home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Az igét nemcsak hirdetni, ragozni is kell
(Tha)
2011.11.23.
LXVI. évf. 47. szám
Az igét nemcsak hirdetni, ragozni is kell

Dr. Csermák Zoltán előadást tart - A szerző fotójaFiatal újságírók számára szervezett szakmai továbbképzést Bácsfeketehegyen a Kultúrotthonban a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE). A hétvégi kurzusnak huszon...

Dr. Csermák Zoltán előadást tart - A szerző fotója

Fiatal újságírók számára szervezett szakmai továbbképzést Bácsfeketehegyen a Kultúrotthonban a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE). A hétvégi kurzusnak huszonöt résztvevője volt, akik a Képes Ifjúság, a Hét Nap, a Magyar Szó, a Vajdasági Rádió és Televízió, a Pannon Rádió és Televízió, a Szabadkai Rádió és több helyi médium szerkesztőségéből érkeztek. Az egybegyűlteket Tóth Lívia, a VMÚE elnöke és dr. Csermák Zoltán, az MTVA Kommunikációs igazgatósága határon túli sajtókapcsolatainak felelőse köszöntötte, majd megkezdődött a két napig tartó rendkívül hasznos és tartalmas munka.
Az oktatócsapatban az elektronikus médiát Perjés Klára, az MR1-Kossuth rádió kiemelt szerkesztője és Bereki Anikó, az m2 népszerű határon túli műsora, az Átjáró felelős szerkesztője képviselte, és Közszolgálat=elkötelezettség, illetve A mikrofonállványtól a műsorvezetésig címmel osztották meg mondanivalójukat a hallgatósággal. Wacha Imre nyelvész, nyugalmazott főiskolai docens, és Vinczéné Bíró Etelka beszédtanár a nyelv és a tömegtájékoztatás kapcsolatát, egymásra hatását elemezte, valamint a tiszta és helyes kommunikáció fontosságát hangsúlyozta - számos példával, gyakorlati tudnivalóval és jó tanáccsal. Ezeket a témákat még időszerűbbé tette az a tény, hogy első alkalommal ünnepelhettük meg a magyar nyelv napját, ugyanis a magyar Országgyűlés november 13-át anyanyelvünk napjává nyilvánította. Az írott sajtó munkatársait elsősorban Estefán Zsolt, az MTI határon túli magyar ügyek rovatvezetője és dr. Csermák Zoltán vette pártfogásába. A Mi a hír? és Az igét nemcsak hirdetni, ragozni is kell című előadásaikat számos helyes és helytelen példával támasztották alá.
A tanfolyam második napján a gyakorlati tevékenységen volt a hangsúly, és ezt a jelenlévők rendkívül kedvezően és nyitottan fogadták. Bemelegítésként felolvasták és megvitatták a kötelező feladatként elkészített jegyzeteiket, majd következtek a kiscsoportos műhelymunkák - külön-külön az írott és az elektronikus sajtó újságírói számára. Az útmutatásban sem szűkölködő beszélgetések során értékelték azokat a munkákat is, amelyeket a tanulni vágyó fiatalok hoztak magukkal. Vinczéné Bíró Etelka és Wacha Imre viszont egyéni beszédjavító fogadóórára várta az érdeklődőket, amit sokan ki is használtak.
A zárszóban Csermák Zoltán és Tóth Lívia rendkívül eredményesnek értékelte az együtt töltött időt, hozzátéve: bíznak abban, hogy a jövőben rendszeressé tudják tenni az ilyen típusú képzéseket. A hétvégi együttlétek nem oldják meg ugyan az utánpótlás kérdését, de a résztvevők értékes gondolatokkal és egy nagyon hasznos tréninggel gazdagodva kaphattak sok-sok használható ötletet a további munkájukhoz.
- A mai világban, amikor hírverseny van, a gyorsaság gyakran a minőség rovására megy. A határon túl az is súlyosbítja a helyzetet, hogy az újságíróknak gyakran két nyelven kell gondolkodniuk és beszélniük, és ezáltal az anyanyelvük sérül. Azt tapasztaltam, hogy a programban részt vevő fiatalok örömmel raktározták el a kapott információkat. Van egy elképzelésünk, a patrónusi rendszer, melyet a későbbiekben valósíthatnánk meg. Magyarországon sok olyan újságíró van, aki a szakma nagy öregjének számít, de az utóbbi időben kissé megfeledkeznek róluk. Ők vállalhatnák fel, hogy egy-egy cikk kijavításával és jó tanácsokkal segítsék a kezdő kollégákat - mondta dr. Csermák Zoltán.
A bácsfeketehegyi rendezvény a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap további lehetőségek megteremtésével kívánja támogatni a határon túli magyar újságírók szakmai előrehaladását. A második tanulmányi hétvégét Marosvásárhelyen, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének a szervezésében tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..