home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az emberek a bezártságban is szeretik a szépet
Tóth Lívia
2020.04.25.
LXXV. évf. 17. szám
Az emberek a bezártságban is szeretik a szépet

Manapság, az online piacok időszakában, mindenki igyekszik tetszetős fotókkal, házhoz szállítási ajánlattal népszerűsíteni a portékáját. A gazdag kínálatot böngészve arra gondoltam, a főzéshez szükséges zöldségféle és a gyümölcs bizonyára most is kelendő, de virágot valószínűleg sokkal kevesebben vásárolnak. Vajon hol és kinek adja el a mosolygós fiatalember ezt a rengeteg árvácskát — töprengtem, amikor a népszerű közösségi oldalon elém került Kecskeméti Dávid fotója.

Tornyoson, a Fehér Ferenc utcában, reggel 8-kor nagy sürgés-forgás fogadott a Kecskeméti-virágkertészetben. Dávid leült velem egy kávé melletti beszélgetésre, de a többiek, közöttük az édesanyja, Kecskeméti Jolán, továbbra sem hagyták abba a munkát. A virágokat rendezgették, készültek a szállításra, és közben vevők is érkeztek.

— Anyut valamikor, talán van annak már húsz éve is, egy ismerőse megkérte, segítsen neki virágot árulni. Akkoriban zöldségfélét termeltünk, és magyarországi áru értékesítésével foglalkoztunk. Anyu szereti a virágot, ért is hozzá, a kezdő évben az egy fóliasátornyi petúniát, büdöskét, begóniát gyorsan eladta. Uborkát, paradicsomot, paprikát sokan termesztettek, és nem igazán volt kifizetődő, ezért abbahagytuk, majd áttértünk a virágra. Az uborkát egy ideig még megtartottuk, de rá kellett jönnünk, hogy a virág sokkal kelendőbb — mesélt a harminckét éves Dávid a kezdetekről, habár, mint mondta, ő akkor még túl fiatal volt, és csak később vállalt nagyobb részt a munkából. 


A szerző felvételei

— Én tizenkét éve piacozom, emellett marketing- és reklámfelelős vagyok, apu (Kecskeméti Tibor) határozza meg, kinek mi a feladata, valamint a palántázásba és más tennivalókba is besegít, de anyu a fő koordinátor és a főnök. Szinte mindennap reggeltől estig dolgozunk, ameddig kint látni lehet. Háztól egész nap árulunk, mert mindig van itthon valaki. Amíg lehetett, a topolyai és a zentai vásárba jártunk, hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton a zentai, kedden és szombaton a topolyai, csütörtökön és szombaton a magyarkanizsai piacon vásárolhatták meg az érdeklődők a virágainkat. Házhoz szállítást korábban nem vállaltunk, nem volt rá időnk, energiánk és kapacitásunk, de most ezt is kénytelenek vagyunk megoldani. 

Arra a kérdésemre, hogy el lehet-e most adni a virágot, nem éppen azt a választ kaptam, amelyre számítottam.

— Talán furcsán hangzik, de kelendőbb az árunk, mint egyébként, habár néhány nap kiesik a kijárási tilalom miatt. Azt hiszem, azért vesznek most sok virágot az emberek, mert vágynak arra, hogy szépítsék a környezetüket, hogy a bezártságban ne a csupasz kertet nézzék. Egyébként is most van itt az ideje a virágok ültetésének, éppen ezért egy hónapig bizonyára többet vásárolnak tőlünk, de a tapasztalatom szerint ez később majd csökken. Jelenleg Zentára, Kanizsára, Topolyára szállítunk, és a környező kisebb településekre, valamint hetente egyszer Szabadkára is. Az árvácska még nagyon kelendő, de a korábbi nyolc helyett már csak három színben vásárolható meg nálunk. A muskátli is fogyóban van, a petúniák viszont még nem nyíltak ki, de már azokat is keresik. A begónia, verbéna és minden más is majdnem olyan ütemben fogy, ahogyan nyílik. Az első túra fehér mézvirágot eladtuk, most várni kell a következőre, a kerti gerberát is nagyon viszik, és a sziklakerti növények is közkedveltek. Nagyon szép folyós és sokféle évelő növényünk van, meg persze szobanövények is, de majd június, július tájékán jutunk oda, hogy azokat is kategorizáljuk. A fűszernövények közül curry, bazsalikom, rozmaring, levendula, metélőhagyma és többféle kakukkfű szerepel a kínálatunkban.

Dávid arról is mesélt, hogy néhány éve paprikával foglalkozik. Díszpaprikái már régóta vannak, akit érdekel, különböző színű, de akár még fekete levelű példányt is beszerezhet nála a nyár folyamán. Újabb, habár már szintén több éve tartó „szerelem” a különösen erős, vagy ahogyan sokan mondják, a világ legerősebb paprikáinak a termesztése és feldolgozása. Ezeket a termékeket KD Pepper néven értékesíti.

— Ezúttal az időm nem engedte meg, és nagy késésben vagyok az ültetési teendőkkel, de júniusban, júliusban is palántálhatok, ha szükséges, fóliasátorba rakom, de lesz az idén is. A gyengétől a vadító erősig minden fajta megtalálható nálam. Az érési stádiumban a termés is megvásárolható, de utána feldolgozom, savanyúságot, dzsemet, szószokat, mártogatósokat és őrleményeket készítek. Erős vagy inkább kellemesen csípős földimogyorót is csinálok, valamint nagyon erős csokoládét, mely már inkább csak a „díszként mutogatható” csoportba tartozik. Jómagam is kedvelem az erőset, valamint főzni is szeretek. Ez a hobbim mégis a bátyám miatt kezdődött, aki azt mondta, nincs olyan erős paprika, amelyet ne tudna megenni. Magyarországon találtam meg azt a fajtát, amely kifogott rajta, majd utánanéztem, honnan lehet beszerezni a magokat, és hozzákezdtem. Az első évben több mint ötven fajta volt, de most már csak tizenvalahánnyal dolgozom, a legmenőbbekkel, legjobbakkal és a könnyen kezelhetőekkel. Például a világon a legkedveltebb és leginkább eladható paprika a jalapeño, mely enyhe csípősségű, ropogós, vastag húsú, nem túl nagy termésű. Következnek öt színben a habanerók, minden színnek más az ízvilága, de az utánuk jövőket már nagyon kevesen bírják megenni, csak a fanatikusoknak valók. Belőlük is jó néhány színben termesztek. A legerősebből, mely — mondhatnám úgy — egy csípős paprikához mérten már világít, nekem is kevés van. Ebben a csoportban a legkeresettebb a carolina reaper.

Mielőtt a fényképek elkészültek volna, azt is megtudtam, hogy Dávidnak még egy kedves hobbija van, méghozzá a banánfák.

— Szeretem az egzotikus növényeket, lassan majd pálmáim is lesznek, hiszen vetettem egy csomó magot, 3—5000 darabot, de nagyon sok idő kell nekik, hogy kifejlődjenek. Banánfából talán tízfélém van, és ezekre is lenne vásárlói igény, habár a teleltetésük nem egyszerű. A banánfa inkább dekoratív növénynek számít, a termése, ha lesz is, itt nálunk nem túl ízletes — magyarázta a fiatalember, miközben a fóliasátrakba is bekukkantottunk. Eddigre viszont eljött az idő, hogy elköszönjek, mert úgy éreztem, ottlétemmel sokáig elvontam Dávidot a munkájától. Az aznapi első szállítmánynak hamarosan indulnia kellett. 


Anya és fia: Kecskeméti Jolán és Dávid


Megjegyzés: Az írás elkészítése óta ismét megnyíltak a piacok. A Kecskeméti-virágkertészet továbbra is házhoz szállít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..