home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az információ kora
Talpai Lóránt
2023.05.24.
LXXVIII. évf. 21. szám
Az információ kora

A XX. század közepe tájékán az egykori kézzelfogható termékeket, avagy a különféle javakat termelő társadalom információs, illetve egyfajta virtuális társadalommá alakult át. Ezt a folyamatot nevezte egykor Daniel Bell francia szociológus posztindusztriális fordulatnak.

Azóta az úgynevezett információs társadalom világa teljes mértékben kiteljesedett. Manapság az információ előállítása, terjesztése és használata legtöbb esetben fontosabb, vagy legalábbis azt a látszatot kelti, hogy értékesebb, mint az emberi társadalom bármilyen egyéb javai, termékei.

Mindezt a mindennapokban és a világraszóló krízishelyzetekben is ugyanúgy tapasztalhatjuk. Egy nagyobb háború, politikai megmérettetés, járvány, energiaválság vagy természeti katasztrófa esetében az információ hatalmi tényezővé vált évtizedek óta. A hatalom manapság egyre inkább azé lett, aki termeli és elosztja az információkat. Nem véletlenül nevezte Jan van Dijk holland kommunikációkutató az információs hálózatokat a társadalom idegrendszerének.

A különféle szociális hálókkal körbefont és szinte megfojtott társadalom — vagy precízebben fogalmazva hálózattársadalom — pedig napjainkban már oda jutott, hogy a mesterséges intelligenciától vár menekülési útvonalat vagy további útmutatást a jövő irányába. Sokan ugyanis azt szeretnék, ha a mesterséges intelligencia tervezné újra az évszázados vagy évezredes diskurzusokat. A hálózatok és a mesterséges intelligencia mögött azonban a fő információelosztó központok húzódnak meg, melyek ezt a bizonyos idegrendszert már teljes mértékben összeroppantották. Mivel az információs manipulációik véráramlat-szerűen működnek a különféle közösségi, illetve modern informatikai, valamint technikai eszközök által.

Ezáltal a legvalószínűbb jövőbeli forgatókönyv, hogy ez a több mint fél évszázada jelentős ütemben zajló társadalmi „újraelosztás” a mesterséges intelligencia utolsó érintésével és „áldásos” tevékenységével posztindusztriális apokalipszisbe torkollik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..