home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az idén huszonöt éves a Titanic
Brasnyó Zoltán
2022.12.15.
LXXVII. évf. 49. szám
Az idén huszonöt éves a Titanic

A film, melyről mindenkinek van véleménye. A film, mely megosztó jellege ellenére örök érvényű testamentuma a romantikának és a tiltott szerelem beteljesülésének — ráadásul történelmi kontextusa miatt máig izgalomba hozza a kor rajongóit. A Titanic 25. születésnapjáról az amerikai pletykalapok egyébként azért is cikkeznek mostanában kedélyesen, mert DiCaprio szokása, hogy huszonöt évnél idősebb hölgyekkel már nem hajlandó együtt járni — ezért félő, hogy a negyedszázados évforduló után a színész esetleg megtagadja, hogy bármi köze van a Titanichoz.

A viccet félretéve, a film nem Kate Winslet vagy Leonardo DiCaprio miatt monumentális: James Cameron szinte képtelen kicsiben gondolkodni, ezért a tizenegy Oscar-díjjal jutalmazott mozi az egyik valaha volt legdrágább alkotás lett, sőt még ma, huszonöt évvel később is emlegetik a filmtörténetre tett hatását. Vannak, akik minden idők legjobb remekművének tartják, mások pedig máig nem tudják megemészteni, hogy Rose miért nem próbálta meg felhúzni Jacket a vízen lebegő ajtóra, azon ugyanis elvileg mindketten elfértek volna. Legyünk akár a film szerelmesei vagy a logikátlanságokon dühöngők táborát erősítő szkeptikusok, a Titanic egyszerűen megkerülhetetlen.

1997. december 19-én mutatták be, és egyből megdöntött mindenféle nézettségi, illetve bevételrekordot. Ezt a teljesítményt csak magának Cameronnak sikerült túlszárnyalnia, a 2010-beli Avatarral, melynek az idén érkező második része valószínűleg újra tömegeket vonz majd a moziba. Sőt, a Titanic esetében Celine Dion sem panaszkodhatott, aki két Grammy-díjat is bezsebelt az év legjobb daláért (My Heart Will Go On), illetve a legjobb női énekesnői teljesítményért. Ez ugyancsak rekordnak számított a ’90-es évek végén, ráadásul a dalt titokban kellett felvenni, mivel a rendező kizárólag instrumentális dallamokat képzelt el a művébe. Dion titokban rögzítette a számot, majd meggyőzték Cameront, hogy annak valóban helye van a filmben.

Az alkotásnak Cameron eredetileg a Planet Ice, vagyis A jég bolygója munkacímet adta, hogy titokban tartsa a forgatást — ez azonban nem fogta vissza a rajongók hadait Mexikóban, amikor meglátták DiCapriót a Fox Baja Studios bejáratánál. Apropó, DiCaprio: első körben nem őt, hanem Brad Pittet és Tom Cruise-t szerették volna megcsípni a szerephez, Leo azonban túlságosan is meggyőző volt. Egyébként Kate Winslet sem az első számú választás lett volna, hiszen az 1996-ban óriási sikert arató Evita címszereplőjét, Madonnát is komolyan fontolóra vették, de futott még Sharon Stone, Cameron Diaz és Nicole Kidman is. A DiCaprióra jellemző method acting, azaz a teljes átlényegülés része volt például, hogy a stábtagok rengeteg vödörnyi vízzel locsolták őt a Titanic elsüllyedését bemutató jelenetekre felkészülve. Erre egyébként azért volt szükség, mert DiCaprio a forgatás előtt irtózott a víztől és a vizes jelenetektől — a végére viszont olyannyira megedződött, hogy már különféle artistamutatványokat is végrehajtott a víz alatti jelenetekben. A rossz nyelvek szerint — ezt egyébként a Rolling Stone magazinnak adott interjújában Winslet is többé-kevésbé megerősítette — DiCaprio és ő talán egy kissé túlságosan is közel kerültek egymáshoz. Ez valójában a már említett method acting része volt, azaz gyakran előfordult, hogy a lakókocsiban együtt aludtak, illetve éjszakákat „suttogtak át” kettesben, ahogy Winslet utalt rá sejtelmesen az interjúban.

Érdemes az anyagiakról is beszélni: a Titanic című filmet többe került elkészíteni, mint magát a Titanic nevű hajót. Azaz Cameron és csapata 200 millió dollárból forgatta le a mozit 1997-ben, a hajót pedig annak idején 7,5 millió dollárból építették. Ez utóbbi összeg, ha figyelembe vesszük az inflációt, nagyjából 180 millió dollárnak felelne meg ma — írta a Time magazin 2016-ban. A film legnagyobb rajongói pedig azt is tudják, hogy a Rose-ról készült rajzot eredetileg nem DiCaprio, hanem maga a rendező, James Cameron készítette, és 16 000 dollárért kelt el egy árverésen 2011-ben.

A ’97-ben készült Titanic egyébként nem az első, a hajó katasztrófáját megörökítő film, mely Oscart nyert: Frank Lloyd rendező 1933-beli alkotása, a Cavalcade a legjobb film mellett a legjobb rendezői és díszlettervezői elismerést is megkapta annak idején.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..