home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az elvégzett munka feljogosít az ambiciózus tervekre
P.E.
2012.03.14.
LXVII. évf. 11. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt héten megkezdte öt összejöveteles konzultációját, amelyen a párt elnöke és köztársasági parlamenti képviselői a vajdasági magyar civil szervezetek vezetőivel egyeztettek a közelgő választások kapcsán. Az újvidéki és a szabadkai találkozón mintegy 250 civil szer...

A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt héten megkezdte öt összejöveteles konzultációját, amelyen a párt elnöke és köztársasági parlamenti képviselői a vajdasági magyar civil szervezetek vezetőivel egyeztettek a közelgő választások kapcsán. Az újvidéki és a szabadkai találkozón mintegy 250 civil szervezet vezetője hallhatta Pásztor István, a VMSZ elnökének állásfoglalását a választásokat illetően.
Pásztor újfent megerősítette, hogy a párt önállóan kíván indulni a választásokon, ugyanakkor mindenféleképpen számítanak a civil szféra, történelmi egyházaink és az értelmiségiek támogatására.
- A vajdasági magyar közösségnek csaknem 600 civil szervezete van. Igen, lesz összefogás: ott, ahol 600 civil szervezet és három történelmi egyház van, minden adott az összefogáshoz. Azok, akik ebből az összefogásból kimaradtak, tagságuk számát illetően nem biztos, hogy többen vannak, mint mi ebben a teremben. Az, hogy ők nincsenek itt, nem gyöngít, hanem erősít bennünket, méghozzá azért, mert az általuk hordozott politikai elképzelésekkel mi nem vállalhatunk közösséget. Nem vállalhatunk közösséget azokkal, akik Vajdaság magyar településeit járva szabadcsapatok szervezéséről próbálják meggyőzni embereiket - fogalmazott Pásztor a szabadkai konzultáción, az újvidéki összejövetelen pedig ezzel a témával kapcsolatban elmondta: ,,A többi magyar párt az elmúlt években kirekesztette magát az együttműködés lehetőségéből, hiszen a magyarság számára fontos ügyek napirendre kerülésekor rendre elmulasztottak kiállni azok mellett.''
A szabadkai találkozón a párt választási szlogenjére is fény derült: ''Vajdaságért - Egy normális Szerbiában”. Ehhez kapcsolódóan Pásztor elmondta: a VMSZ elsősorban a vajdasági közeg fejlődésében érdekelt. Ez azonban elképzelhetetlen úgy, hogy Belgrádban folyamatosan behúzzák a kézifékeket. Egy fejlődő Vajdaságról csak akkor gondolkodhatunk, ha az ország is elindul a fejlődés, a normalizálódás útján, szögezte le Pásztor.
A VMSZ ambíciója, hogy megerősítse a vajdasági magyarság politikai erejét és befolyását, mondta Pásztor, hozzátéve, hogy a szavazatok számát illetően szintén ambiciózus a cél: 100 ezer szavazat. Ez harminc százalékkal lenne több, mint a legutóbbi parlamenti választásokon. Pásztor nem kételkedik benne, hogy az utóbbi négy év teljesítménye, az eddigi erőfeszítések, feljogosítják az ambiciózus tervek megfogalmazására.
- A 100 ezer szavazat függvényében Belgrádban a mostani négy parlamenti képviselő helyett öt vagy esetleg hat juthat be a parlamentbe. A 100 ezer szavazattal megtartjuk azokat az önkormányzatokat, ahol most hatalmon vagyunk, és visszaszerezzük azokat, amelyeket elveszítettünk. A 100 ezer szavazat azt jelenti, hogy Szabadkán, Zentán, Adán és Csókán visszajutunk oda, ahol a helyünk van. Amennyire fontos ez az ügy számunkra, ugyanolyan fontos nemzetpolitikai szempontból is. Ezt támasztja alá hétfői budapesti látogatásom Orbán Viktornál, illetve a látogatás és a beszélgetés után megfogalmazott kormányfői közlemény is - részletezte Pásztor, aki a konzultációkon részletesen ismertette a párt választási programjának tervezetét, amely a VMSZ elnökének megfogalmazása szerint a jelenlegi realitásokban gyökerezik és egy földön járó, mégis ambiciózus jövőképben gondolkodik.
Pásztor kifejtette, a program a következő kérdésre keresi a választ: milyennek képzeljük el Szerbiát, milyenné kívánjuk tenni. A program célja elérni, hogy a következő négyéves ciklus után nagyobb nyugalommal mondjuk el: Szerbia egy normális ország.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..