home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az időseket szeretik, megbecsülik, segítik
Kónya-Kovács Otília
2016.09.19.
LXXI. évf. 37. szám
Az időseket szeretik, megbecsülik, segítik

Szeptember első hetében ért véget az erzsébetlaki Nők Klubjának két hónapon át tartó projektuma, mely során három szorgos asszony, a tartományi egészségügyi titkárság pályázatán nyert anyagi támogatással, négy helybeli idős személyt segített.


Mária, Erzsébet, Annuska

Ezt a nemes munkát Simon Annuska, Havran Erzsébet és Hanjik Mária vállalta. Az egyik alapfeladatuk az volt, hogy heti két alkalommal főtt étellel kedveskedjenek a pártfogoltjaiknak. Amikor ott jártunk, éppen bablevest vittek az idős embereknek. Az adag mellé, mely akár két napra is beosztható, saláta és finom hájas kifli is járt. Mivel az egyik néni szóba hozta, hogy egykor milyen jó volt a kemencében sütött házi kenyér, Annuska gondolt egyet, és mindenkit egy-egy szép cipóval lepett meg.

Az öregek természetesen nemcsak a „terülj, terülj, asztalkámnak” örültek, hanem annak is, hogy ajtót nyitottak rájuk. Az ebédek szétosztásakor mindenkihez volt néhány kedves szavuk. Az asszonyok, mivel ismerik a falubeli idős embereket, pontosan tudták, kivel hogyan lehet viccelődni, kinek mi az érdeklődési köre. A főzésen kívül felmérték, milyen segítségre van még igény. Volt, akinek bevásároltak, máshol egy kis tapasztásra, meszelésre, takarításra volt szükség.

Simon Annuska, a Nők Klubjának elnök asszonya elmondta, másodszori próbálkozásra sikerült megnyerniük ezt a pályázatot. Noha kevés ideig tartott, nagyon bízik benne, hogy lesz folytatása, mert igény van rá. A munkájukról naplót vezettek, minden mozzanatot dokumentáltak. Úgy tudják, hogy az újabb pályázatban már több védenc szerepel. Összesen tizenketten vannak a faluban, akik a legjobban rászorulnak az ilyen segítségre.


Miklós bácsinál

Az egyik védencük, Kurunczi Miklós bácsi egyedül él, járni nemigen tud, de a víg kedélye megmaradt. Arra a kérdésre, hogy hány éves, azonnal rávágta: 80 éves, 4 hónapos és egy napos. Közben jót nevetett azon, hogy van ideje ilyen pontosan kiszámolni a korát. Manapság szociális juttatásból tengeti az életét, de fiatalkorában minden munkát elvállalt.   

Az asszonyokkal beszélgetve kiderült, mindannyian tisztelik, becsülik az időseket. Egy félmondatban pedig az is elhangzott, ha megöregszenek, ők is elvárnának ilyesfajta törődést...

Megállapítottuk, hogy jó példát mutatva a fiataloknak, talán esélyük is lesz rá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..