home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az idén sokat fejlődött Topolya
Kartali Róbert
2021.12.30.
LXXVI. évf. 52. szám
Az idén sokat fejlődött Topolya

Kihívásokkal teli, de eredményes időszak volt a 2021. év. A világjárvány az előző évhez viszonyítva az idén már kevésbé volt hatással az életre — értékelte Topolya Község elmúlt egy évét Szatmári Adrián polgármester. Mint mondta, több korábban megkezdett nagyberuházás közül néhányat sikerült befejezni, elkezdődtek új projektumok, és a folyamatban lévők mellett újabbak is tervben vannak.

— Topolyán szeptemberben nyílt meg az ország egyik legmodernebb labdarúgó-stadionja, melyre büszkék vagyunk, a sport ugyanis fontos szerepet tölt be a községben — mondta a polgármester. Hozzátette, október 17-én pedig beköltözhettek a tanulók az új diákotthonba, ami jelentős lépés a középiskolai oktatás szempontjából. — Jelenleg 80 tanulónak ad otthont ez az intézmény, de biztos vagyok abban, hogy jövőre teljes kapacitással fog működni a diákotthon. Ezt a projektumot a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság eszközeinek és a községi költségvetésből előirányzott eszközöknek köszönhetően tudtuk megvalósítani. Az önkormányzat 52 millió dinárral járult hozzá a beruházás megvalósításához, ami nagymértékben fogja segíteni az oktatás minőségbeli javulását. Szeretném hangsúlyozni, hogy mind a három középiskola tanulói pályázhatnak a kollégiumi elhelyezésre. 

Az idén befejeződött a városi szennyvíztisztító építése is, decemberben pedig elkezdődött a próbaüzem, mely egyelőre fennakadás nélkül zajlik. Ez az objektum környezetvédelmi, kommunális és gazdasági szempontból is jelentős hatással lesz a községre. Ez a berendezés naponta csaknem 1400 köbméter szennyvizet fog megtisztítani.

— A szennyvíztelep kiépítése összesen 626 millió dinárba került, mely összegből 525 milliót a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság fedezett, 100 millió dinárt pedig a községi költségvetésből folyósítottunk. Ezzel párhuzamosan építettük ki a városi szennyvízhálózat fő gyűjtőcsatornáját is, mely a szennyvíztisztítóig vezet, és az utolsó körülbelül 2 kilométer hosszú szakasz kivitelezési munkálatai novemberben fejeződtek be.

A medence építése is folyamatban van, hamarosan befejeződik az első fázis, majd a finommunkálatok és az épület gépészeti felszerelése következik. A település központjában épül a korszerű községháza is, melyet az egykori, befejezetlenül álló hotel épületéből alakítanak ki. A község elnöke további fontos infrastrukturális fejlesztésekről is beszélt.

— Ezt a projektumot Magyarország Kormánya támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, valamint a községi költségvetésből is előirányoztunk erre eszközöket. Az épület egy művelődési-közigazgatási-közösségi komplexummá fog válni, egyik részében kap helyet a községi közigazgatás, a másikban pedig irodahelyiségek lesznek, és egy konferenciaterem, valamint egy 59 férőhelyes kollégiumot is kialakítunk. Megkötöttük a szerződést a Srbijagas vállalattal, ennek értelmében Topolya község egész területén kiépül a gázvezeték-hálózat, és azokban a falvakban is lesz lehetőség a földgázzal való fűtésre, ahol eddig ez nem volt elérhető. Ezt a projektumot teljes egészében a Srbijagas finanszírozza, és a tervek szerint a jövő év első felében kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok. Az autóskemping közművesítése is megtörtént, kiépítettük a vízvezetéket, a recepciót, a toalettet és a zuhanyzókat, mindez egy IPA-projektumnak köszönhetően jött létre.

A község életében nem csupán a nagyberuházások voltak jelentősek 2021-ben, számos egyéb feladatot is sikerült megoldani, például felújíttatták a Fő téren található Szent Keresztet és Szentháromság-szobrot, modernizálták a tér világítását, a tóparton pedig egy mólót építettek újjá, a többit pedig megjavították. Továbbra is támogatják az egészségügyet, a szociális védelmet, a civil szervezeteket, a művelődési egyesületeket, a sportot, a mezőgazdászokat, az egyetemistákat, a középiskolások utaztatását stb.

A Belgrád—Budapest gyorsvasút folyamatban lévő építése jelentős mértékben hozzájárul majd Topolya fejlődéséhez, hatással lesz a község infrastruktúrájára, kereskedelmére és idegenforgalmára is. A munkálatok hamarosan elkezdődnek, melyek során számos aluljáró is kiépül azokon az utakon, amelyek keresztezik a gyorsvasút nyomvonalát.

— Mindezt sikerként könyveljük el, és ezekből tudunk erőt meríteni a további ötletekhez, feladatokhoz. A következő évre összeállítottuk a községi költségvetést, melyben minden tervünkhöz előirányoztuk a kellő eszközöket. Egyebek mellett az egykori hotel rekonstrukciójára. Továbbá bővíteni szeretnénk a csatornahálózatot a város területén, ezért első lépésként a tervdokumentációt kell kidolgozni, ami folyamatban van, és a jövő év októberében kell elkészülnie. Így lehetőségünk lesz további 45 km csatornahálózatot létrehozni, ami hatalmas előrelépés a környezetvédelem területén, de kommunális szempontból is jelentős. Bővítjük, egyes helyeken pedig felújítjuk a vízvezeték-hálózatot, valamint egy kút felszerelésére is elkülönítettünk eszközöket. Folytatjuk a medence építését, továbbfejlesztjük az autóskempinget, valamint szeretnénk felújítani és rendezni a városi parkot, ebben az esetben is a tervdokumentáció kidolgozása az első lépés, majd csak utána kezdődhet meg a park revitalizációja.

Topolya Önkormányzata a nyílászárók cseréjére vonatkozó pályázathoz is előirányzott eszközöket — tette hozzá Szatmári Adrián polgármester, aki szerint fontos a község minden településének kiegyensúlyozott fejlődése, fejlesztése. A falvak többnyire a vízhálózat felújítását, az utak aszfaltozását nevezték meg prioritásként.

— A falvak fontos részei a község működésének. Igyekszünk minden településünkre nagy figyelmet fordítani. Azt szeretnénk, ha mindenki a saját prioritásai mentén tudná megvalósítani terveit, és egységként működne az egész község. A topolyai tópart, a pacséri és a bácskossuthfalvi fürdő, valamint a bajsai medence is kiváló lehetőség a fürdőturizmus fejlődésére, erre is építünk, ezt is fejlesztjük. Elégedett vagyok a mögöttünk álló év eredményeivel. Folyamatosan értékeljük az elvégzett munkát, de főleg ilyenkor, év végén. Sokat tettünk 2021-ben azért, hogy fejlődjön a község. Fontosnak tartom a következetességet és a folytonosságot, a megkezdett projektumok megvalósítását prioritásként kezeljük.

Szatmári Adrián, Topolya Község elnöke az év végi sajtótájékoztatóján a további elképzelésekről és célokról elmondta, hogy fokozatosan, a lakosság igényeivel és szükségleteivel összhangban készítik elő és valósítják meg őket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..