home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az idén is lesz Róka Fest!
Bíró Tímea
2018.07.03.
LXXIII. évf. 26. szám
Az idén is lesz Róka Fest!

Valljuk be, a nyár az az évszak, amely rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt.

Ilyenkor még az eső sem veszi el igazán a kedvünket a mulatozástól — a tavalyi Róka Festen például esőben buliztak a fiatalok a szabad ég alatt. Az idei programot Hulló Zsófia, az egyik fő szervező ismertette velünk.


Hulló Zsófia

* Immár harmadik éve rendezitek meg a Róka Festet. Milyen okból született meg?

— Az első fesztivált 2016-ban tartottuk meg a Róka tanyán. A rendezvény teljes lebonyolítását csupán három ember végezte. A próbálkozást szerénység jellemezte, hiszen csak a szűkebb baráti körből hívtunk meg ismerősöket. Ám hamarosan kiderült, hogy a vajdasági magyar fiatalok szórakozási lehetőségei igencsak korlátozottak, pontosabban nagyon kevés a rendezvény, ahova el tudnak jutni, viszont a mi fesztiválunk kevés reklámmal, szinte csak a Facebook közösségi oldalra hagyatkozva, illetve szervezési tapasztalat nélkül is nagyon jól sikerült, merthogy több mint 150 fiatal érkezett a tanyára. Ez a rendezvényünk egyébként Róka Bál néven futott. Egy egyszerű bulit akartunk magunknak, és egy fesztivál lett belőle. A részvevők gyarapodása után a fiatal tehetségek felkarolását tűztük ki célként, illetve olyan személyközpontú programok szervezését, amelyekben mindenki egyenlő. Olyan művészeket és előadókat hívtunk meg az eseményre, akik még nem híresek ugyan, de példát tudnak mutatni a fiataloknak, segítve őket a saját személyiségük fejlődésében, zenei érdeklődésük motiválásában, művészi tehetségük kibontakozásában. Teremtettünk egy légkört, melyben otthon érezzük magunkat, illetve melyet a sajátunknak érezhetünk. Mi alkothattunk és alakíthattuk a környezetet, ebbe pedig másokat is belevonhattunk. Most is bárki csatlakozhat hozzánk. Alaptörekvésünk tehát a vajdasági magyar fiatalok felkarolása volt, a magyar identitásuk erősítése. Külön célunk pedig emellett a tudatos életmód, a természet- és környezetvédelem hirdetése, valamint legfőképp az energiatakarékos életmód gyakorlati ismertetése. Mivel a fesztivál helyszíne természetvédelmi terület, kizárólag napenergia segítségével oldottuk meg a rendezvény energiaellátásának legnagyobb részét. Külön kiemeltük, hogy a helyszínre érkező kerékpárosok jutalomban részesülnek. Ezenkívül a fesztiválnak még az is nem titkolt szándéka, hogy felhívjuk a figyelmet a Róka tanyára. Nagyon fontos számunkra az önkifejezés erősítése, a művészet világának bemutatása, valamint a közösségépítés, a kapcsolatteremtés és a kreativitás kibontakoztatása.

* Mesélj az idei fesztiválról! Melyik korosztálynak szólnak a programok?

— A Róka Fest célcsoportjának a tizenhat és huszonöt év közöttiek tekinthetőek. A korai önállósodás olyan körülmények között megy végbe, amelyek egyre inkább növelik a fiatalok életében a média és a fogyasztóipar szerepét. Ez a változás ahhoz vezetett, hogy a fiatalság szeret fesztiválokra járni. Ennek tudatában a Róka Fest olyan programokat, helyszínt és légkört próbált teremteni, amely kielégíti a tomboló, alkotni vágyó, önállósodó emberek igényét. Az idén több lehetőséget nyitunk az alkotás irányába, lesz személyiséglabirintus a Mutasd az igazi arcod idei fesztiváltémához illeszkedve. Irodalmi pályázatunkra még mindig lehet jelentkezni, nagyon várjuk a szintén fesztiváltémára illő bármilyen jellegű írásokat. A nyertest publikálási lehetőséggel jutalmazzuk. A munkákat a rokafest2017@gmail.com e-mail-címre kell küldeni. Az idén a traktor stage-dzsel is bővülünk, valamint lesz sörpong is. Az esti koncertek sem maradnak el, többek között fellép a HUNcut zenekar, a Hells Machine, a Sky Dreams, a The Spark, Lolita és DJ AADM. A külföldi és a hazai zenekarok leginkább sky-, rock- és popzenei stílusúak, éjszaka pedig a lemezlovasoké a főszerep. Több közösségi térként működő egyesület is érkezik hozzánk, ezek tájékoztató jelleggel és sok izgalmas programmal várják a fiatalokat. A két nap alatt újságot is fogunk készíteni, amihez szintén lehet csatlakozni. Lesz továbbá képregényworkshop, G. Nagy Lilla Imola Délvidék titkai című könyvének bemutatója, festménykiállítások, valamint a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata által előadott Perspektíva című színdarab is megtekinthető lesz.

* Ha jól tudom, támogatótok még nincs, viszont önkénteseket szívesen fogadtok. 

— Sajnos nagyon gyerekcipőben járunk még, de igyekszünk! Az idei évtől a Iuventus Ventus civil egyesület szervezi a Róka Festet, mely a továbbiakban is szeretné folytatni a fiataloknak szánt programjait. Az önkénteseknek nagyon örülünk, alkossunk közösen valami jót! :)

A napijegy ára 490, a bérleté 990, elővételben pedig 790 dinárért lehet megvásárolni a Cortexben.


Az idei plakát

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..