home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az érdsomlyói hídfő vonzásában – riportkönyv-bemutató Zentán
M. I.
2017.05.31.
LXXII. évf. 22. szám
Az érdsomlyói hídfő vonzásában – riportkönyv-bemutató Zentán

Ünnepélyes keretek között kerekedett teljes egésszé május 30-án Zentán a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) által kiadott riportkönyvek bemutatója.

A korai esti találkozón, melynek az Alkotóház biztosított befogadó helyszínt a 2014-ben megjelent Szigetlét, valamint a 2016-ban napvilágot látott Érdsomlyói hídfő című kötetet mutatta be a Délvidék felfedezése munkacímmel felruházott riportkönyvsorozat két szerzője.

Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztő-helyettese, a VMÚE elnök asszonya a riportkönyvek mottóinak és tartalmának ismertetése mellett természetesen az országhatárokon átnyúló magyar nyelvű és szellemiségű újságírói együttműködések fontosságát* is kiemelte. Annál is inkább, mivel a nevezett kötetek „születésekor” nemcsak a Vajdaságból, de a romániai Bánságból, Székelyföldről, Erdélyből sőt, még Kárpátaljáról is voltak jelen kollégák Erzsébetlakon, illetve Versecen. Őt követően Martinek Imre, hetilapunk egyik kiemelt külmunkatársa a dél-bánsági régió szórvány- és szigettelepülésein élő magyarság mindennapjairól szólt.

A bensőséges találkozón Kónya Sándor verséneklő mellett a helyi Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ ifjúsági népzenei szakosztálya működött közre. A citerások felkészítő pedagógusa – művészeti vezetője Juhász Gyula volt.

Az est keretében bemutatásra került egy rövid kisfilm is, a verseci riporttábor kimerevített képkockáihoz rendelt zenei aláfestéssel. A VMÚE idei, soron következő harmadik riporttáborát az idei nyárra tervezi, a szerémségi Maradék és vonzásköre, illetve a tartományi székváros felé gravitáló települések magyarságának megszólaltatásával.


* A VMÚE egyik alapítója és állandó résztvevője a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK), amely 2005 májusában alakult meg Szegeden. Munkája eredményeként az elmúlt időszakban jelentősen felélénkült a külhoni magyar médiumok közötti kommunikáció.


Fényképezték: Csőke Csaba és a szerző

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..