home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az íjászat és a korongozás szerelmesei
Bíró Tímea
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 28. szám
Az íjászat és a korongozás szerelmesei

A királyhalmi Homokszem Civil Szervezet harmadik alkalommal szervezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Három Nap Tábort a település kultúrotthonában és parkjában. A július 5-étől 7-éig tartó táborban az idén 33 gyermek játszott, tanult és szórakozott együtt.

A királyhalmi Homokszem Civil Szervezet 2020-ban alakult, és fő tevékenysége a környezetvédelem, valamint a kultúra- és a hagyományápolás. Évente több alkalommal szervez a faluban környezetvédelmi akciókat, szelektív hulladékgyűjtést, és hozzá köthető a Királyhalmi Burgonyafesztivál is. A szervezet 20 tagja igyekszik élettel és történésekkel megtölteni a falut, ennek egyik alappilére pedig az, hogy a legfiatalabbaknak is szervezzenek programokat.


Az egyik nagy kedvenc a korongozás volt

Kókai Anasztázia, a civil szervezet elnöke elmondta, hogy nem csak helyi gyerekek táboroztak három napon át.

— A legtöbb gyerek királyhalmi, viszont sokan érkeztek Horgosról, Kispiacról, Noszáról, Hajdújárásról, illetve Szabadkáról és Kisoroszról is jött egy-egy táborozó. Ezúttal is öt és tizenhárom év közötti gyerekeket vártunk. Mivel hagyományőrző táborról van szó, igyekszünk a régi mesterségek művelőit meghívni a táborba, hogy a gyerekek tőlük tanulhassanak, kipróbálhassák a kézművességet. A tábor első napján Ózsvár Péter korongozó, gölöncsér érkezett hozzánk Magyarkanizsáról, aki egy lábbal hajtható régi gépet hozott magával, és segített a gyerekeknek vázát, tálat vagy hamutartót készíteni. Egyszerre csak néhány gyerek tudott részt venni a foglalkozáson, addig a többiek játszottak, a művészsarokban rajzoltak, kreatívkodtak. Délután szintén Magyarkanizsáról érkeztek íjászok, akik hoztak magukkal egy műanyag állatot, és rajta gyakorolhatták a gyerekek az íjászkodást. Nagyon ügyesek voltak, és ezt a programot is rendkívül élvezték. A tábor második napján az önkénteseink segítségével Királyhalom történetét mutattuk be a gyerekeknek, tettünk egy sétát a faluban, megnéztük a templomot, a vasútállomást és az iskolát. Az ebéd után Kuzmanov Ivett vezette be őket a varrás rejtelmeibe, táskát, könyvjelzőt, ceruzadíszt készítettek filcből. Még a legkisebbek is ügyeskedtek, és külön öröm, hogy a fiúk is bekapcsolódtak a munkába. A tábor harmadik napjának délelőttjén a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés volt a középpontban, ennek kapcsán újrahasznosítottunk, PET-palackból és vécépapír-gurigákból készítettünk különféle tárgyakat. A tábor záróprogramjaként Nagy Danyi Tímea vezetésével népi játékokkal és táncházzal kedveskedtünk a gyerekeknek.


Filcből készült alkotások

A tizenhárom éves Balla Dávid Királyhalmon él, és ez a második Három Nap Tábor, melyben részt vesz.

— Mivel tavaly nagyon jól éreztem itt magam, ezért az idén sem szerettem volna kihagyni. Mindkét évben a korongozás és az íjászkodás volt a kedvencem, mert mindkettő ritkaságnak számít manapság. Tavaly egy hamutartót készítettem, az idén pedig egy vázát.


Fodor Mirella és Balla Dávid

A szintén helyi Fodor Mirella a tizenhárom évével az idősebb táborozók közé tartozik, ő azonban már a szervezők segítsége is volt az idén.

— Az anyukám főz a táborlakókra, én pedig kisegítőként vagyok itt. Már tavaly is részt vettem ebben a táborban, és a korongozás nyerte el legjobban a tetszésemet. Szeretem a kézműves-foglalkozásokat, mindig azokat várom a legjobban. Nagyon színes és tartalmas ez a tábor, de egy Ki mit tud? vetélkedő még izgalmasabbá tenné, hiszen az is adna neki egy hangulatot.

A kilencéves Csipak Maja második alkalommal vett részt a táborban.

— Királyhalmi vagyok, tehát még csak utaznom sem kellett, hogy itt lehessek. Az íjászkodás és a korongozás volt a legjobb rész. Egy szív alakú tányérral és filctáskával térek haza, meg persze sok-sok élménnyel. Szeretem, hogy itt sokat lehet játszani, futkározni és táncolni.


Csipak Maja és Faragó Emese

Faragó Emese Horgosról érkezett, hatévesként a kisebbek táborát erősítette.

— Nekem is az íjászkodás és a korongozás volt a kedvencem. Büszke vagyok a szappantartóra, melyet hazaviszek magammal, mert én készítettem.

A királyhalmi Berényi Bendegúz tízéves, és már mindhárom táborban részt vett.

— Izgalmas ez a tábor, jó, hogy együtt vagyunk, sokat játszunk, barátkozunk. Az íjászkodás, a korongozás és a varrás is nagyon tetszett, egy ceruzatartót és egy békát varrtam. Lehetne még egy kis építkezéssel bővíteni a tábort, papírból vagy másmilyen anyagból szívesen építkeznék.


Csábi Kata és Berényi Bendegúz

A nyolcéves Csábi Kata második alkalommal táborozik Királyhalmon.

— Szívecske alakú tálat készítettem a kedvenc foglalkozásomon, a korongozáson. Jól érzem itt magam, mert sokat szaladgálhatunk, jók a helyszínek is, és nem ismeretlenek, hiszen a kultúrotthonba járok nép- és modern táncra is.

A táborlakók rengeteg élménnyel, új barátságokkal és jóleső fáradtsággal tértek haza a háromnapos rendezvényről.

A Homokszem Civil Szervezet a Szabadka Város kulturális pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően tudta megvalósítani az idei gyermektábort.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..