home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az euroatlanti család
Talpai Lóránt
2023.04.27.
LXXVIII. évf. 17. szám
Az euroatlanti család

Stoltenberg szerint Ukrajnának a NATO-ban van a helye — Kínai bank nyitott fióktelepet Magyarországon — Németország lakosságának csaknem 20 százalékát teszik ki bevándorlók

Stoltenberg szerint Ukrajnának a NATO-ban van a helye

Ukrajna jogos helye a NATO-ban van — jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kijevi látogatásán. A főtitkár először tett — előre nem bejelentett — látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban. A Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában. „Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban, a NATO-ban van. A mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon” — mondta Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.


Fotó: MTI

 

Kínai bank nyitott fióktelepet Magyarországon

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), mely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete — jelentették be az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, mely reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni. A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését a kínai piacra, illetve a kínai beruházások magyarországi megjelenését — tette hozzá. Nagy Márton hangsúlyozta: a kínai—magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg. Ismertette: 2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 000 kínai állampolgár él békében Magyarországon, ami a bizalom megerősítésének a jele. Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan talpra állt, az idei növekedése 6,4 százalék lehet. Ez is arra utal, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje — mondta.

 

Németország lakosságának csaknem 20 százalékát teszik ki bevándorlók

Németország lakosságának 18,4 százalékát teszik ki bevándorlók — mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legújabb vizsgálatában. A hivatal adatai szerint 2022-ben 15,3 millió olyan ember élt az országban, aki bevándorlóként érkezett az 1950-ben kezdődött időszakban. Ez a 83,1 milliós lakosság 18,4 százaléka. További 4,9 millió ember — a lakosság 5,9 százaléka — bevándorlók gyermekeként született már Németországban, 3,9 millió ember — a lakosság 4,6 százaléka — pedig olyan németországi családban jött világra, amelyben az egyik szülő bevándorló. Őket nevezik a bevándorlók második nemzedékének. Az első és a második nemzedék — vagyis a bevándorlók és a Németországban született gyermekeik együttvéve — a lakosság 24,3 százalékát teszi ki, aránya 1,3 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbi 23 százalékhoz képest.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..