home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az identitás határán — kontúrok
Martinek Imre
2023.03.06.
LXXVIII. évf. 9. szám
Az identitás határán — kontúrok

Az oktatásbeliek újabb szemináriumi alkalma valósult meg ez év kikelet havának első szombatján Újvidéken a TANOM Fejlesztő Program keretében. A helyszín változatlanul a szervező intézménynek, azaz a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) központja volt: az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiuma.

A szerkezetileg két egységre tagolt szakmai találkozó első részében prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese tartott előadást Katolikus papok az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban munkacímmel, azután pedig pódiumbeszélgetést tartottak. Dulka Andor nyugalmazott történelemtanár vezetésével/moderálásával. Az utóbbi esemény apropóját két, a közelmúltban megjelent ún. tankönyvpótló kiadvány (hivatalos nevén: történelemtankönyv-kiegészítő az általános iskolák felső tagozatának) szolgáltatta, mely kötetek bemutatásának élményéből az egybegyűltek első kézből, vagyis maguktól a szerzőktől — Hardi Irsai Angéla újvidéki, illetve Wilhelm József doroszlói történelemtanároktól — részesülhettek.

A magyarság középkori, illetve XX. századi történelmét górcső alá helyező kötetek a Magyarországi Köznevelési Államtitkárság támogatásával jelentek meg Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete/a Vajdasági Magyar Tankönyvtanács gondozásában, Nagy Margit az Apáczai Diákotthon igazgató asszonyának szerkesztésében. A lektorálást Szabó Angéla végezte, a tördelés (külön-külön) Pál Anikó és Tóth Karolina munkája, a borítók pedig Koliger Endre szerkesztésében készültek. Nyomdai munkálatok: Panonia-print Nyomda, Topolya. 2022.


prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese



Részvevői csoportkép



Lukács Gabriella, a VMPE elnök asszonya


Hardi Irsai Angéla, Wilhelm József és Dulka Andor

 

A pódiumbeszélgetésen elhangzó szakmai konkrétumok „jegyzőkönyvét” lapunk nyomtatott számában tervezzük megosztani olvasóinkkal. Egy későbbi időpontban. Az viszont máris publikus, hogy az idei, sorrendben XXIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) dátumilag július 3-a és 7-e közötti időszakban tervezett Történelem és magyarság nevű szekcióját már egy teljesen megújult és megfiatalodott összetételű szervezői csapat vette pártfogásba. A további és minél további folytatásban reménykedve.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..