home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az idén Semjén Zsolt kapja a VMMSZ Aranyplakettjét
2022.01.06.
LXXVII. évf. 1. szám
Az idén Semjén Zsolt kapja a VMMSZ Aranyplakettjét

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2021-ben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és az Aranyplakett díjra. Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől. 

A szervezet elnöksége a beérkezett felterjesztések alapján 2021. december 22-én hozta meg döntését. Ennek értelmében Magyar Életfa díjban részesül:

- Birkás János, az adai Musica Humana kamarakórus nyugalmazott karnagya, nyugalmazott zenetanár,

- Brezovszki Eszter népdalkörvezető, néptáncoktató, művelődés- és közösségszervező,

Jódal Rózsa tanár, író, szerkesztő,

Pintér József péterrévei származású helytörténet-kutató.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetését dr. Semjén Zsoltnak, Magyarország nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesének ítélte oda. Így szervezetünk egy olyan személynek ajánlhatja és nyújthatja át a díjat 2022-ben, akinek közösségszeretete, a keresztény alapokon tovább épülő és építkező magyarságért vállalt állhatatos szolgálata nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad hitet és szívet.

2022-ben immáron tizenkettedik éve érezhetjük mi is azt az odafigyelést, azt az ösztönző gondoskodást, amely egy új Kárpát-hazát rajzol ki számunkra is, amelyben együtt lélegezhet az egész nemzet, s éled újjá óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár, múzeum, templom, imaház, közösségi élet, cselekvő és nemzetét szerető magyar ifjúság, megszámlálhatatlan hálás és itthon, szülőföldjén maradó s boldogulni kívánó, tudó család — védőháló, megtartóerő és építkező, építkezni tudó, hitét bátran vállaló és megvalló közösség!

Plakett díjban részesül:

Komarek Magdolna nagykikindai közösség- és művelődésszervező,

Mihók Attila csókai citerás, citeraoktató,

- Stefaniga Ottília, a 25 éves Óbecsei Schola Cantorum alapító karnagya, kántor, művelődés- és közösségszervező,

Varga Lívia művelődés- és közösségszervező, a 30 éves Vadvirág Hagyományápoló Kör alapítója és alapítása óta elnöke is, a Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor megálmodója,

- valamint a Közép-Bánság magyar közösségi életét meghatározó és hagyományainak megtartásában kiemelkedő szerepet betöltő Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, amely szervezet 2022-ben ünnepli fennállásának 75 éves jubileumát.

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak, a magyar kultúra napja jegyében szervezett ünnepség alkalmával — a járványügyi előírásokat betartva — a tervek szerint 2022. január 27-én Zentán nyújtják át a kitüntetett személyeknek.

A VMMSZ szakszolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..