home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az igen a nyerő
Tóth Tibor
2024.02.12.
LXXIX. évf. 6. szám
Az igen a nyerő

Bácskossuthfalván pezseg az élet. Az elmúlt évben több mint száz eseményt szerveztek a településen, de a beruházások sem maradtak el, melyek a falu fejlődését és a polgárok javát szolgálják. Március 3-án szavazást tartanak a helyi járulék további tíz évre szóló bevezetésével kapcsolatban.

Az elmúlt év legnagyobb beruházása két utca mintegy 1,5 km hosszú szakaszának újraaszfaltozása volt, emellett a zsidó temetőig vezető dűlőutat 200 méter hosszan mart aszfalttal töltötték fel.


A központban lefektetett járólapok

— A központban 500 méter hosszan új járólapok lettek lehelyezve, mely beruházást az idén a postától az Echóig, illetve a másik irányban, az egészségházig folytatnánk. A gyógyszertárnál és az egészségháznál lévő árok fölé egy kis hidat építettünk, így a polgárok a parkolóból rövidebb úton közelíthetik meg az intézményt. Az iskolánál mart aszfalttal bővítettük a parkolóhelyek számát, az egykori Meblo előtt lévő parkolóban szintén mart aszfaltot szórtunk le. Rendeztük a szeméttelepet, és megkezdődött a hulladék elszállítása. Felújítottuk az óvoda és a művelődési ház tetőszerkezetét, megkezdődött a helyi közösség 150 éves épületén a nyílászárók cseréje és a házasságkötő terem felújítása. Az általános iskola hőszigetelési munkálataiba mi is besegítünk, a színházépületben öltözőt létesítettünk, az egyoszlopos ökokutat pedig kétoszloposra bővítettük. A Koplalón lévő szabadtéri színpadot befedtük, a gazdákkal pedig a határutakat rendeztük. A faluban működő 24 civil szervezet között összesen 4,5 millió dinárt osztottunk ki. Rendkívül fontos szerepet töltenek be a falu életében, hiszen rendezvényeikkel élhetővé teszik településünket — összegzett Papp László, Bácskossuthfalva Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Papp László

Február 13-án, az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban lakossági fórumot tartanak, ahol ismertetik a polgárokkal a helyi járulék eszközeiből az elmúlt tíz évben megvalósított beruházásokat és fejlesztéseket, valamint az elkövetkező tíz évre vonatkozó terveket, de ezzel foglalkozik a helyi Kisújság következő, rendkívüli száma is.

— A helyi hozzájárulás eszközeiből a többi közt utcákat aszfaltozunk, támogatjuk civil szervezeteinket és az általános iskolát, rendezvényeinket színvonalasabbá tesszük, a felsőfokú oktatásban részt vevő diákokat ösztöndíjban részesítjük, babacsomagokat osztunk ki, hozzájárulunk a temetkezési költségekhez, a különféle károkat elszenvedett polgárainkat is ebből tudjuk segíteni, de a beruházásokhoz szükséges tervdokumentációk elkészítésében is részt vesznek a helyi járulék eszközei. Ha a polgárok mégsem szavazzák meg a hozzájárulást az elkövetkező tíz évre, akkor sajnos megtorpan a falu, a beruházások lassabb ütemben haladnak majd, civil szervezeteink kevesebb támogatást kapnak, ami kihat rendezvényeinkre is. Kedvező eredmény esetén számos beruházás szerepel a terveink között. Utakat aszfaltoznánk, bővítenénk a víz- és a szennyvízhálózatot, járdákat építenénk, felújítanánk a színház épületét, a régi benzintöltő állomás helyén helyitermék-boltot nyitnánk, a központban körforgalmat alakítanánk ki, tűzoltóautót szereznénk be, a játszóteret új elemekkel gazdagítanánk. A Rekreációs Központban további toaletteket és mosókonyhát hoznánk létre, valamint egy új medencét építenénk, ahol számtalan csúszda kapna helyet. A helybeliek körében Tito-parkként ismert területen kempinget, kalandparkot, tenisz- és műfüves labdarúgópályát létesítenénk. A Kossuth-parkban emlékfalat tervezünk, melyre a falu neves személyeinek emléktáblái kerülnének. Emellett még számos elképzelésünk van, de a polgárok ötleteit is szívesen meghallgatjuk — mondta Papp László, hozzáfűzve, hogy a február 13-án 17 órakor kezdődő lakossági fórumra minden helybeli polgárt várnak.

Eseménydús évet zárt a mintegy 150 tagot számláló Ady Endre Művelődési Központ. Bálok, jeles ünnepeinkhez fűződő alkalmi műsorok, különféle kiállítások, táborok, teadélutánok, Ady-napok, játszóházak, népzenei találkozók, számtalan fellépés, minősítők és díjak, elismerések jellemezték az Ady Endre MK elmúlt évét.

— Kunhegyesen tervező- és alkotótáborban jártunk, június végén pedig fonalgrafikai tábort szerveztünk, melynek munkájában 30-40 gyerek vett részt. Eljutottunk Hövejre, a höveji csipke hazájába, ahol szűcshímzéseket állítottunk ki. A szeptemberi népművészeti táborunk a kunhegyesi táborhoz kapcsolódott, hiszen az ott tanultakat próbáltuk itthon alkalmazni. A Déli Bábszínház bábcsoportunk Veszprémben, a Bűvös Bábos Fesztiválon képviselte az egyesület színeit. Újra részesei vagyunk a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjának, melynek keretében az érdeklődők mézeskalácsot készíthetnek, gyöngyöt fűzhetnek, a quilling technikát alkalmazhatják, újdonságként pedig tojást festhetnek és gyertyát önthetnek. Az elkészült munkákat május végén állítjuk ki. Bekapcsolódtunk a kun hímzés hagyományának felelevenítésébe és ápolásába. A magyar kultúra napja alkalmából a közelmúltban Ceglédre, a Kossuth Művelődési Központba látogattunk, asszonyaink munkáját kisújszállási, kunhegyesi, kunmadarasi és törökszentmiklósi hímzők alkotásaival együtt állították ki. Ez hatalmas megtiszteltetés volt számunkra — mondta Tímár Gabriella, az Ady Endre MK elnök asszonya.


Tímár Gabriella

Az egyesület több magyarországi, tartományi és községi pályázaton vesz részt, hiszen ezek sikerességétől függ, melyik rendezvényt tudják megtartani. Az Ady egyik szakosztálya, a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Tarka Virág kézimunkacsoport február 25-én teadélutánnal nyitja az évet, majd a pályázatok sikeressége esetén hét nyílt napot tart, melyeken a fonalgrafikával, a fehér-, a kun, a jász és a szűcshímzéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de táskák varrására is lehetőség nyílik. Az elmúlt húsz év alkotásait bemutató kiállítást november közepére tervezik, és egy kiadványt is készítenének, melyben a csoport munkái és rendezvényei szerepelnének. Az elmúlt évi eseményeket és táborokat az idén is megtartanák, valamint a nyár folyamán a fonalgrafikai mellett szűcshímzéssel kapcsolatos tábort is szerveznének. Fontosnak tartják az új kapcsolatok kialakítását is, így az előttünk álló szombaton mindhárom néptánccsoport a Dunaföldvár mellett található Nagykarácsonyban vendégeskedik.

Az Ady Endre MK 2025-ben ünnepli fennállásának 65. évfordulóját, melyre már az idén megkezdik a felkészülést.

— Terveink, elképzeléseink vannak, de még nem tudjuk, hogyan alakul az év. Sorsunkat, a többi civil szervezetével együtt, a helyi járulékról szóló szavazás eredménye nagymértékben befolyásolja majd — szögezte le az Ady Endre MK elnök asszonya.

Bízzunk benne, hogy a bácskossuthfalvi polgárok március 3-án továbbra is a fejlődés útját választják, hiszen a település csakis így haladhat előre.

A tízéves terv szerint a falu szívében körforgalom létesülne 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..