home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az évad tervei Nagykikindán
2010.02.03.
LXV. évf. 5. szám

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület ezt az évet a magyar kultúra napjának megünneplésével kezdte. Ebből az alkalomból Sorsunk címmel egy táncjátékot mutattak be. A darabot Kátai Tibor állította színre a törökkkanizsai Tiszafa és a nagykikindai Sirülő népi táncegyüttes tagjaival. Az előadással...

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület ezt az évet a magyar kultúra napjának megünneplésével kezdte. Ebből az alkalomból Sorsunk címmel egy táncjátékot mutattak be. A darabot Kátai Tibor állította színre a törökkkanizsai Tiszafa és a nagykikindai Sirülő népi táncegyüttes tagjaival. Az előadással fellépnek még Törökkaniszán, Kisoroszon, Deszken és Kiskunfélegyházán.
Az elmúlt időszakban a nagykikindai néptánccsoport elég sokat szerepelt Kiskunfélegyházán, Tiszakécskén, Bösztörpusztán a magyarok országos gyűlésén, Bugacon a Szent István-napi műsorban, valamint a budapesti Nagycirkuszban a Kormorán együttes karácsonyi koncertjén is felléptek.
A József Attila színtársulat ebben az évben is két csoportban dolgozik. Az egyik Lepár Ferenc vezetésével, rendezésében viszi színpadra Arthur Miller: Édes fiaim című művét, melynek bemutatóját márciusra tervezik. Az előadással fellépnek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Fesztiválján és tervezik a részvételüket a vasvári (Magyarország) országos színjátszók találkozóján, valamint igény szerint tájolnak is a környező településeken. A másik csoport Tóth János rendezésében a Vásári komédiák című előadást készíti. A tavalyi Kabaréjelenetekkel ellátogatnak Tordára, Csókára, Szenttamásra és máshova is.
A művelődési egyesületben minden hónapban szerveznek játszóházat a gyermekek részére, ahol mindig az adott ünnephez kapcsolódó népszokásokat elevenítik fel: farsang -- jelmezbál a kisiskolások és fiatalok részére, a tél kiűzése -- bábuégetés, tojásfestés, locsolkodás, májusfa állítása, pünkösdölés, Szent Iván-napi tűzugrás.
A társadalmi életet szervező bizottság a bálok szervezésében serénykedik: lesz Valentin-, nőnapi és farsangi bál.
Az alosztályok részt vesznek a Durindón (Barlangó együttes, åszirózsa asszonykórus),
a Sirülő népi táncegyüttes a Gyöngyösbokrétán, a Viola kézimunkacsoport teadélutánokat szervez, és minden évben ott vannak a kézimunka-kiállításokon, a Csalogány gyermekkórus pedig az Aranycsengő elnevezésű egyházi gyermekkórusok találkozóján vendégeskedik.
Az Egység Művelődési Egyesületben az évad végén nagyszabású gálaestet rendeznek, melyen minden szakcsoport részt vesz. A tagság ezzel a rendezvénnyel búcsúzik Kátai Tibortól (a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő cím viselője), aki július elsejétől Kiskunfélegyházán él és dolgozik.
(-)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..