home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Az énekesnő, akit az Indiai-óceán ringat
Bíró Tímea
2020.01.04.
LXXV. évf. 1. szám
Az énekesnő, akit az Indiai-óceán ringat

Amíg mi itthon kabátba burkolózva várjuk a havat, addig Sóti Juli a madagaszkári nap alatt barnul, és dagad a szíve a boldogságtól. A Sin Seekas énekesnője, a Pannon Rádió műsorvezetője Afrikában kezdi el 2020-at.

* Hogyan jutottál fel a nagy hajóra? Ugye, nagy hajó?! Mesélj egy kicsit az utazásod előzményeiről.

— Az utazásom a véletlen műve, hiszen a Dancing Waves zenekar szabadkai gitárosa, Vladimir Rusić (aki a Perpetuum Mobile együttesben is gitározott) megkérdezte, tudok-e valakit, akinek lenne kedve két hónapot hajózni a télen Madagaszkár, a Seychelle-szigetek, Mauritius és Réunion között. Nem sokat gondolkodtam, mert ezekre a helyekre nem valószínű, hogy saját zsebből valaha is eljutottam volna, emellett pedig nagy kihívásnak véltem, hogy mindennap énekelni kell. Nem igazán tudtam, mire számítsak, tengeribeteg leszek-e, bírni fogják-e a hangszálaim. De nagyon nagy kaland az egész utazás, és nem bánom, hogy belevágtam. Az egészet belgrádi próbák előzték meg, mert csak nagy repertoárral lehet elindulni, a zenésztársaim már tapasztalt hajósok, ezért mindenben sokat segítettek. Egy háromnapos képzést is el kellett végeznem Budapesten, az esetleges balesetekre készítettek fel, emellett részt vettem egy alapos orvosi, pszichológiai és pszichiátriai vizsgálaton is. A repülőút is izgalmas volt, amikor pedig leszállt a gép a Seychelle-szigeteken, és a szürke, őszi időből belecsöppentünk a trópusi világba, akkor kezdtem el felfogni, hogy hol is vagyok. Visszautalva a kérdésedre, a hajó valóban hatalmas, 6000 ember lakja, tizennégy emelet magas, edzőtermekkel, spaközponttal, klubokkal, éttermekkel, üzletekkel, színházzal, tv-stúdióval, saját sörfőzdével és a hajó tetején nagyszínpaddal, stranddal és kosárlabdapályával. A kabint egy német fotós-író-zenész hölggyel osztom meg, kényelmes, tiszta szobánk van, természetesen ablak nélkül, a hajó közepén, ami azért szerencsés, mert a hullámzás itt érezhető legkevésbé. Az első héten nagyon sokszor eltévedtem, mert meg kellett tanulnom feltalálni magam a hajó labirintusában.

* Ez félelmetesen jól hangzik! Mennyi szabadidőtök van a fedélzeten és azon kívül? Hogyan kell elképzelni egy napotokat, este vannak a többórás koncertek?

— A napunk általában szabad, este fél 10-től zenélünk éjfélig, a próbákat olyan napokra időzítjük, amikor vízen vagyunk, így lehetőségünk adódik felfedezni a helyszíneket.

* Mesélnél egy kicsit a felfedezéseidről? Mi nyűgözött le eddig?

— Az utazás során megismerhettem a mélyszegénységet Madagaszkáron, láttam, hogy a helyiek milyen növényeket, magokat, leveleket használnak a hétköznapi túléléshez, mi az afrodiziákumuk, és milyen levelet rágcsálnak órákig a fiatalok teli pofazacskóval, csoportosan a parkban. Mivel többször visszatértünk egy helyszínre, már voltak ismerős arcok, akik akár a bádogból készült házukba is bevezettek bennünket. Megölelhettük a majomkenyérfát, játszhattunk a lemurokkal, és többször is vittünk golyóstollat a gyerekeknek, mert azt mondták, ez sokkal hasznosabb, mint az édesség. A természet mindenhol gyönyörű, türkizkék óceán, homokos vagy köves strandok varázsoltak el bennünket a Seychelle-szigeteken is. Egyszer, az egyik szervezett utazásunk során tévedésből egy luxusmagánszigetre vitték a hajó személyzetét is, így búvárkodhattunk a színes halak között, illetve koktélozhattunk egy Bounty-reklámba beillő helyen is, szerencsémre a szülinapom volt, így egy kicsit meg is könnyeztem.

* Mit csinál egy matróz, milyen feladatai vannak Sóti Julinak a fedélzeten?

— A Dancing Waves zenekarral minden este fellépünk, különböző tematika szerint, a hajó bárjában vagy a nagyszínpadon, a medencék mellett. Ezenkívül segítünk az új utasok érkezésénél beolvasni az útleveleket, erre külön egyenruhát kaptunk, és felkészítő riasztások is szoktak lenni, amikor mindenki a beosztása szerinti helyszínen mentőmellényben segít az utasok eligazításában. Napközben próbálhatunk a zenekarral, vagy kedvünk szerint utazgathatunk.

* Mennyire vagy tengermániás? Hogyan érzed magad a végtelen kékben?

— Nem lehet megunni az óceánt, az első néhány hétben zavart a hullámzás, de nagyon jókat alszom, olyan, mintha valaki ringatna.

* Jelenleg a Sin Seekas dalait írod. Inspirál ez az utazás? Milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy el tudj mélyedni a zeneszerzésben?

— A lemez már fél éve íródik, persze van olyan szám, amely rögtön a madagaszkári élmények után született. Mivel nem egyedül vagyok a kabinban, egy kicsit nehéz megtalálni a nyugodt helyet. Viszont dalszöveget bárhol írhatok, így utazás közben is jegyzetelek, vagy a hajó strandján is a napfényes fürdőzés közben.

* Annyit elárulsz, hogy milyen témák körül forognak majd az új dalok?

— A lemezen helyet kap a pánik érzése, a ragaszkodás állapota, lesz egy kis szerelem is, továbbá szó lesz a bennünk lakozó ösztönös majomról, akit néha nem lehet kordában tartani. Fanni, Pisti és Tamás is írt dalt vagy adott ötletet, melyet magammal hoztam, és továbbgörgettem.

* Mennyire testhezálló számodra ez az életmód? Hiányzik valami otthonról?

— Egy életszakaszban ez nagyon jó tud lenni, kiszakított a komfortzónámból, minden elkezd átértékelődni és megkérdőjeleződni. A szülinapom, a karácsony, a párom, a családom és a barátaim nélkül egy kicsit nehéz, de nagyon energikus csapat vesz körül, és a zenekar a szülinapomra meglepetésként eljátszotta a Sin Seekas Bélyeg című dalát, ami annyira megérintett, hogy abban a néhány percben újra otthon voltam.

* Belevágnál egy ilyen útba még egyszer?

— Igen, most úgy döntöttem, megpróbálom megszervezni, hogy két hónapot otthon tölthessek, majd ismét két hónapot a hajón, a nyári fesztiválokra pedig megint hazajönnék.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..