home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az évtized halftime show-ját láttuk?
Zvekán Péter
2022.03.04.
LXXVII. évf. 8. szám
Az évtized halftime show-ját láttuk?

A Super Bowl az NFL döntője. Az Egyesült Államokban egyfajta nemzeti ünnep, melyet rendszerint sok-sok millióan követnek otthonról a tévékészülék előtt. Be kell azonban vallani, hogy az USA-n kívül erre a kutya sem kíváncsi, kivéve a halftime show-t. Az ugyanis egy teljesen más történet. Ennek lényege, hogy a mérkőzés felénél a kiválasztott énekesnek/sztárnak olyan produkciót kell összehoznia, amelyről aztán még sokáig beszélnek.

Az elmúlt évek alatt olyan sztárok léptek fel, mint Justin Timberlake, Lady Gaga, Bruno Mars, Beyoncé, a Coldplay, és még nagyon sokáig sorolhatnám. A lényeg, hogy látványban monumentális, hangzásban teljesen egyedi legyen, sok-sok vendégfellépővel, és mindezt 15 percen belül kell véghez vinni — végül ezek általában szinte mind feledhetetlen produkciók lesznek.

Az idén viszont valahogy sikerült szintet lépni. A show Dr. Dre köré épült. A választás egészen zseniális, hiszen a Netflixen nem is olyan rég jelent meg a Dre életét bemutató dokumentumfilm, melyet szintén zabált a közönség. Eleve egy olyan fickóról beszélünk, aki legendás producer, rapper és üzletember, akinek vagyona 800 millió dollárra tehető, aki többek között felfedezte Eminemet, és aki eladta a saját Beats fülhallgatómárkáját az Apple-nek, stb.

Az egész performance úgy kezdődött, hogy Dre a semmiből egyszer csak felemelkedett a színpadra, és azonnal bele is csaptak barátjával, a legendás Snoop Dogg-gal a buliba. Felcsendült a The Next Episode című gigaslágerük, a közönség pedig máris tombolt. Ezt a California Love követte, a kamera pedig váltott, és egyszer csak azt láttuk, hogy 50 Cent fejjel lefelé lógva belekezd az In da Clubba. Itt álljunk meg egy pillanatra. A fiatalok közül sokan nem értették, miért lógott fejjel lefelé. Nos, ez azért fontos, mert a rap világa 2003-ban érezte, hogy valami jön, de nem tudta biztosan, mire is számítson. Aztán elérkezett a nap, amikor megjelent a Dr. Dre és Eminem által felkarolt 50 Cent első slágere, az In da Club. Ennek a klipje úgy kezdődött, hogy Fifty fejjel lefelé lógva rappelt, és ez volt az a dal, amikor mindenki más elhallgatott, amikor a producerek nem adhatták ki az elkészített számaikat, mert egyszerűen nem lett volna értelme. Fifty ugyanis úgy robbant be, hogy a rapvilág olyat még nem látott — mindenki csak rá figyelt.

50 Cent után Mary J. Blige következett, majd Kendrick Lamar, a mai modern rap egyik legkiemelkedőbb szupersztárja. Ez volt az a pillanat, amikor már szinte feltettük a kérdést: lehet ezt még fokozni? S akkor rájöttünk: Eminem hol van? Egyszer csak megállt a zene, és Eminem belekezdett a Forgot About Dre dalszövegébe. Ez csak néhány másodperc volt, egy-két robbanás, és már váltott is az egyik legnagyobb slágerére, az 8 Mile című filmjéből ismert Lose Yourselfre. Az egész halftime show végén már mindenki a színpadon volt, az utolsó dal pedig stílusosan a Still Dre volt. A közönség tombolt, és még nem teljesen tudta feldolgozni az elmúlt 13 percet. Annyit mindenesetre mindenki tudott, hogy tetszett neki, amit látott.

A következő naptól már szinte mindenhol arról lehetett olvasni, hogy Dr. Dre mekkora bulit nyomott le, és hogyan érte el azt, hogy ismét mindenki erre az eseményre figyeljen. Akit kellőképpen sikerült felcsigázni, az keressen rá a YouTube-on, ahol full HD-ben újra és újra visszanézhető ez a monumentális produkció.

Képek: imageio.forbes.com, e00-marca.uecdn.es, www.oregonlive.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..