home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az erzsébetlaki magyarság szóvivői
Borbély Tivadar
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám
Az erzsébetlaki magyarság szóvivői

A 2004 óta aktívan tevékenykedő erzsébetlaki Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület — mely 2000-ben az addig több évtizeden át létező Egység Művelődési Egyesületből vált ki — az idén is a sokrétű, színes műsoraival és fellépéseivel öregbítette a település hírnevét.

Pozsár-Halász Éva, az egyesület elnöke elmondta, megalakulásuk óta céljuk az erzsébetlaki magyarság összefogása, nemzeti kultúrájának és hagyományának megőrzése, illetve bemutatása — otthon és külföldön egyaránt. Emellett külön figyelmet fordítanak a fiatalokkal és a gyerekekkel való foglalkozásra.

Az egyesületen belül néhány szakcsoport tevékenykedik. A Kis pipacsok néptánccsoportot az óvodások és az általános iskola alsó tagozatos diákjai, a Pipacsok néptánccsoportot az általános iskola felsős diákjai alkotják. A Szitakötők csoportban középiskolások táncolnak, és nem szabad megfeledkezni a Tavirózsa asszonykórusról sem.

Az egyesület az elmúlt évek során számos hazai és külföldi rendezvényen mutatkozott be. A néptánccsoportok az idén felléptek a fonyódligeti Erzsébet-táborban, a Csantavéren megrendezett Gyöngyösbokrétán, az erzsébetlaki Szent István-napi ünnepségen, a nagy hagyománynak örvendő juhásznapon, egy szerbiai nemzetközi folklórfesztiválon és egy óécskai rendezvényen.

Az egyesület tagjai kilencedik alkalommal szervezték meg a kézművestábort, ellátogattak a vonyarcvashegyi olvasótáborba és a fonyódligeti Erzsébet-táborba, a közép-bánáti magyar nézőközönség örömére vendégül látták a Tanyaszínház társulatát, és betagosodtak a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségébe.

Több mint tízéves fennállásuk alatt mindig is arra törekedtek, hogy a többnemzetiségű faluban, amelyben a lakosok tisztelik egymás hagyományait és szokásait, közösséget teremtsenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..