjavítása vagy a levált csempe visszaragasztása. Mindez aprópénzbe kerül, de egy parányit javíthatunk a lakás állapotán. Esetleg egy profi fotóst is bevonhatunk, aki pontosan tudja, hogy mit szeretnének látni a vásárlók.

  1. Az ingatlanérték 2—5%-ának megfelelő összeg ráfordítása

Ekkora összeg befektetésekor már a lakás átfestését is be tudjuk iktatni, egy-egy falszakaszt esetleg dekorációs céllal, tapétával is elláthatunk. A konyhában esetleg kicserélhetjük a munkapultot és vásárolhatunk néhány új lámpát, bútordarabot, dekorációs elemet.

  1. Az ingatlanérték 5%-ánál magasabb összeg ráfordítása

Ebben az esetben bővíthetjük a lakás funkcióit, burkolatot is válthatunk, kicserélhetjük a nyílászárókat, új konyhát, fürdőszobát készíttethetünk, és a fűtési rendszer korszerűsítése szintén idetartozhat. Ilyenkor nagyobb pénzösszeget fektetünk be, mint az előző két esetben, ám ez minden bizonnyal megtérül, amikor a lakást eladjuk.

Amikor eladáson gondolkodunk, meg kell válaszolnunk a következő kérdéseket: Kik a potenciális érdeklődők a lakásunkra? Milyen környéken lakunk? Melyek a tulajdonságai az otthonunknak? Hány szobás? Kik laknak a környéken, nyugdíjasok vagy fiatal családok több gyerekkel, esetleg fiatal párok? Ezen információk alapján arculatot, stílust teremthetünk az otthonunknak, ezáltal vonzóbbá tehetjük a potenciális vásárlók számára.

Az ingatlanfelkészítés a jó megjelenésen és a marketingen túl magában foglalja az ingatlanpiac ismeretét, a befektetés elemzését, a lakás értékbecslését, az eladók és a vevők pszichológiáját is.

Amikor egy ingatlant eladásra készítünk fel lakberendezőként, akkor nem az eladó stílusát szeretnénk látni benne. Ehelyett a fentebb említett kérdések mentén kell elemeznünk, vajon kik lehetnek a potenciális vevők, és személytelenül, de mégis valamennyire az ő igényeik szerint tenni az ingatlanba valami pluszt, mely megfogja a vásárlót.

Az ingatlanfelkészítés nem csupán egy-egy díszpárna és egyéb dekorációs elem tologatásáról szól, hanem annál jóval komplexebb feladat, hiszen közgazdasági, marketing- és értékesítési folyamatokra is bontható. Azért, hogy minél sikeresebb legyen a projektum, ha tehetjük, kérjük szakember segítségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..