home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az évtized magyar beruházása
M. A.
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám

A magyarországi Biotech Energy Társulás legnagyobb beruházásáról kötött szerződést Rácz János, a konszern elnöke és Goran Knežević nagybecskereki községi elnök. A tervek szerint 2009-ig üzembe helyezik a 380 millió euró értékű bioetanolt előállító gyárat, amelyben mezőgazdasági haszonnövén...

A magyarországi Biotech Energy Társulás legnagyobb beruházásáról kötött szerződést Rácz János, a konszern elnöke és Goran Knežević nagybecskereki községi elnök. A tervek szerint 2009-ig üzembe helyezik a 380 millió euró értékű bioetanolt előállító gyárat, amelyben mezőgazdasági haszonnövényekből állítanak elő biológiai üzemanyagot, takarmányt és műtrágyát. A délkelet-európai régió egyik legnagyobb zöldmezős (greenfield) beruházásáról szóló szerződés szerbiai viszonylatban is jelentős értékű, s Nagybecskerek déli ipari övezetében mintegy 60 hektárnyi területen készül majd el. Az európai követelményeknek megfelelő modern technológiát építenek bele, melynek gyártója a svédországi Kematur cég. A bioetanolt mezőgazdasági haszonnövényekből állítják elő, és alternatív üzemanyagként használható, sokkal környezetkímélőbb a jelenleg használt üzemanyagoknál. Európában ez lesz az első üzem, amelyben ikertechnológiát alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a gyártás során párhuzamosan hasznosítják a kukoricát és a búzát is.
Évente 1,1 millió tonna (ipari) búzát és félmillió tonna kukoricát dolgoznak fel, és ennek a termeléséhez 220 ezer hektár termőföld szükséges. Ebből a gyárban évente 680 ezer tonna bioetanolt, 400 ezer tonna biológiai takarmányt és 100 ezer tonna környezetbarát műtrágyát készítenek majd. Közvetlen módon háromszáz dolgozót alkalmaznak, közvetett úton pedig, a mezőgazdasági termelésben, további 1500 személyt. A konzorcium kikötőt is szándékoz építeni a Begán, és a vasúti hálózatra is rácsatlakoznak. Az infrastruktúra pedig mások számára is hozzáférhető lesz.
Magyarországon jelenleg a gazdák zöme raktárra termel, ami bizonyos fokú bizonytalanságot jelent. Ott is, és itt is azt szeretnénk elérni, hogy az előre megkötött szerződésekkel a gazdák kalkulálni tudjanak - mondta Rácz János. A bioetanol teljesen más nagyságrendet jelent, mint a biodízel, s néhány év múlva széleskörű lesz a használata a nyugati országokban, ahol máris van igény a Nagybecskerekről származó mennyiség iránt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..