home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az emberi helytállás példája
Tóth Lívia
2020.10.05.
LXXV. évf. 40. szám
Az emberi helytállás példája

Az aradi vértanúk napja alkalmából október 4-én Adán, a Damjanich János-emlékműnél alkalmi műsort és koszorúzási ünnepséget tartottak. Az esemény szervezője a Millecentenáriumi Emlékbizottság, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vadvirág Hagyományápoló Kör volt.

A rendezvényen tiszteletét tette dr. Kaizinger Tibor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának első beosztott konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kiss Nándor szerbiai parlamenti képviselő, Tóbiás József és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke és alelnöke. A számos megjelent között ott voltak az egyház, az intézmények, a civil szervezetek és a pártok képviselői is.

A Vadvirág Hagyományápoló Kör alkalmi összeállítása után Gruber Ferenc, a Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke mondott beszédet. A tizenhárom kivégzett honvédtábornokra emlékezve megjegyezte, nem születtek mindannyian magyarnak, mégis magyar szabadságharcosokként haltak meg. Felidézte azt is, hogy kik voltak ők, miért harcoltak, miért kellett meghalniuk.

— Hogy egy nemzet a nagy nemzetek közötti versengésben fennmaradhasson, elengedhetetlenül szükséges, hogy az aradi vértanúkhoz hasonló helytállásra képes fiai legyenek — hangsúlyozta a szónok, majd Ady Endre sorait idézte: „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek.”

1849 óta 171 év telt el, de az aradi vértanúk sorsa azóta is nemzedékek számára mutatja az emberi helytállás példáját — zárta ünnepi gondolatait Gruber Ferenc.

Az emlékhelynél dr. Kaizinger Tibor Magyarország szabadkai főkonzulátusa, Hajnal Jenő és Péter Krisztina az MNT, Búcsú Attila Ada Község Önkormányzata, Tóbiás József, Rigó Flórián és Szollár Zoltán a VMSZ adai községi szervezete, Gruber Ferenc a Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében koszorúzott. A kegyelet virágait elhelyezték még a VMSZ Ifjúsági Fórumának, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, a Vadvirág Hagyományápoló Körnek, az Aranykapu, a Százszorszép és a Csobolyó Művelődési Egyesületnek, a Pro Communitas civil szervezetnek, a Moholi Családok Egyesületének a képviselői is.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..