home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az informatikai írástudásért
KåMëVESNÉ NYÁRY Márta
2008.10.22.
LXIII. évf. 43. szám
Az informatikai írástudásért

A szajáni Kolping-családban 2006-ban kezdődtek el magyar nyelven a számítógépes tanfolyamok a nagykikindai Morotvánszki Zoltán villamosmérnök vezetésével. Az első tanfolyamon két csoportban folyt a munka és 18-an tettek sikeres vizsgát, a másodikon pedig 9-en. A jelenleg folyó komputeres ok...

A szajáni Kolping-családban 2006-ban kezdődtek el magyar nyelven a számítógépes tanfolyamok a nagykikindai Morotvánszki Zoltán villamosmérnök vezetésével. Az első tanfolyamon két csoportban folyt a munka és 18-an tettek sikeres vizsgát, a másodikon pedig 9-en. A jelenleg folyó komputeres oktatáson is ugyanennyien vannak, közöttük padéi hallgatók is. A munkáról Morotvánszki Zoltán nyilatkozott.
- Ezek tulajdonképpen ECDL-tanfolyamok, melyek nemzetközileg szabványosítva vannak. Elvégzése és sikeres vizsgatétel után a hallgató egy olyan Európai Számítógép-használói Jogosítványt kap, amely az Európai Bizottság ajánlásával egységes a világ eddig több mint 140 országában, és amely igazolja a számítógép használatának alapos ismeretét, vagyis az informatikai írástudást. Szerbiában mindössze 4 éve használatos, így a szajániaknak szinte ''első kézből” volt alkalmuk ismereteket nyerniük. A tanfolyam teljes óraszáma 170, és bárki jelentkezhet, mert az előtudás nem alapfeltétel, minthogy a nulláról indulunk. Az a véleményem, hogy az informatikai kultúránk színvonala igen alacsony. Jómagam 16-17 éve használom a komputert, 6 éve vezetem a Proficom Számítógépes Iskolát. Szeretném, ha környékünkön mind többen végeznék el anyanyelvükön, tehát magyarul a tanfolyamat. Erre Nagykikindán is lehetőség van, a Fejős Klára Általános Iskolában.
A résztvevők is elmondták, a mindennapi munkájukba ''beférkőzött” a számítógép. A 7. és a 8. osztályosok például a segítségével készülhetnek a középiskolai tanulmányaikra, de a pedagógusoknak is hasznos segédeszközük. Oktatójukkal egyetemben nem szeretnének ''függők” lenni, hiszen a számítógépen kívül létezik még könyv, sport, család, baráti kör. De mégis felbecsülhetetlen érték a Windows ismerete, az internet működése, az elektronikus levelezés, a weboldalböngészés, a multimediális prezentációk szerkesztése...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..