home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az érem két oldala
Tóth Tibor
2021.02.10.
LXXVI. évf. 6. szám
Az érem két oldala

A sportvilág lassacskán mintha magához térne a koronavírus-járvány okozta sokkból. Igyekszik versenyre kelni korunk legújabb csapásával, a maga eszközeivel harcol azért, hogy a sport ne tűnjön el az emberek életéből.

A nemzetközi és a hazai szövetségek próbáltak alkalmazkodni a helyzethez, gyakran buborékban rendezték meg a versenyeket, az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva, nézők nélkül. Közeleg a labdarúgó-Európa-bajnokság és a tokiói nyári olimpia rajtja. A foci-kontinenstornával kapcsolatos negatív hangok mintha elhallgattak volna, pedig feltehetően a júniusi vírushelyzetben sem lesz biztonságos megoldás tizenkét városban megrendezni a futball egyik legnagyobb seregszemléjét, viszont a nyári olimpia alatt még meglehetősen rezeg a léc. A szervezőbizottságból már többen kijelentették, megtartják az olimpiát, felmerül azonban a kérdés, hogy több mint tízezer sportolót, csapatvezetőt hogyan tudnak biztonságosan izolálni, érdemes e kockáztatni ennyi ember egészségét.

Az olimpiát ellenzők alá lovat adott a közelmúltban megtartott, dán sikerrel zárult, egyiptomi férfi-kézilabdavilágbajnokság, ahol meglehetősen nagy volt a fejetlenség, hiszen a hotelekben tumultust tapasztaltak a résztvevők, maszkot kevesen viseltek, és a kötelező távolságtartást sem vették figyelembe. A vb előtt több játékos is jelezte, nem utazik el válogatottjával az afrikai országba. Két állam, Csehország és az USA, a soraiban megjelent fertőzöttek miatt maradt le a vb-ről, a Zöld-foki Köztársaság kézilabdázói pedig a Magyarország elleni találkozó után voltak kénytelenek visszalépni, mivel a vírus következtében nem maradt elég egészséges játékos a keretükben.

Egészségvédelmi szempontból az olimpia hatalmas kockázati tényező, viszont a törlése is elképzelhetetlennek tűnik, hiszen a hatalmas anyagi veszteség mellett rengeteg sportoló számára az ötkarikás az utolsó esély, hogy pályafutását éremmel fejezze be. Sokan emlékszünk még a magyar sportolók arcára, amikor az ország olimpiai bizottsága csatlakozott a Szovjetunió bojkottjához, és nem vehettek részt az 1984. évi Los Angeles-i játékokon. Most nem a bojkott, hanem a vírus miatt válhat kérdésessé az álmok megvalósulása.


Szalai Attila rajza

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..