home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az iguánás zöldhasú
Talpai Lóránt
2020.04.22.
LXXV. évf. 17. szám
Az iguánás zöldhasú

Az arubai 100 florinos lett a „bankjegy-világbajnokság” győztese — Részlegesen újraindult a termelés a győri Audiban — Bill Gates adománya a járvány elleni küzdelemre

Az arubai 100 florinos lett a „bankjegy-világbajnokság” győztese

Aruba 100 000 lakója most igazán büszke lehet. A kis karibi szigetállam 100 florinosa nyerte meg ugyanis a bankjegyek világbajnokságát, hiszen csinos, zöld külsővel és különböző méretű iguánákkal csábítja a szemet. A versenyt, melyre az idén 20 bankjegy nevezett, 1961-ben alapította az IBNS. Aruba a Karib-tenger déli részén fekvő, kis szigetállam. 36 kilométeres szélességével és 11 kilométeres hosszúságával bő kétszer akkora, mint a Margit-sziget, de 100 000-en lakják. A szigetország tavaly cserélte le 2003-beli bankjegysorozatát egy újra. A 2019 nyarán megjelent bankók közül a 100 florinos bankjegyet nevezte be, mely körülbelül 50 eurót ér.

 

Részlegesen újraindult a termelés a győri Audiban

A járműgyár működése a múlt héten még szünetelt, az elképzelések szerint a hét második felében indul újra fokozatosan, előbb csak egy műszakban. A tájékoztatás arra is kitér, hogy a vállalat valamennyi munkahelyét úgy alakítja át, hogy egészségügyileg is biztonságos legyen a jövőben a munkavállalók számára. Az Audi március 17-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt március 23-ától leáll a termelés a gyárban. A győrin kívül az Audi AG ingolstadti, neckarsulmi, brüsszeli és mexikói telephelyén is szünet következett be a termelésben.

 

Bill Gates adománya a járvány elleni küzdelemre

A Gates-alapítvány további 150 millió dollárt adományoz az új koronavírus elleni harcra — jelentette be Mark Suzman, a Bill és Melinda Gates Alapítvány igazgatója. Suzman közölte: az összeget a vírus elleni oltóanyag és gyógyszerek kutatására, továbbá a járvánnyal küszködő dél-ázsiai és afrikai országok megsegítésére fordítják. Az igazgató a jótékonysággal foglalkozó szervezet nevében a korábbinál nagyobb mértékű globális összefogásra szólított fel, miután Donald Trump amerikai elnök legutóbbi sajtókonferenciáján bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai hozzájárulás folyósítását. Suzman hangsúlyozta: a jótékonysági szervezetek hozzájárulása nem elégséges, és nem helyettesítheti az állami, illetve a magánszektor hozzájárulásait. „Ha helyes is, hogy a kormányok elsődlegesen a saját állampolgáraik érdekeire figyelnek, valamennyiünknek globális szinten is muszáj cselekednünk” — mondta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..