home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az emlékek számbavétele
Martinek Imre
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Az emlékek számbavétele

Huszonötödik alkalommal tartották meg a dél-bánsági magyarság művelődési egyesületeinek szemléjét. Azt a rendezvényt, amelyet nemcsak a mindenkori hatalom próbált meg elgáncsolni és beskatulyázni, hanem amelyet az újabb kori, úgynevezett kultúrpróféták is holmi érzelgős „találkozássá” kívántak minősíteni. A legdélebbi — sajnos rohamosan fogyatkozó —bánsági szórványmagyarságés az al-dunai székelység legnagyobb közösünnepére június 21-én került sor Pancsován.

Ezen a rendezvényen a régió egymástól szinte fényévnyi távolságra levőmagyar művelődési egyesületeinek több százfellépője gyűlikössze évi rendszerességgel. Életjelet adniön-magáról, hogy ne csak a szomszédok, hanem a tömbmagyarság képviselői is bátran meríthessenek a találkozóból. Mert bár a számbeli fogyatkozás, illetve a nyelvi meghasonlás ellen nem létezik gyógyír, a szívósság mégis példamutató értékű. Sőt mi több: ha csak egy napra is, még az a csoda is megtörténhet, hogy nem a Temes ömlik a Dunába, hanem éppen fordítva!

Az idei rendezvény szervezését az MNT, a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatásával a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vállalta, az emlékek számbavételére invitálva minden jelenlévőt. Beleértve a VMMI képviseletében érkező mgr. Hajnal Jenő urat, Dudás Károlyt, a VMMSZ elnökét, Erdőháti Melindát, a budapesti KIM munkatársát, Schön Györgyöt, a HÁLÓ Egyesület munkatársát, továbbá Pancsova, Hertelendyfalva, Sándoregyháza, Székelykeve, Kevevára, Versec, Fejértelep és Torontálvásárhelyküldöttségét.

A vitaindító gondolatokat Erdei Ernő bácsi, az egyesület rangidős veteránja fogalmazta meg. Tartalmas és lényegre törő mondatokba foglalta mindazt, amiről a békesség kedvéért legfeljebb töredékekben szokás szólani „odafenn”. Újabban pedig sajnos „idelent” is! A tárgyi és a szellemi örökség számbavételéhez természetesen a meghívott vendégeknek is akadt néhány buzdító hozzászólásuk. Sajátos önkritikával vegyítve, melyben végre kimondatott: a jelenkor fiatalsága mégsem okolható egyoldalúan a közömbössége miatt, hiszen sok esetben az őt felnevelő generáció sem állt feladata magaslatán!

A tanácskozást a pancsovai református egyházközség paplakán létrehívott kézimunka-kiállítás követte.

A tárlatot, melyen Pancsova, Hertelendyfalva, Székelykeve és Torontálvásárhely asszonyainak munkáit bocsátották közszemlére, Erős Mária méltatta. A Borromeo Szent Károly-templomban megtartott ökumenikus istentiszteleten msgr. Fiser János plébános szólt az egybegyűltekhez. Szeressük a sajátunkat és mélyen tiszteljük a másikét! Ha meg akarunk maradni e térségben, muszáj lesz továbbra is összetartanunk, nem adva erőt a széthúzásnak. Minderre a gyülekezet az Úr imádságával, a XC. zsoltárral és a székely himnusszal válaszolt.

A dallal is átszőtt utcai felvonulás a belvárosi művelődési egyesületben ért célba. A hét település bemutatkozását a belgrádi magyar nagykövetség részéről Nikowitz Oszkár nagykövet úr is megtisztelte jelenlétével. A városi elöljáróságot Dejan Živanović polgármester-helyettes képviselte. A mintegy háromórás műsor keretében, amelyet egy táncházi mulatság tett teljessé, a vojlovitzi Detvan szlovák egyesület ének- és tánccsoportja is fellépett.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a rendezvényt a helyszínen aranyplakettel díjazta, a finálé előtti percekben pedig Lőcsei Vilmos, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület elnöke vette át a vándorjellegű rendezvény jelképeit.További fotók: http://goo.gl/8Jgcn7

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..