home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az eucharisztia a keresztény közösségek szíve
Kiss Tóth Erika
2024.03.29.
LXXIX. évf. 13. szám
Az eucharisztia a keresztény közösségek szíve

Ez volt a vezérmondata a Délvidéki Háló bogozói és segítői találkozójának, melyet a hétvégén tartottak meg a csókai Szentháromság római katolikus plébánia hittantermében.

A résztvevőket Koncz Tibor csókai plébános köszöntötte, és a vezérmondathoz hozzátette, hogy az eucharisztia nemcsak a keresztény közösségek szíve, de éltető és megerősítő tápláléka is. Ennek jegyében teljen a találkozó — mondta, és jó munkát, kellemes együtt töltött időt kívánt a nap további részében az egybegyűlteknek.

A Háló mozgalom budapesti központtal a katolikus közösségek Kárpát-medencei hálózata. Öt határon túli (Felvidék, Kárpátalja, Partium, Erdély, Délvidék) és négy magyarországi (Dunántúl, Északkelet-Magyarország, Dél-Alföld, Budapest és környéke) régióban működik, melyeket a régiófelelősök irányítanak. Minden határon túli területnek van saját, helyben bejegyzett egyesülete. A régiók kerületekre oszlanak, melyeknek az élén a Háló munkatársai, az úgynevezett bogozók állnak. Ők nem az irodákban, hanem a terepen végzik áldásos feladatukat. A vajdasági régió bogozói a csókai találkozóra Temerinből, Törökbecséről, Zentáról, Adáról, Muzslyáról, Kisoroszról, Torontálvásárhelyről, Csonoplyáról érkeztek, valamint jelen voltak a helybeliek is.

Az összejövetelt Halmai Tibor, a Háló mozgalom vajdasági régiójának a vezetője nyitotta meg. Felkérte a jelenlévőket, mondják el, hogy 2023 miért és miben maradt emlékezetes év a bogozónak a személyes életében és a Háló vonatkozásában. Mindenki megosztotta a legmeghatározóbb élményét, valamint levonta belőle a jövőre vonatkozó következtetéseit. Halmai Tibor is beszámolt a tavalyi év hálós tevékenységeiről, a vajdasági történésekről, a megvalósult találkozókról, a Kárpát-medencei eseményekről.  

A mozgalom jövőjével kapcsolatban az Ifi Háló vajdasági bogozóiról is szó esett. Szakács Emese Csonoplyáról érkezett. Elmondta, 2023-ban az Ifi Háló tagságának a bővítésén dolgoztak, hogy minél több fiatalt vonzzanak be a tevékenységükbe, az idén pedig ennek a csapatnak a megerősítésével foglalkoznak. Ennek érdekében hétvégi táborokat szerveznek az ifjúság részére, ahol ismertetik és terjesztik keresztény tevékenységük programját, és ők maguk is részt vesznek hasonló táborokban a Kárpát-medence területén.

A megbeszélés zárórészében együtt tervezett a bogozók csapata. A 2024. esztendő Kárpát-medencei programjaihoz alkalmazkodva régiós tervekről beszélgettek, melyekről időben tájékoztatnak minden Háló-tagot. Az ezt követő szentmisét Koncz Tibor csókai plébános és Vreckó Ferenc zentai esperesplébános mutatta be, majd a nap ízletes munkaebéddel fejeződött be.

Az esemény támogatója a csókai Szentháromság római katolikus plébánia, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága volt.

Fotók: Kothenc Éva

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..