home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az értékek és a hit összefonódása
Martinek Imre
2021.07.16.
LXXVI. évf. 28. szám
Az értékek és a hit összefonódása

Július 5-én nyitotta meg kapuját Újvidéken az idei, sorrendben XXI. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) akkreditált képzési programsorozata. A Történelem és magyarság című képzésről — melynek szervezése és szakmai koordinálása mgr. Viola Lujza nyugalmazott tanárnő érdeme volt — naprakész, helyszíni fényképes beszámolókkal szolgáltunk lapunk weboldalán. Az alábbiakban az esemény összegzése és szakmai értékelése olvasható.

A képzésnek változatlanul az Apáczai Diákotthon fiúkollégiuma nyújtott befogadó helyszínt, de az ünnepélyes megnyitó, illetve az első nap két szakmai előadása a Vajdasági RTV új, mišeluki székházában történt.

„Légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR mindenütt, amerre csak jársz” (Józsué 1,9).

Nagy Margitnak, a VMPE első, alapító elnök asszonyának üdvözlőleveléből vétett ószövetségi igeszakasz ez. És noha ő maga személyesen sajnos nem lehetett jelen, az általa megkezdett, továbbá elhivatott munkatársaival egységesen a legmostohább idők körülményei közepette nemcsak megtartott, de egyre szívósabbá és nívósabbá fejlődő küldetésnek ma sincs alternatívája. 

A személyes identitásom azoktól a körülményektől függ, amelyekbe beleszülettem. Amit a szüleinktől, a nevelőinktől, tanárainktól tanultunk, gyakran hol így, hol úgy, felülírja a média, és a mai ember elveszítheti a talajt a lába alól. Kialakulásában nagy szerepe van a szülőknek és a nagyszülőknek, akik magukban hordozzák az anyanyelvi műveltség alapjait, és a gyermekeinknek, unokáinknak erős nemzettudati alapot adnak a biztonságos éntudat felépítéséhez. Ugyanakkor a hovatartozási éntudat kialakítására meghatározóan hat az iskolai oktatás és nevelés is. Ez az erkölcsi értékrendszerünk (keresztény/keresztyén értékek) elfogadása mellett a világban uralkodó rendszerek, történések elfogulatlan értékelését, bírálását is jelenti. E folyamatban hárul óriási felelősség a pedagógusokra. […] Nyári akadémiánk célja a szakmai továbbképzés, de a lelki megerősítés is, az összetartozás elmélyítése, hogy továbbadhassuk a ránk bízottaknak, a gyerekeknek” (részletek Nagy Margit a megnyitón elhangzott leveléből).


Csoportkép a VRTV székházában a Történelem és magyarság képzés résztvevőiről

 

Világítótornyok voltunk és leszünk

Erről a felvállalt/örökölt misszióról szóltak az egymást követő köszöntők, illetve maguk az előadók személyes tanúságtételei is, választott szakmai témáik révén.

A házigazdák nevében, a Nemzeti ima intonációja után Klemm József, a VRTV vezérigazgató-helyettese és Lukács Gabriella, a VMPE jelenlegi elnök asszonya szólt az egybegyűltekhez, majd — a 139. zsoltárra építkezve — dr. Harmath Károly OFM ferences atya tartott tartalmi áhítatot/lélekemelő elmélkedést. Ünnepi gondolatokat hallottunk továbbá dr. Lőrinczi Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medencei magyar oktatásért felelős helyettes államtitkárától, Kiss Dávidtól, az Oktatási Hivatal projektvezetőjétől, valamint Fekete Iréntől, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnök asszonyától. A kiemelt vendégek közül Kozmáné Bata Zsuzsanna (Oktatási Hivatal) és Wurst Erzsébet (az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége — a Kaláka Klub elnök asszonya) volt még jelen.

„Ne csak magyarul, de magyarán is engedj szólni, Uram!” (Baranyi Ferenc: Fohász)

A XXI. Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű szekciója tizenegy történelmi és öt nyelvi szakelőadást eredményezett. Továbbá könyvbemutatókat (köztük Wendelin Gruber jezsuita atyának a Keskenyúton alapítvány gondozásában, a közelmúltban végre magyar nyelven is megjelent, A vörös sárkány karmai között című kötetét), egy tematikus filmvetítést (egy újabb részletet az oral historyra támaszkodó, Emberek a halál árnyékából című (kor)dokumentumfilm-sorozatból, mely az 1944-beli délvidéki események túlélőinek személyesen és/vagy az akkori történésekben közvetetten érintett visszaemlékezők vallomásait rögzíté annak idején képmagnóra), egy tamburamuzsikára és énekhangra építkező népzenei estet (a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikarának és tamburazenekarának közreműködésével), illetve egy, a csapatot még inkább együvé kovácsoló honismereti kirándulást. Pecze Rózsa és Korenchy László, a Vajdasági Helytörténeti Társaság (VHT) oszlopos tagjai szakmai koordinálásával. A barangolás úti célja az egyébként sajnos egyre több sebből vérző Tarcal-hegy (Fruška gora) néhai bányászvároskája, Rednek, azaz Vrdnik volt. Gondosan körüljárva elébb annak magyar vonatkozású történelmi nevezetességeit, majd pedig megfejelve mindezt a vidék néhai épített őrszemének, egy részlegesen már felújított középkori vármaradványnak a bevételével. A jászmonostori (Jazak) ivóvízforrást pedig… Nos, a helyszínt csak felkeresni volt lehetőségünk, de vizéből, echte humán jellegű okokból eredően, töltekezni már nem.

Tanáraink közül vannak, akik évről évre hazajárnak az akadémiára, előadóink sorából pedig többen is itt kezdték tudományos pályájukat” (szakmai naplójegyzet).

A fennállásának huszonegyedik évét ünneplő ANYA-n is erősödött a korábbi esztendők eme bevált gyakorlata. A Történelem és magyarság előadói palettájára a neves anyaországi szakmai erősségeink (dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész, Vajda Tamás levéltáros, dr. Major Gyöngyi közgazdász, dr. Miklós Péter, dr. J. Újváry Zsuzsanna, dr. Vizi László Tamás, dr. Ujváry Gábor, dr. Császtvay Tünde, Guitman Barnabás PhD, dr. Zakar Péter, dr. Pomozi Péter, dr. Szakály Sándor egyetemi tanárok és dr. Szabó József János hadtörténész, nyugalmazott alezredes), valamint a szóban forgó akkreditált tanári képzés megálmodóinak és létrehívóinak, nyugalmazott státuszuk dacára pedig változatlan rendíthetetlenséggel aktív mozgatóinak számító mgr. Viola Lujza és Dulka Andor házaspár neve mellé az idén két debütálóé került fel. Szakolczai Laura történelem szakos doktorandusz Kecskemétről érkezett, Wilhelm József tanár úr pedig a nyugat-bácskai Doroszlóról. 

„Falak omolhatnak, kövek is váshatnak, magaslik, nem porlad, a megtartó példa” (Kányádi Sándor).

A sort végül az értékelőlapok kitöltése, a csoportkép elkészítése, a tanúsítványok és az ajándékcsomagok kiosztása zárta. Továbbá egy rövid gondolatsor, a képzés eddigi fő szervezőinek tollából. Bizakodva és tervezgetve. A többi meg majd alakul. Mint mindig.

A továbbképzés szellemiségét, a keresztény, konzervatív nemzeti értékeket mindenképpen meg kell őrizni, mert csak úgy van értelme a munkánknak. Törekedni kell arra, hogy az új, hiteles történelmi kutatási eredmények mielőbb megjelenjenek a továbbképzés programjában. Az eddig nem eléggé (vagy nem hitelesen) feldolgozott tárgykörök kapjanak helyet az előadások között. Érdekes eredményei vannak a genetikai antropológiának és az archeológiának, ami részben az őstörténetünk néhány kérdését már tisztázta. Folyamatban van a magyar uralkodók genetikai vizsgálata is. […] Az új szellemiségű irodalmi, nyelvtörténeti és nyelvészeti előadások beiktatása a Történelem és magyarság továbbképzésbe elengedhetetlen” (Dulka Andor: Gondolatok a jövőnkről).

Az ANYA idei programja július 12-e és 16-a között az osztályfőnöki, illetve a Tapasztald, hogy továbbadhasd! című környezetnevelési képzéssel folytatódott. Az eseménysorozat akkreditált, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete XXI. Apáczai Nyári Akadémiája második képzési hetének ünnepélyes megnyitóján dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés alapító elnöke mondott köszöntőt és tartott előadást.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..