home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az identitás megőrzésének jegyében
(MTV)
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám

A Magyar Televízió műsorai a kisebbségekértAz MTV kiemelt figyelmet szentel a hazai és a határon túl kisebbségben élő magyar nézőinek. Az elmúlt év azonban a korábbiaknál is több eredményt hozott a határok lebontásában.A kisebbségi adások létét az 1993-as kisebbségi törvény és az 1996-os médiatörvén...

A Magyar Televízió műsorai a kisebbségekért
Az MTV kiemelt figyelmet szentel a hazai és a határon túl kisebbségben élő magyar nézőinek. Az elmúlt év azonban a korábbiaknál is több eredményt hozott a határok lebontásában.
A kisebbségi adások létét az 1993-as kisebbségi törvény és az 1996-os médiatörvény garantálja. A műsorok készítése és sugárzása azonban a Magyar Televízió szívesen vállalt kötelezettsége. Az MTV Kisebbségi Műsorok Szerkesztőségének a tavalyi esztendő különösen fontos volt: az Európai Bizottság 2007-et ugyanis az esélyegyenlőség évének nyilvánította.
,,Büszke vagyok csapatomra - mondta Klein Judit szerkesztőségvezető. - Kiváló kollégákkal dolgozhatom együtt. A feladatokból adódóan legalább két nyelvet használnak. A munkák összeolvadnak, mindenki fordító, szerkesztő és műsorvezető is egy személyben. Az eredmények önmagukért beszélnek.” Valóban, a 2007-ben 15 nyelven sugárzott kisebbségi műsorok történetében kiugró eredmények születtek: 14 fesztiváldíj és egyéni elismerés jelzi, hogy a többségi társadalom is értékeli munkájukat.
Európai viszonylatban is különlegesnek számít, hazánkban pedig egyedülálló az MTV roma ösztöndíjas programja. A két éve indított kezdeményezés eredményeként eddig heten fejezték be a több hónapos képzést, s erősítik azóta a közszolgálati televízió csapatát. 2008 újabb kihívást tartogat, mivel a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai éve lesz. Örömteli esemény elébe is néznek: a szerkesztőség ebben az esztendőben ünnepli 30. születésnapját.
A közszolgálati televízió vezetői az elmúlt évek egyik legfontosabb eredményének tartják, hogy az MTV mindkét csatornája fogható a Kárpát-medence egész területén. A határon túli nézők azzal ismerik el a Magyar Televízió erőfeszítéseit a hiteles tájékoztatás és az igényes műsorszolgáltatás érdekében, hogy figyelemmel kísérik műsorait. Kimondottan nekik szól a nyáron is naponta jelentkező Kárpát Expressz, és a hét négy napján látható Átjáró, illetve a szeptemberben indult, a Kárpát-medencei gazdasági kapcsolatokról tudósító magazin, a Kézfogás.
Rudi Zoltán elnök 2007 októberében jelentette be, hogy a Kárpát Expressz sugárzási jogainak korlátlan és ingyenes átadásával segíti az MTV a Kárpát-medencei közösségi televíziókat. A felvidéki csatornákkal ugyancsak november végén írták alá az első együttműködési megállapodást. A Magyar Televízió emellett partnerként vett részt az Érmellékről szóló 20 részes film elkészítésében, melyet Pekár István, a Duna Televízió egykori elnöke rendezett.
A határon túli sajtó- és közönségkapcsolatok ápolása is fontos a Magyar Televízió számára. Tavaly szeptembertől az Átjáróban újra helyet kapott a heti lapszemle, és ugyancsak ez a műsor a házigazdája a havonta jelentkező sajtóklubnak. A közszolgálati televízió népszerű képernyős személyiségei és vezetői számos közönségtalálkozón és konferencián képviselték intézményüket. Az elismerésekből a határon túli szerkesztőség alkotóinak is bőségesen jutott, hat kitüntetésnek és díjnak örülhetett a kollektíva.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..