home 2023. február 09., Abigél napja
Az idén sokat fejlődött Topolya
Kartali Róbert
2021.12.30.
LXXVI. évf. 52. szám
Az idén sokat fejlődött Topolya

Kihívásokkal teli, de eredményes időszak volt a 2021. év. A világjárvány az előző évhez viszonyítva az idén már kevésbé volt hatással az életre — értékelte Topolya Község elmúlt egy évét Szatmári Adrián polgármester. Mint mondta, több korábban megkezdett nagyberuházás közül néhányat sikerült befejezni, elkezdődtek új projektumok, és a folyamatban lévők mellett újabbak is tervben vannak.

— Topolyán szeptemberben nyílt meg az ország egyik legmodernebb labdarúgó-stadionja, melyre büszkék vagyunk, a sport ugyanis fontos szerepet tölt be a községben — mondta a polgármester. Hozzátette, október 17-én pedig beköltözhettek a tanulók az új diákotthonba, ami jelentős lépés a középiskolai oktatás szempontjából. — Jelenleg 80 tanulónak ad otthont ez az intézmény, de biztos vagyok abban, hogy jövőre teljes kapacitással fog működni a diákotthon. Ezt a projektumot a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság eszközeinek és a községi költségvetésből előirányzott eszközöknek köszönhetően tudtuk megvalósítani. Az önkormányzat 52 millió dinárral járult hozzá a beruházás megvalósításához, ami nagymértékben fogja segíteni az oktatás minőségbeli javulását. Szeretném hangsúlyozni, hogy mind a három középiskola tanulói pályázhatnak a kollégiumi elhelyezésre. 

Az idén befejeződött a városi szennyvíztisztító építése is, decemberben pedig elkezdődött a próbaüzem, mely egyelőre fennakadás nélkül zajlik. Ez az objektum környezetvédelmi, kommunális és gazdasági szempontból is jelentős hatással lesz a községre. Ez a berendezés naponta csaknem 1400 köbméter szennyvizet fog megtisztítani.

— A szennyvíztelep kiépítése összesen 626 millió dinárba került, mely összegből 525 milliót a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság fedezett, 100 millió dinárt pedig a községi költségvetésből folyósítottunk. Ezzel párhuzamosan építettük ki a városi szennyvízhálózat fő gyűjtőcsatornáját is, mely a szennyvíztisztítóig vezet, és az utolsó körülbelül 2 kilométer hosszú szakasz kivitelezési munkálatai novemberben fejeződtek be.

A medence építése is folyamatban van, hamarosan befejeződik az első fázis, majd a finommunkálatok és az épület gépészeti felszerelése következik. A település központjában épül a korszerű községháza is, melyet az egykori, befejezetlenül álló hotel épületéből alakítanak ki. A község elnöke további fontos infrastrukturális fejlesztésekről is beszélt.

— Ezt a projektumot Magyarország Kormánya támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, valamint a községi költségvetésből is előirányoztunk erre eszközöket. Az épület egy művelődési-közigazgatási-közösségi komplexummá fog válni, egyik részében kap helyet a községi közigazgatás, a másikban pedig irodahelyiségek lesznek, és egy konferenciaterem, valamint egy 59 férőhelyes kollégiumot is kialakítunk. Megkötöttük a szerződést a Srbijagas vállalattal, ennek értelmében Topolya község egész területén kiépül a gázvezeték-hálózat, és azokban a falvakban is lesz lehetőség a földgázzal való fűtésre, ahol eddig ez nem volt elérhető. Ezt a projektumot teljes egészében a Srbijagas finanszírozza, és a tervek szerint a jövő év első felében kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok. Az autóskemping közművesítése is megtörtént, kiépítettük a vízvezetéket, a recepciót, a toalettet és a zuhanyzókat, mindez egy IPA-projektumnak köszönhetően jött létre.

A község életében nem csupán a nagyberuházások voltak jelentősek 2021-ben, számos egyéb feladatot is sikerült megoldani, például felújíttatták a Fő téren található Szent Keresztet és Szentháromság-szobrot, modernizálták a tér világítását, a tóparton pedig egy mólót építettek újjá, a többit pedig megjavították. Továbbra is támogatják az egészségügyet, a szociális védelmet, a civil szervezeteket, a művelődési egyesületeket, a sportot, a mezőgazdászokat, az egyetemistákat, a középiskolások utaztatását stb.

A Belgrád—Budapest gyorsvasút folyamatban lévő építése jelentős mértékben hozzájárul majd Topolya fejlődéséhez, hatással lesz a község infrastruktúrájára, kereskedelmére és idegenforgalmára is. A munkálatok hamarosan elkezdődnek, melyek során számos aluljáró is kiépül azokon az utakon, amelyek keresztezik a gyorsvasút nyomvonalát.

— Mindezt sikerként könyveljük el, és ezekből tudunk erőt meríteni a további ötletekhez, feladatokhoz. A következő évre összeállítottuk a községi költségvetést, melyben minden tervünkhöz előirányoztuk a kellő eszközöket. Egyebek mellett az egykori hotel rekonstrukciójára. Továbbá bővíteni szeretnénk a csatornahálózatot a város területén, ezért első lépésként a tervdokumentációt kell kidolgozni, ami folyamatban van, és a jövő év októberében kell elkészülnie. Így lehetőségünk lesz további 45 km csatornahálózatot létrehozni, ami hatalmas előrelépés a környezetvédelem területén, de kommunális szempontból is jelentős. Bővítjük, egyes helyeken pedig felújítjuk a vízvezeték-hálózatot, valamint egy kút felszerelésére is elkülönítettünk eszközöket. Folytatjuk a medence építését, továbbfejlesztjük az autóskempinget, valamint szeretnénk felújítani és rendezni a városi parkot, ebben az esetben is a tervdokumentáció kidolgozása az első lépés, majd csak utána kezdődhet meg a park revitalizációja.

Topolya Önkormányzata a nyílászárók cseréjére vonatkozó pályázathoz is előirányzott eszközöket — tette hozzá Szatmári Adrián polgármester, aki szerint fontos a község minden településének kiegyensúlyozott fejlődése, fejlesztése. A falvak többnyire a vízhálózat felújítását, az utak aszfaltozását nevezték meg prioritásként.

— A falvak fontos részei a község működésének. Igyekszünk minden településünkre nagy figyelmet fordítani. Azt szeretnénk, ha mindenki a saját prioritásai mentén tudná megvalósítani terveit, és egységként működne az egész község. A topolyai tópart, a pacséri és a bácskossuthfalvi fürdő, valamint a bajsai medence is kiváló lehetőség a fürdőturizmus fejlődésére, erre is építünk, ezt is fejlesztjük. Elégedett vagyok a mögöttünk álló év eredményeivel. Folyamatosan értékeljük az elvégzett munkát, de főleg ilyenkor, év végén. Sokat tettünk 2021-ben azért, hogy fejlődjön a község. Fontosnak tartom a következetességet és a folytonosságot, a megkezdett projektumok megvalósítását prioritásként kezeljük.

Szatmári Adrián, Topolya Község elnöke az év végi sajtótájékoztatóján a további elképzelésekről és célokról elmondta, hogy fokozatosan, a lakosság igényeivel és szükségleteivel összhangban készítik elő és valósítják meg őket.

Fényképezte: Kartali Róbert

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..