home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az erőszak ellen
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám
Az erőszak ellen

Október elején figyelemre méltó megmozdulás történt Begaszentgyörgyön. A községi képviselő-testületnek a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottsága, valamint a szociális munkaközpont összefogásának és közös szervezésének eredményeként kétnapos tanácskozást tartottak, amelynek témája az új...

Október elején figyelemre méltó megmozdulás történt Begaszentgyörgyön. A községi képviselő-testületnek a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottsága, valamint a szociális munkaközpont összefogásának és közös szervezésének eredményeként kétnapos tanácskozást tartottak, amelynek témája az új családi törvény, és a családon belüli erőszak megakadályozása volt. A szakelőadásokat a belgrádi Autonóm Női Központ pszichológusai és pedagógusai vezették. A rendezvény létrejöttéhez hozzájárult az illetékes tartományi titkárság, de támogatta Zoran Kasalović községi elnök és Velimir Grubaèki, a képviselő-testület elnöke is, valamint az Agroziv vállalat.
A szemináriumról Dragana Grbić, a nemek egyenjogúságával foglalkozó községi bizottság elnöke számolt be, aki egyébként kiválóan beszél magyarul.
- Az értekezés megszervezésének a gondolata régóta foglalkoztat bennünket. Az EBESZ Szerbia és Montenegró-i missziójának a szemináriumsorozatai, a tartományi illetékes titkársággal tartott kapcsolatunk, de főként az új családi törvény, amely júliusban lépett hatályba, fokozták a kérdés időszerűségét. Pontosan tudtuk, mit akarunk, de pénz is kellett hozzá. A nemek közötti egyenjogúság és az egyenlő esélyek megteremtése szükségszerű és elkerülhetetlen tartozéka a demokratizálódási folyamatoknak. A társadalom a történelem során különböző szerepeket osztott ki a férfiaknak és a nőknek, ami társadalmi és nem biológiai kategória. A patriarchátus igazságtalanul és jogtalanul háttérbe szorította a nőt a családban és a közéletben egyaránt. A következményeket ma is érezzük, hiszen aránytalanul több a politikusok között a férfi, de az erősebbik nem tagjai közül jóval többen vannak vezető beosztásban is, sőt egyes vállalatokban ugyanannak a munkának a végzéséért a férfiakat jobban megfizetik. Ezt kell nekünk, a nőknek és a férfiaknak együtt, helyreállítanunk, de nem úgy, hogy a nőből férfit csinálunk. A két nem kölcsönösen egymásra van utalva. Együtt élni, alkotni, dolgozni viszont csak egyenértékű és egyenrangú partnerként, egyenlő esélyekkel lehet. Tiszteletben tartva ugyanakkor a másságot és a nemi sajátosságokat.
* Mi a helyzet a családon belüli erőszakkal?
- Sajnos, ez számos család megnyomorítója, sok gyermek, nő, idős ember a szenvedő alanya. Hogy ezt észrevegyük, meggátoljuk, illetve megszüntessük, számos tényezőre van szükség. A mostani előadások, amelyeknek 21 résztvevője volt a különböző intézményekből, szintén ezt a célt szolgálták. Képviseltette magát a rendőrség, az ügyészség, a községi közigazgatás, az egészségügyi központ, az iskolák és a szociális munkaközpont. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy ellátogatott hozzánk Bojana Balon, az EBESZ missziójának tagja. Jó tudni, és nagy lendületet ad a számunkra, hogy magunk mellett tudhatjuk az EBESZ Szerbia és Montenegró-i missziója nemek egyenjogúságával foglalkozó irodájának a támogatását, dr. Zorica Mrsević tanácsossal az élen, továbbá számíthatunk bármikor a tartományi titkárságra is. Itt főként Dragan Božanić-tyal dolgoztunk együtt. Partnerként áll mellettünk a községi vezetőség is. Valamennyiüknek köszönettel tartozunk.
Rajović K.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..