home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Az erős, tenni akaró közösség
Tóth Tibor
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Az erős, tenni akaró közösség

Vendégszerető helyiek, gyermekkacaj és jókedv fogadta mindazokat, akik szombat délután kilátogattak a Gödör sportpályára, ahol tizenhatodik alkalommal tartották meg a Kúla községi magyarság legnépesebb rendezvényét, a Hagyományőrző Napot. Az eseményt számos közéleti és politikai személyiség — többek között Kákonyi István, Kalocsa Város Önkormányzatának képviselője, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Lennert Móger Tímea és Kozma Lívia, az MNT tagjai, Damjan Miljanić, Kúla község elnöke, Joakim Rac, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke — tisztelte meg jelenlétével.

Az ünneplés péntek este kezdődött, amikor kalocsai művészek, három festő és egy fazekasmester alkotásaiból nyílt kiállítás a városi galériában. Szombat reggel hat csapat részvételével gyermekfocitorna kezdődött, majd a gyerekek népi kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, a felnőttek pedig kispályás labdarúgásban mérték össze erejüket, két kúlai és egy zentai csapat lépett pályára. Amíg a zöld gyepen pattogott a labda, addig negyvennyolc bogrács alá gyújtottak tüzet a szakácsok. Kalocsáról három csoport, a Piros Rózsa Táncegyüttes, a Bokréta Népművészeti Egyesület és a Mezei Virágok Népdalkör érkezett Kúlára. A két testvérvárost több mint tízéves barátság köti össze.

— Kalocsának két hungarikuma van, az egyik a fűszerpaprika-őrlemény, a másik a hímzésből, írásból és pingálásból álló népművészet, itt mindkettőt bemutatjuk. A birkapaprikás legfőbb alkotóeleme a húson kívül a kalocsai őrölt pirospaprika. Kiváló fűszerpaprika-termésről beszélhetünk, az időjárás kegyes volt a termesztőkhöz, és finom, kiváló minőségű paprika lesz Kalocsán — mondta a Kalocsáról érkezett Kákonyi István, és mindenkit meghívott a Bács-Kiskun vármegyei városban két hét múlva megrendezendő paprikafesztiválra.


A kalocsai vendégek fellépése

A tordaiak szintén több éve látogatják a kúlai Hagyományőrző Napot, ahogy a kúlaiak is rendszeres vendégei a bánáti település egyik legnagyobb rendezvényének, a kukoricafesztiválnak.

— Egy kispiaci mesterszakács árulta el a titkot, hogyan is kell a birkapaprikást főzni. A húst előbb lassú tűzön, vöröshagyma nélkül főzzük, melyet akkor teszünk bele, amikor a hús enyhe fehér színt kap. Sokan azzal rontják el az ételt, hogy sok vöröshagymát tesznek bele, és a zöldségféle dinsztelésével is vigyázni kell, mert sokan odaégetik, és ezzel is rontanak az étel minőségén. Megdöbbenve láttam, hogy egyes szakácsok citromos, ecetes vízben főzik a birkahúst, hogy ne érezzék a birka jellegzetes ízét. Ezt nem szabad, mert a pörköltnek ez a lényege, az igazi, jellegzetes birkahús. A fűszerek közül vöröshagymát, borsot és pirospaprikát teszünk hozzá, és 3—3,5 órát lassú tűzön főzzük — mondta Sándor János.


A magyar nyelvű első osztályba induló kisdiákok

A főzőcsapatok között utolértük a Népkör MMK örökmozgó elnökét, Goga Zsoltot, aki kiemelte, hogy a rendezvény évről évre egyre nagyobb tömegeket mozgat meg.

— Az eseményt immár tizenhárom éve a Gödörben szervezzük meg, kinőttük ugyanis a Népkör udvarát. A szervezést két hónappal ezelőtt kezdtük, és a gördülékeny, kitartó munka eredményeként 16. alkalommal szervezhettük meg a mai rendezvényt. Nagyon örülök, hogy a nagy sátor alatt 550 személyt vendégelhetünk meg — mondta az elnök.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke elmondta, hogy a rendezvény is azt mutatja, hogy a kúlai magyarság erős, élni és tenni akar a közösségért. Az Alsóváros helyi közösség tanácsába a VMSZ által támogatott mindhárom magyar nemzetiségű jelölt, Goga Zsolt, Burity Bálint Melinda és Gonczlik Zoltán bekerült a közelmúltban megtartott helyi közösségi választásokon. A részvételi arány 33%-os volt, amivel szintén elégedettek vagyunk — mondta Valka, majd megköszönte Kúla község önkormányzatának, az anyaországnak és a magánszemélyeknek a támogatást, hiszen mindannyian sokat tettek azért, hogy a rendezvény az idén is megvalósuljon.

A művelődési műsorban elsőként Damjan Miljanić polgármester és Valka Károly alpolgármester köszöntötte a nagy meleg ellenére összegyűlt szép számú közönséget, majd Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke szólt az egybegyűltekhez.

— Hagyományaink nemcsak a múltról szólnak. A 155 éves Népkör MMK a múlt mellett arról is szól, hogy már 155 évvel ezelőtt is itt voltunk, ma is itt vagyunk, és az a célunk, hogy 155 év múlva is itt legyünk. Hagyományaink újraélése arról szól, hogy minden generáció elsajátítja, megéli és visszaadja a közösségnek azt a hagyományt, amelyet az előző generációk ránk hagytak. A kúlai magyarság a vajdasági magyar közösség egyik fontos bástyája. Egy olyan bástya, amelyet egy olyan ember vezet, aki folyamatosan a közösségért dolgozva és a közösség bizalmát élvezve önökkel együtt megőrizte ezt a közösséget, és nem mindennapi teljesítményt tett hozzá a vajdasági magyar közösség teljesítményéhez – mondta a többi közt Juhász Bálint.


Juhász Bálint

A színvonalas művelődési műsorban a Népkör MMK Aprócskák, Ibolya, Százszorszép és Napraforgó néptánccsoportjai, a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, a Bokréta Népművészeti Egyesület, a Mezei Virágok Népdalkör és a bácskeresztúri művelődési egyesület tagjai léptek közönség elé. A VMSZ Női Fórumának kúlai szervezete a Kúlán magyar nyelvű osztályba induló kilenc elsősnek ajándékcsomaggal kedveskedett, melyet Laczkó Jutt Laura elnök adott át az újdonsült kisiskolásoknak. Az esemény, melyet vidámpark és gazdag kirakodóvásár is színesített, zenés mulatsággal zárult.


Negyvennyolc csapat főzött a Hagyományőrző Napon 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..