home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Az elüldözött svábokra emlékeztek a kishegyesi községben
(T. T.)
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Az elüldözött svábokra emlékeztek a kishegyesi községben

Oswald Hartmann, a szikicsi svábok egyesületének elnöke könyvcsomagot nyújtott át Pál Károlynak, Kishegyes Község képviselő-testülete elnökének- Hamarosan eljön az idő, amikor jó érzés lesz olyan településen, olyan városban élni - ezt a történelem bizonyítja majd -, ahol annak idején svábok...

Oswald Hartmann, a szikicsi svábok egyesületének elnöke könyvcsomagot nyújtott át Pál Károlynak, Kishegyes Község képviselő-testülete elnökének

- Hamarosan eljön az idő, amikor jó érzés lesz olyan településen, olyan városban élni - ezt a történelem bizonyítja majd -, ahol annak idején svábok éltek, mivel mindez gazdagságot jelent majd a közösségek számára. Az utóbbi hatvan év a községben, ahol szerbek, magyarok, montenegróiak élnek példásnak nevezhető, s egyben bizonyíték arra is, hogy az idők változnak és lehet másképp is élni. Külön öröm számomra, hogy sok fiatal van itt, akiknek valaha ezen a vidéken éltek az ősei, s remélem, hogy az egykori és mai lakosok közötti kapcsolat tovább folytatódik a jövőben is - mondta Pál Károly.
Oswald Hartmann, a valaha itt élt szikicsi és bácsfeketehegyi sváb lakosság egyesületének elnöke három nyelven mondta el beszédét. Mint kiemelte, az elüldözött németek sohasem veszítették el belső kapcsolatukat azzal a faluval, amelyben előző generációik éltek.
- Büszkék vagyunk arra, hogy olyan ősök leszármazottai vagyunk, akik a többi letelepülttel, magyarokkal, szerbekkel együtt hozzájárultunk ahhoz, hogy ez a mocsaras vidék gyümölcsöző talajjá váljon. A harmonikus együttélés akkor szakadt meg, amikor valakik az íróasztal mellől próbálták meg előírni az itteniek számára, hogy mi a jó nekik, hogyan is éljenek. Sokan csak azért lettek megbüntetve, mert németek voltak. A büntetés szörnyű volt, a svábok egynegyede nem élte túl őket, a maradék lakosság pedig elmenekült - mondta Oswald Hartmann.
Reményét fejezte ki, hogy a németek hamarosan újra elfoglalhatják a régi helyüket Vajdaság népei között.
A díszülés részvevőire áldást osztott Csete Szemesi István református püspök a református egyház és Jovan atya a szerb pravoszláv egyház részéről.
Oswald Hartmann emlékplakettet adott át a szikicsi Aleksandar és Danica Jovetiænek, akik gondozásukba vették a németek malom melletti első világháborús emlékművét. Hartmann egy, a Duna menti svábok egyesületének kiadásában megjelent, Szikicsről és Bácsfeketehegyről szóló könyvcsomaggal ajándékozta meg Pál Károlyt, a képviselő-testület elnökét.
A díszülés alkalmi művelődési műsorral zárult, amelyben fellépett a sváb küldöttség énekkara, valamint a szikicsi, bácsfeketehegyi és kishegyesi iskolák és művelődési egyesületek tagjai.
A vendégek a délután folyamán ellátogattak egykori szülőházaikba, szombaton a Gádorra történő látogatás után megkoszorúzták a szikicsi temetőben levő és a malom melletti emlékművet, a könyvtárban pedig megtekintették a svábok itteni életét bemutató kiállítást. A megemlékezés vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi református templomban ökumenikus istentisztelettel zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..