home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az ihlet pillanatai
(Sz. T. L.)
2014.11.04.
LXIX. évf. 45. szám
Az ihlet pillanatai

Nyolcadik alkalommal nyíltak a Napraforgó szirmai Egyházaskéren — Egyházaskéren, a helyi Aranybogár Egyesület, valamint a csókai Művelődési és Oktatási Központ szervezésében megemlékeztek Kálmány Lajos néprajzkutatóról, a falu volt plébánosáról és Borbély Mihály mesemondóról.



Egyházaskéren, a helyi Aranybogár Egyesület, valamint a csókai Művelődési és Oktatási Központ szervezésében megemlékeztek Kálmány Lajos néprajzkutatóról, a falu volt plébánosáról és Borbély Mihály mesemondóról.

A meghívottakat, a Szentmihályról érkezett küldöttséget, a magyarországi, csanádpalotai vendégeket, a romániai, pécskai Kálmány Lajos Művelődési Kör elnökségét Burány Zoltán szervező köszöntötte. Az istentisztelet után alkalmi műsorban fellépett a csókai Orpheus Egyesület Pannónia férfikórusa, majd megkoszorúzták a katolikus templom falán lévő emléktáblát, valamint az udvarban található kopjafát és emlékhelyet. 

Az emléktáblánál, melyet Piri Gézának, a legújabb kori háború áldozatának, az egyházaskéri származású kiskatonának a tiszteletére emeltek, Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere és Morajkó József, Csóka helyi közösségének elnöke, valamint a településen nemrégiben alakult Gyöngyvirág Egyesület képviselője helyezte el a kegyelet virágait. Ugyanezen a napon tartották meg a Napraforgó szirmai elnevezésű, immár hagyományosnak mondható festőtalálkozót. A csókai Művelődési és Oktatási Központ nyolc éve indította útjára a nagyszerű rendezvényt, hogy a térségben alkotó festőknek lehetőséget adjon a tapasztalatcserére, a barátkozásra, s nem utolsósorban ennek az igencsak mostoha tájnak a vásznon való megörökítésére.

Az idei eseményre a már visszajáró óbecsei Szivárvány festőcsoport tagjain kívül eljöttek más városok alkotói is, ami azt bizonyítja, hogy a rendezvény évről évre ismertebbé válik. A jelenlévőknek Egyházaskér helyi közösségének felújított közösségi háza nyújtott megfelelő helyszínt. A szorgos munka meghozta a gyümölcsét: a táborban részt vevő tizennégy alkotó Tóth Kása Piroska irányításával huszonhárom festményt mutatott be egy rögtönzött tárlaton.

A tábor munkáit legközelebb Csókán szeretnék bemutatni, de a festményeket más helységekbe is szívesen eljuttatnák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..