home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az elveszett emberiség
Msgr. BOTKA József, nyugalmazott lelkipásztor
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Az elveszett emberiség

Egyház és közélet

Dr. Jores német egyetemi orvosprofesszor könyvében egy tiszta keresztény falusi környezetről számol be, melyben a háború előtti nemzedékek egymást szerető, harmonikus közösségében nőttek fel. A keresztény családok szilárd erkölcsi házasságban éltek. A gyermekek jól neveltek, a szülők dolgos, szorgalmas falusiak, munkaszeretők. Testileg és lelkileg egészséges erkölcsi családi kör. Káromkodásról, lopásról, hazugságról, hitetetlenről szó sem lehetett. Ebben az egyensúlyos életközösségben súlyosabb megbetegedés szinte nem is fordult elő. A rákos betegség ismeretlen fogalom volt. A lelki kiegyensúlyozottság alapja az egészséges testi életnek — állítja az orvos. Korunk istentagadása bizony nem ártatlan dolog.
A vallástalan immunrendszere hamarabb feladja a küzdelmet. Az Istennel való kapcsolat elveszítése céltalansághoz vezet. Legyengül az egészségvédelmi rendszer, s ha a lélek feladja a küzdelmet, akkor akár egy ártatlannak nevezett vírus is megrendítheti, leszerelheti az embert.
A huszadik század háborús korszaka itt hagyta örökségül az ateizmust. A hittagadás nyomán egyre több az öngyilkosság. Az emberek megélik a céltalanságot, a reménytelen helyzeteket. Isten segítségét viszont elbizonytalanította a hitetlen környezet. A depresszió világpánikról tesz tanúbizonyságot. Az orvosok tehetetlenek a napi tömegekkel szemben. Az idegbetegség egyre terjed. Mind több a meg nem értés és a gyűlölködés. Nincs, aki vigaszt nyújtson az embernek, üressé válik az élete. Tonnaszámra szedi a nyugtatószereket. Úgy látszik, Marx ezt sem látta előre, éppen ezért nagyot tévedett, amikor azt mondta: „A vallás ópium a népnek!” A valóságban a vallástalanság és céltalanság nyomán kezdődött el az ópium használata, a szenvedélyes dohányzás és alkoholfogyasztás. Jelenleg éppen a vallási szervezetek azok, amelyek ezeknek a szerencsétlen áldozatoknak a megmentésén fáradozik.
Elképesztő a hitetlen környezetvédő kijelentése: „Ahhoz, hogy a népesedés növekedését szabályozzuk, naponta 350 ezer embertől kellene megszabadulnunk!” Az ilyen kijelentések felelősek az utóbbi idők abortuszai nagy számáért, mely már meghaladta a huszadik század háborús áldozataiét (a 200 milliót). Az emberiség jövője a fegyelmezett, vallásos életben és szeretetben, a megosztott kenyérben fogalmazható meg.
Az anyagi világ „istenítése” visszavezet a bajok forrásához. Nagyot tévedett az, aki megállt a természet gazdagságánál, és mellőzni kezdte a szellemi, lelki és erkölcsi értékeket. Az emberiség megsínyli ezt az összhangtalan éltet. Minél többen élik az anyagi világukat, annál inkább süllyed a világ az élvezet mámorába. A céltalanság jövőtlen esély. Isten nélkül ugyan ki ad értelmet az életnek?

A hitetlenség veszélyei
A szomszéd faluban a háború után templomrombolás volt. Az egyházmegyében 21 templomot semmisítettek meg, 50 lelkész elmenekült, 13 vértanúságot szenvedett, és 73 ezer hívőt üldöztek el.
Egy fiatal telepes bátorkodott, és önként felmászott a toronyba, hogy rákösse a kötelet, amellyel a traktor majd lehúzza. A templom csaknem teljesen betonból épült, úgyhogy elszámították magukat a rombolók, nem sok anyagot tudtak felhasználni belőle. A toronymászó megbetegedett. Idegfeszültségében éjjelenként fel-alá járkált a szobájában, és egyik cigarettáról a másikra gyújtott rá. Hiába feküdt le, nem jött álom a szemére. Végül egészen legyengült, kimerült a szervezete, de nem bírt meghalni. A felesége tehetetlen volt, hiába járta végig a bűbájos asszonyokat, azok nem segíthettek. Hónapok múlva végre megkegyelmezett neki a halál. A temetésén azt suttogták, hogy Isten büntette meg. Elmeséltem az esetet a barátomnak. Erre ő a szomszédos egyházmegyében történt négy hasonló történetről számolt be nekem. Az egyiknek a szereplője, amint fölmászott a toronyba, azonnal lezuhant és szörnyethalt. Itt alighanem abbahagyták a templomrombolást. Úgy látszik, az Istennel való kapcsolathiány lelki zavarokat okoz. A másik három hasonló lelki szenvedésen ment keresztül.
Az Istennel való kapcsolatokban gazdag a kereszténység. Az örök Jósággal való egységben sikeres az élet. Az Istenhit megment több bajtól, bátorságot ad, fokozza az önbizalmat, kitartást nyújt a fáradságban. Isten jelenléte nemcsak az imában fontos, hanem a munkában is. A lélekápolás elvezet a derűs hangulathoz.
Isten nem szándékozik a világot tönkretenni, hanem meg akarja menteni. A világrend azonban két dolgot feltételez: a tiszta lelkiismeretet és a tökéletes szeretetet. Isten megbocsátó, az ember őszinte munkatársa. Az ember Istennel arra hivatott, hogy rendet, igazságot, békét és szeretetet teremtsen. A szeretetszolgálatban elfogynak az éhezők, munkára szoknak a fiatalok. Minél nagyobb a szeretet, annál kevesebb az önzés és a bűnözés. A keresztény jóság hivatott megmenteni a világot a sok ferdeségtől, túlkapástól. Istennel erősebb az emberiség.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..