home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az eredményesség három ismérve
Kartali Róbert
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Az eredményesség három ismérve

Közös célok, szövetségesek és kellő támogatottság — ez a három az alaptétele a sikeres kisebbségi érdekképviseletnek. A Vajdasági Magyar Szövetség ennek megfelelően az emberekkel folyamatos kommunikációt folytatva fogalmazza meg a közös célokat, a célok eléréséhez szövetségeseket keres, akiknek tiszteletét a kellő közösségi támogatással vívja ki. Április 3-ához közeledve dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti listavezetője nyilatkozott lapunknak.   

* 2020-ban a VMSZ történelmi sikerének köszönhetően kilenc köztársasági képviselőt tudott a parlamentbe delegálni, valamint hét államtitkára is volt. Milyen eredményeket lehetett így megvalósítani?

— Nagyon sok konkrét eredményt lehetne említeni. Mivel Szerbiában gyakran vannak előre hozott választások, ezek általában olyan küzdelmek és eredmények, amelyek ciklusokon ívelnek át. Konkrétumokat mondva, ilyen az Y elágazás, amelynek átadása az előző ciklushoz kapcsolódik, a két felüljáró elkészülte ehhez a ciklushoz köthető, az Y elágazás autópályásítása pedig a következőhöz tartozik majd. Ez egy olyan cél, amelynek a megvalósítása érdekében már konkrét lépéseket tettünk. Ezen az egy projektumon is szemléltethető, hogy miért szükséges az, hogy a VMSZ a folyamatos kormányzati szerepvállalása révén konkrét dolgokat tudjon intézni: ha ez megszakadna vagy gyengülne, akkor nem fejeződhetnének be a folyamatban lévő ügyek. Ezenkívül mindig minden témában fölszólaltunk, képviseltük a közösség érdekeit, kifejezésre juttattuk az álláspontját. Ennek a kilenctagú frakciónak másfél év alatt több mint 180 felszólalása volt, és az államtitkárok révén minden olyan ügyben eljártunk, amely fontos a közösségünk számára.

* A VMSZ újra önállóan indul a választáson, egyetlen magyar és egyetlen vajdasági érdekeltségű pártként.

— Igen, a 3-as rajtszámmal, hiszen harmadikként sikerült az aláírásokat összegyűjteni. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos a közösségnek, hogy a vajdasági magyarság egyetlen talpon maradt politikai szervezete, a VMSZ önállóan részt vegyen a választásokon. Fél nap alatt csaknem 9000 aláírás gyűlt össze, amiért szeretnék köszönetet mondani. A VMSZ-nek nincs alternatívája, mert senki más nem juttathat be magyar képviselőt a parlamentbe. A képviselőház 250 tagú, és több száz példát lehet mondani arra, hogy miért fontos, hogy ott legyenek a magyarok a VMSZ színeiben. A mi falvaink, településeink, önkormányzataink fejlesztési elképzeléseinek a megvalósítása, a mezőgazdasági termelők problémáinak az orvoslása, a magyar oktatás vagy a részarányos foglalkoztatás kérdése senki más számára nem fontos és nem prioritás. A múltból említhetném a kollektív bűnösség megszüntetésének a témáját, a vagyon-visszaszármaztatás kérdését és sok más témát, ezért fontos a folyamatos jelenlét, ezért fontos, hogy legyenek ott olyan képviselők, akik tudják, hogy mi a feladatuk.

* A VMSZ az emberekkel folyamatos kommunikációt folytatva fogalmazza meg a közös célokat, és e célok mentén határozza meg az irányvonalakat.

— Jó példa, hogy március 15-e kapcsán csaknem 60 ünnepi rendezvény volt, én 7-en vettem részt, melyek során több száz vajdasági magyar emberrel tudtam találkozni, beszélgetni. És nemcsak én, hanem a VMSZ elnökségének, tanácsának összes tagja, illetve a VMSZ összes köztársasági és tartományi képviselője, tisztségviselője, valamint az önkormányzati vezetők is Vajdaság-szerte. De gyakorlatilag egész évben állandó kapcsolatban vagyunk az emberekkel. Számunkra ez a kampány sem hoz újdonságot, hiszen mi folyamatosan kampányban, illetve az emberek között vagyunk. Ezek a találkozók pedig a közösségépítésről, az együtt gondolkodásról, az összetartásról, az összekapaszkodásról szólnak, és ezért van az, hogy a VMSZ-nek a politikája nagyon emberközeli, nem valamiféle elvont ideálokat kergetünk, nem valamiféle homályos vágyálmokról beszélünk, hanem úgy végezzük a munkánkat, hogy ha egy rendezvényen bárhol Vajdaságban odajön egy polgár, elmondja a problémáját, mi azt megpróbáljuk megoldani. A XXI. században a politikusoknak ez a feladatuk. És ha már XXI. század, akkor nemcsak a személyes találkozók teremtenek erre alkalmat és lehetőséget, habár azok pótolhatatlanok, de virtuálisan is rengetegen megtalálnak bennünket, és mi úgy politizálunk, hogy mindenki fölvetésével foglalkozunk.

* Szövetségesek nélkül nem lehet sikereket megvalósítani — hangzott el számos találkozón.

— Olyan még soha nem volt, hogy egy napon legyenek parlamenti választások Szerbiában és Magyarországon is, de ha ez nem így lenne, akkor is nagyon fontos, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely partnerként tekint a külhoni magyarokra. Éppen ezért fontos az, hogy Magyarországon Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök, és a Fidesz—KDNP-szövetség által fémjelzett nemzetpolitika jelentse a magyarországi kormány stratégiai irányvonalát. Ugyanakkor eredményeket akkor sem tudnánk elérni, ha nem lennének szövetségeseink Újvidéken, illetve Belgrádban. Fontos, hogy a VMSZ önállóan politizáló párt maradjon, ezért is indulunk önállóan a választáson. Az is fontos, hogy mi, vajdasági magyarok önállóan fogalmazzuk meg a célkitűzéseinket, viszont ezeknek az elérése érdekében szövetségesekre van szükség. Az elmúlt időszakban ez a Szerb Haladó Párt volt, és azt gondolom, hogy ez a jövőben is így fog maradni. Tudom, ez nem mindig népszerű, és tisztában vagyok vele, hogy megítélésük nem feltétlenül kedvező, de mi őrizzük az önállóságunkat. A VMSZ erejének a megtartása a cél, ezt kérjük a vajdasági magyar szavazóktól. Aztán nekünk egyenrangú félként azzal a párttal kell szövetségi rendszert építeni, amely a többségi nemzet szavazóinak a jóvoltából a kormányrúd mögé fog állni. És teljes mértékben egyértelmű, hogy ez melyik párt lesz. Az együttműködésnek számos eredménye van, amelyeket ellenzékből nem tudnánk elérni, de akkor sem, ha a VMSZ beolvadna akár ebbe, akár valamelyik másik szerb pártba, hiszen a partnerek az erőt, az állhatatosságot és a szívósságot méltányolják, azt pedig a politikában szavazat- és mandátumszámban mérik. Tehát ha a vajdasági magyarság nem állna a VMSZ mögött a választások alkalmával, akkor hiába fogalmaznánk meg célokat, azok nem lennének megvalósíthatóak, mert lesöpörnék őket az asztalról, mondván, hogy egy olyan párt javasolta, amelynek nincs támogatottsága.

* A VMSZ az egyetlen olyan párt, amely napirenden tartja a migránskérdést, figyelembe véve a helyi lakosság érdekeit.

— Ez így van 2015 óta. A migránsválság kezdete óta számos felszólalásunk volt a parlamentben. Lehet azt mondani, hogy nem beszélni, hanem cselekedni kell, de a parlamentáris demokrácia egy olyan műfaj, ahol a képviselőnek az a feladata, hogy meggyőzze az ott ülőket, fölszólaljon egy-egy kérdés kapcsán, és a nyilvánosság erejét is kihasználva elérje azt, hogy ügyek megoldódjanak. Ez az egyetlen lehetőségünk, és ezzel éltünk is. A nyilvános felszólalások mellett közvetlen beszélgetéseket folytattunk a köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel, a honvédelmi miniszterrel és a belügyminiszterrel is, és ezek eredményeképpen tudtuk azt elérni — annak ellenére, hogy a szerbiai kormánynak az álláspontja nem egyezik meg a VMSZ álláspontjával —, hogy nincs még nagyobb migránsdúlás Vajdaságban. A migránsokat a csendőrség számos alkalommal elszállította az utcákról, habár azt is tudjuk, hogy ennek ellenére is visszaszivárognak. Az embercsempészeket is komolyabban büntetik, mint korábban. Azt tudom ígérni, hogy ezt a kérdést egyedüli szerbiai pártként napirenden tartjuk, kitartóak leszünk, és mindent megteszünk, hogy a helyi lakosság érdekei legyenek az első helyen.

* Két évvel ezelőtt a 70 000 szavazatnak köszönhetően a VMSZ akár egy miniszteri pozíciót is betölthetett volna, de inkább a több államtitkári opciót választotta. E tekintetben mi a politikai állásfoglalás?

— Soha nem a pozíciók voltak az elsődlegesek. Mi most is ragaszkodunk ahhoz, hogy készüljön egy koalíciós szerződés, ahogy 2014-ben, 2016-ban és 2020-ban is. Ez a koalíciós szerződés konkrét célokat tartalmazzon, gyakorlatilag a mi választási programunknak a kivonata legyen, ahogy eddig is volt, és ezeknek a céloknak az elérését tartjuk elsődlegesen fontosnak. Annak érdekében pedig, hogy ezek megvalósulhassanak, fontosnak tartom a kormányzati szerepvállalást, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy az államtitkári szint az, ami megfelelő, mert a magyar ügyek előrevitelének sokkal hatékonyabb módja, ha több minisztériumban van államtitkárunk, mint ha összesen egy miniszterünk volna.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..